Select your Top Menu from wp menus

Kolika je doista bila povezanost Lecha Walese s bivšim komunističkim režimom u Poljskoj?

Kolika je doista bila povezanost Lecha Walese s bivšim komunističkim režimom u Poljskoj?
Foto od:Večer

Poljski mediji ovih dana prenose navode kako je Institut za forenzička istraživanja u Krakovu ipak potvrdio suradnju između jednog od vođa pokreta “Solidarnost” i bivšeg predsjednika Poljske Lecha Walese sa službama bivšeg režima.

Navodi se kako su pronađeni dokumenti u kući bivšeg ministra unutarnjih poslova generala Czeslawa Kiszczaka koji je tu dužnost obnašao tijekom osamdesetih potpisani osobno od Walese.
Dokumenti koji su otkriveni nakon smrti Czeslawa Kiszczaka 2015. godine sadrže osobni i radni dosje suradnika tajnog imena “Bolek” i protežu se na preko 700 stranica.

Dok je Walesa priznao kako je činio “greške”, odbija bilo kakve tvrdnje da je bio plaćeni agent komunističkog režima, a večina povjesničara se slaže kako nakon 1980. i nastanka “Solidarnosti” više nije imao nikakve veze sa tajnim službama komunističke Poljske ovo bi doista moglo biti neugodno otkriče za njega. Već sama povezanost ovakvih razmjera sa tajnim službama izaziva nevjericu kada se radi o osobi Lecha Walese, mogućnost da je bio agent i u mandatu Czeslawa Kiszczaka (1981.- 1990.), dakle za vrijeme njegovog rada u “Solidarnosti” je doista šokantna.
Ukoliko se ove tvrdnje pokažu istinitima, a poljski institut će objaviti službeno izvješće u utorak past će novo svijetlo na događaje koji su predhodili padu komunizma u Europi i koliko je sve bilo blizu novog neuspjeha koji se srećom zbog promjena u samom SSSR-u ipak nije dogodio, ali i na činjenicu koliko su stari režimi ostali jaki i nakon svog pada.

Otkrića ovakvog razmjera bez obzira na epilog konkrentnog slučaja samo pokazuju potrebu za trajni proces lustracije i istraživanja događaja tijekom vladavine komunizma. Poljaci koji su lustrirali bezbrojne kolaboratore i zločince neprestano otkrivaju nove strašne činjenice, a mi taj proces još nismo ni započeli, a nažalost nemamo ni volje za tako nešto.

Goran Koprivnjak/NoviPogledi/thenewspl

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *