Select your Top Menu from wp menus

Kako su Srbija i Angela Merkel izigrali Kovača s pristupnim pregovorima

Kako su Srbija i Angela Merkel izigrali Kovača s pristupnim pregovorima

Dok Miro Kovač ima “misiju” napraviti od Srbije Francusku te urediti odnose između Hrvatske i Srbije kakve danas imaju Njemačka i Francuska, Srbija s podsmjehom nastavlja proganjati hrvatske branitelje zbog nekih događaja koji su se dogodili u Hrvatskoj. “Čestitamo” tehničkom ministru vanjskih i europskih poslova kojeg njemačka kancelarka proziva na raznim balkanskim summitima i kojeg niži njemački činovnici pozivaju na brifinge. 

Srbija je ponovno izigrala Hrvatsku. Dobit će otvaranje poglavlja 23 te otvoriti pristupne pregovore iako neće ni jedan uvjet ispuniti koji je tražila Hrvatska. Da li je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Miro Kovač, karijerni diplomat te znanstvenik sa Sorbonne svjestan da je potrošio pola godine na rezultat kojim će hrvatski branitelji i dalje biti procesuirani u Srbiji za događaje koji su se dogodili u Hrvatskoj kako prenosi Večernji list izjavu Milana Petrovića, srpskog tužitelja za ratne zločine.

Vučić, Kovač

Hrvatska je imala veliku priliku postati važan međunarodni čimbenik, imala je otvoren put do baltičkog mora, imala je partnere koji bi podržali hrvatske nacionalne interese, a hrvatski nacionalni interesi nisu suživot s ovakvom srbijanskom vlasti koja traži samo priliku kako nastaviti sa svojim memorandumima 1 i 2, odnosno kako u zajednici s otvorenim granicama što lakše ostvariti svoje ciljeve koje su srpski akademici donijeli 1986 godine. Miro Kovač je omogućio povratak tih poraženih snaga iz Domovinskog rata da danas sa ciničnim smješkom gledaju nemoć hrvatske diplomacije jer je jedan ministar vanjskih i europskih poslova zapostavio nacionalne interese Republike Hrvatske. I zato će se taj i takav ministar uskoro naći na izlaznoj cesti iz hrvatske državotvorne politike.

HDZ Nova PokoljenjaU javnosti su izašle strašne stvari prodaje hrvatskih nacionalnih interesa. IFO Institut, Nova pokoljenja, silni milijuni donacija iz centara koji ne stvaraju prihode, ali imaju dovoljno financijskih sredstava kako bi “pomogli” onima koji su spremni za šaku judinih škuda prodati ono najvrednije što jedan narod može imati. Kad je Davor Ivo Stier odbio potpisati takvu donaciju za program koji nikad nitko nije vidio u javnosti, program na koji su potrošeni silni milijuni novcem nepozatog porijekla, ekspresno je smijenjen te je na njegovo mjesto došao znanstvenik sa Sorbonne koji je otkazao veleposlaničko mjesto u Varšavi kako bi proveo nečije interese, interese koji su sve samo ne hrvatski nacionalni interesi. Danas taj ministar čeka odluku kojom će se vratiti svojim stvarnim poslodavcima nakon uspješno obavljenog posla: Hrvatska je ostala izvan Višegradske grupe, Hrvatska je na onoj hipotezi  vertikalno-horizontalne vanjske politike za koju su svi oni koji prate odnose u novoj tranzicijskoj Europi znali da je to neprovediva vanjska politika obzirom da jedna orijentacija negira drugu i drži Hrvatsku zacementiranu u balkanskoj kaljuži prožetoj snažnom korupcijom u kojima lijevi uzimaju milijarde kuna sa smješkom na licu gazeći građane brojnim ovrhama, onemogućavanjem normalnog poslovanja, dok desni prodaju hrvatske nacionalne interese za mrvice koje padnu sa stola. To je danas Hrvatska u kojoj se snažan teret stavlja na leđa običnog građanina prisiljavajući ga na odlazak u nepoznato gdje ne može dati svoj maksimum za koji se obrazovao u Hrvatskoj i gdje će raditi najniže plaćene poslove kako bi osigurao kakvu –  takvu budućnost svojoj obitelji.

VukowarKako se danas Miro Kovač osjeća kad čita izjave koje dolaze iz Tužiteljstva  za ratne zločine u Srbiji kako neće suspendirati zakon o ratnim zločinima s univerzalnom nadležnosti, iako su to obećali napraviti. Kako se osjeća hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova kad sluša Milana Petrovića koji tvrdi da imaju otvorene slučajeve protiv hrvatskih državljana koji su u Domovinskom ratu pobijedili sve te Petroviće, ali danas u mirnodobskim uvjetima zahvaljujući ministrima kao što je Kovač pobjedničkim hrvatskim veteranima spremaju progon koji će vjerojatne neke članice Europske unije podržati i isporučiti hrvatske branitelje srpskim okupatorima koji su odgovorni za stotine milijardi štete počinjene u Hrvatskoj te koji su odgovorni za tisuće ubijenih desetine tisuća ranjenih hrvatskih civila, za stotine tisuća uništenih domova i protjeranih obitelji koje su ti razni Petrovići počinili, i danas još sude tim žrtvama velikosrpske agresije.

Hoće li tehnički ministar vanjskih i europskih poslova imati hrabrosti pogledati u oči stotinama tisuća stradalnika Domovinskog rata kad se zahvaljujući njemu budu otvarala pregovaračka poglavlja Srbije sa Europskom unijom ili će zadovoljno  konstatirati da je uspješno ostvario zadatak onih za čije je interese radio, jer to sigurno nisu hrvatski nacionalni interesi. Miro Kovač je uzeo nadu pripadnicima svojeg naroda kojem je nekad pripadao i sad se može vratiti svojim redovnim aktivnostima u Njemačku jer je svoj zadatak uspješno izvršio.

M.Glavinić/Novi Pogledi, foto: ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

2 komentara

 1. Alex

  OTVARANJE POGLAVLJA 19. JULA Vučić: Merkelova nam čuva leđa
  Ivana Jasnić Mastilović , Tanjug , | 04. 07. 2016 – 16:21h izmena vesti 20:11h
  | Komentara: 143

  U Parizu je danas dogovoreno da Poglavlja 23. i 24. u pregovorima Srbije o članstvu u EU budu otvorena 19. jula, saznaje “Blic”.
  Aleksandar Vučić
  Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija Aleksandar Vučić
  [pin on pinterest] [share it]

  Prema našim saznanjima, nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je premijeru Aleksandru Vučiću na otvaranju poglavlja i pozvala sve da podrže Srbiju na evropskom putu.

  Ova saznanja potvrdio je i predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je novinarima posle Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

  – Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju – rekao je Vučić, oceniviši današnji sastanak kao dobar, te primetivši da su drugi bili optimističniji od njega, a da je on bio realističan.

  Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, a da ne brine o ekonomskom rastu.

  Vučić je izjavio je danas da Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, ali da zbog toga ne bi trebalo da imaju i drugačije poglede na budućnost, jer takva politika ne bi bila dobra ni za jednu državu.

  – Suština je u tome da imamo različite poglede na prošlost, ali nemojte da imamo zbog toga i različite poglede na budućnost, da me ubedite da se sad ne nalazimo u Parizu, nego u Berlinu ili Rimu. Vi mislite jedno, mi mislimo isto – rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja hrvatske novinarke, vezana za ratnu prošlost.

  Vučić je rekao da Hrvatska na odredjene stvari gleda na jedan način, a Srbija na drugi.

  – Pustite nas da imamo različite poglede i različita uverenja – rekao je Vučić.

  On je dodao da je bolje da se samo konstatuje da dve zemlje imaju različite poglede na stvari, a da se ne otvaraju pitanja iz prošlosti, od Varivoda do Vukovara.

  – Treba da vidimo možemo li da razgovaramo, da imamo bolju ekonomsku saradnju. Ako se stalno budemo vraćali godine unazad, plašim se da neće biti dobro ni za koga od nas – rekao je Vučić.

  Ranije danas, evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o priduživanju EU.

  Han je na Tviteru naveo da je Konferencija o zapadnom Balkanu u Parizu dala rezultate, pošto je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dala svoj pristanak.

  “Pariz-Balkan 2016 daje rezultate. Hrvatska potvrdila da je u redu otvaranje pristupnih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Evropska perspektiva je realna”, napisao je Han.

  Pročitajte još

  SUTRA PONOVO O POGLAVLJU 23 Očekuje se zeleno svetlo i Velike Britanije i Hrvatske
  Vučić: Odluka o otvaranju poglavlja moguća već danas na Samitu u Parizu
  Samit u Parizu: Vučić jutros sa Ramom i Milerom, večera sa Olandom i Merkelovom

  Do zastoja na evropskom putu Srbije došlo je prvo zgog hrvatske blokade, koja traje već mesecima. Hrvatska je, naime, postavila tri uslova koja Srbija mora da ispuni da bi dobila sagalasnost te zemlje za otvaranje poglavlja 23 i 24 – pitanje regionalne jurisdikcije za procesuiranje ratnih zločina, prava hrvatske manjine u Srbiji i puna saradnja sa tribunalom u Hagu.

  Pročitajte još

  SASTANAK U ČETIRI OKA Vučić od Angele traži objašnjenje za poglavlja
  Dačić: Tražimo da se EU izjasni o odnosu prema Srbiji, želimo osnovno poštovanje
  Han: Bregzit ne znači kraj procesa širenja Evropske unije, naprotiv

  S druge strane, Velika Britanja je zbog svojih problema – Bregzita, odnosno izlaska iz Evropske unije, iz “tehničkih razloga” na prethodnom sastanku ambasadori zemalja članica nije dala saglasnost o otvaranju ključnih poglavlja sa Srbijom.

  RAMPA OSTAJE Srbija bez saglasnosti za otvaranje Poglavlja 23 i 24
  Poglavlja 23 i 24 neće biti otvorena danas, iako su zvaničnici EU do poslednjeg trenutka pokušavali da do toga dođe.

  Pročitajte još:

  Tweet
  Najčitanije SADA:

  Vulin tri meseca krio gde je dao 400 miliona DINARA 134
  Vulin tri meseca krio gde je dao 400 miliona DINARA
  NE HAJE ZA PROPISE Poslanik SNS-a se hvali da lovi zaštićene ptice
  NE HAJE ZA PROPISE Poslanik SNS-a se hvali da lovi zaštićene ptice
  SUTRA PONOVO O POGLAVLJU 23 Očekuje se zeleno svetlo i Velike Britanije i Hrvatske
  SUTRA PONOVO O POGLAVLJU 23 Očekuje se zeleno svetlo i Velike Britanije i Hrvatske

  Najvažnije vesti

  VEČERA KOD OLANDA Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Parizu
  VEČERA KOD OLANDA Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Parizu
  SASTANAK U ČETIRI OKA Vučić od Angele traži objašnjenje za poglavlja 103
  SASTANAK U ČETIRI OKA Vučić od Angele traži objašnjenje za poglavlja
  IGRA PRESTOLA ZA SRPSKU VLADU Žestoko lobiranje kod Vučića za nove ministre
  IGRA PRESTOLA ZA SRPSKU VLADU Žestoko lobiranje kod Vučića za nove ministre

  Ostale vesti: Politika

  Kuči: Euleksu u novom mandatu drugačije nadležnosti
  Kuči: Euleksu u novom mandatu drugačije nadležnosti
  Đukanović: Vizija ujedinje Evrope je superiorna
  Đukanović: Vizija ujedinje Evrope je superiorna
  Mogerini: Moja poruka je jasna, rešeni smo da nastavimo s procesom proširenja
  Mogerini: Moja poruka je jasna, rešeni smo da nastavimo s procesom proširenja

  Povezane teme: Poglavlja , EU , Srbija , Pregovori
  Komentari (143)

  Popularno
  Najnovije
  Teme
  Moji

  No photo
  ~moma : Hrvati su konacno pokazali malo dobre volje, bravo susedi.
  2016-07-04 22:38 | Rejting: 65%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~Juju ka ~Juca: @Juca Do kad si dežurna/i?
  2016-07-04 22:35 | Rejting: 76%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~xx ka ~Dane: Taj ton botovskog komentara koji ste usavrsili… dok citam te vase komentare pitam se ko ga je osmislio covek je stvarno zasluzio maksimalno postovanje?
  2016-07-04 22:30 | Rejting: 77%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~ало бре : нећемо у еу!!!
  2016-07-04 22:29 | Rejting: 66%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~sALE ka ~Dane: Hahaha 3099. ostala poglavlja, kada se ponovo izmisli tocak!
  2016-07-04 22:28 | Rejting: 70%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~zxzx : Boze,Boze!!!
  2016-07-04 22:28 | Rejting: 86%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~dart ka ~Dane: Da, za tvoj sendvic.
  2016-07-04 22:27 | Rejting: 61%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~dfgsg ka ~Jasa: U pravu si, rekao si istinu.
  2016-07-04 22:23 | Rejting: 88%
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~Dane : Podrška Nemačke je od presudnog značaja.
  2016-07-04 22:17 | Rejting: 74% | Odgovori: 3
  Odgovor Ocena: -1 +1
  No photo
  ~dzeki ka ~Jasa: …jesi li podrzavao vucica kad je pljuvao evropu i zapad…?
  2016-07-04 22:14 | Rejting: 70%
  Odgovor Ocena: -1 +1

  Kliknite ovdje da biste odabrali opciju Odgovori ili Proslijedi

  Reply
 2. Pingback: Kako su Srbija i Angela Merkel izigrali Kovača s pristupnim pregovorima » Kultura i politika

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *