Select your Top Menu from wp menus

MAĐARSKA: Andrzej Duda susreo se s Viktorom Orbanom

MAĐARSKA: Andrzej Duda susreo se s Viktorom Orbanom
Foto od:http://pl.blastingnews.com/europa/2016/03/photo/photogallery-wegry-andrzej-duda-spotkal-sie-z-viktorem-orbanem-646081.html

Predsjednik Poljske, Andrzej Duda, tijekom posljednjeg dana svojeg boravka u Mađarskoj, susreo se s primijerom Mađarske, Viktorom Orbanom.

U subotu 19.3.2016.godine tijekom posljednjeg dana državničkog posjeta Mađarskoj, poljski predsjednik Andrzej Duda održao je sastanak sa Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske. Duda i Orban su pozitivno ocijenili odluku na zadnjem summitu Europska unija – Turska. Prema njima, ove dogovori daju nadu za rješenje migrantske krize. Krzysztof Szczerski, državni tajnik u Uredu Predsjednika Poljske,  je istakao da je predsjednik Poljske vrlo jasno naglasio kakav  treba biti model za rješavanje krize, mora se pomoći pronaći rješenje u mjestu gdje je izvor problema, gdje se vodi rat i aktivna globalna politika u Siriji. Problemi se moraju riješavati u Siriji, izvan Europe.

Savez država Srednje Europe

Dva visoka dužnosnika su razgovarali o suradnji u Srednjoj Europi, prema izjavi Szczerskog, Viktor Orban je s odobravanjem prihvatio projekt ABC (Jadran-Baltik-Crno more), čiju je koncepciju projekta pripremio poljski predsjednik. U sklopu stvaranja jedinstva Srednje Europe, razgovor se odnosio na izgradnju zajedničke energetske infrastrukture, transporta i telekomunikacija. „Moramo odraditi svoje zacrtane zadaće i popuniti praznine u infrastrukturnim vezama.“ – rekao je predsjednički ministar Szczerski.

Obrane vrijednosti

„Poljaci i Mađari su očuvali svoje temeljne europske vrijednosti koje naši narodi održavaju i energično brane“ – istakao je poljski predsjednik na svečanom otvaranju Dana poljsko-mađarskog prijateljstva. Prema izjavi Adrzeja Dude, današnja Europa prolazi kroz krizu vrijednosti, odstupila je od kršćanskih temelja i latinske civilizacije. Nametnuta ideologija danas muči Europu i iskrivljuje esenciju čovječanstva i ideala koji su tijekom stotina godina izgrađivali europski identitet, a koji se danas gazi i ponižava u Europi. „Mislim da se danas naša velika obaveza i velika misija sastoji u tome da stvorimo naše civilizacijske vrijednosti u Zapadnoj Europi i stavimo te vrijednosti ispred onih koji ih žele napadati kako bi pokazali odlučnost u obrani tih naših vrijednosti.“ – rekao je Duda koji je svoj govor završio riječima: „Neka Bog blagoslovi mađarski narod i državu Mađarsku, neka Gospodin blagoslovi Poljake i državu Poljsku.”

Na kraju posjeta Budimpešti, poljski predsjednik dodijelio je ordene zasluga za građane Mađarske koji su doprinijeli jačanju poljsko-mađarskih odnosa.

Podsjetimo, da je Viktor Orban na zadnjem summitu Europske unije  branio poljsku vladu od neutemeljenih napada iz Bruxellesa.

Facebook Comments

Vezani članci

MAĐARSKA: Andrzej Duda susreo se s Viktorom Orbanom

Objavljeno u: MAĐARSKA: Andrzej Duda susreo se s Viktorom Orbanom
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.