Select your Top Menu from wp menus

Kad Hrvatska nema snage, ima Rumunjska: STOP pristupnim pregovorima Srbije s EU

Kad Hrvatska nema snage, ima Rumunjska: STOP pristupnim pregovorima  Srbije s EU

Srbija dobija još jednog protivnika svojem ulasku u Europsku uniju. Radi se Rumunjskoj koja nije zadovoljna načinom na koji Srbija tretira rumunjsku nacionalnu manjinu, za koje Srbija smatra da se radi o vlaškoj manjini. Ovo je isti obrazac koji Srbija već primjenjuje prema hrvatskoj nacionalnoj manjini favorizirajući ih da se izjašnjavaju kao Bunjevci i Šokci. Bivši rumunjski predsjendik Trajan Basescu je to izjavio za rumunjsku agenciju Adevarul.

Bivši predsjednik Rumunjske Traian Basescu izjavio je da Rumunjska ne može ratificirati ulazak Srbije u Europsku uniju ako ne bude potpuno poštovala potpisanei sporazum o zaštiti prava rumunjske manjine. Basescu je to izjavio na ljetnoj političkoj školi koja se održava u rumunjskom mjestu Izvoru Muresului.

U vrijeme kad je Hrvatska pokušala blokirati otvaranje 23. i 24.  pregovaračka poglavlja sa Srbijom, Rumunjska je među posljednjima državama koje je poslale svoju suglasnost za ta dva poglavlja. Ranije, kad je Srbija napredovala u svojim pregovorima s EU, Rumunjska je na zatvorenim sastancima u Bruxellesu stavljala do znanja da želi vezivati napredak Srbije uz prava rumunjske manjine u Srbiji. Sada je prijetnja ulaganjem rumunjskog veta na ulazak Srbije u EU izrečena i javno, iz usta bivšeg predsjednika.

Najveći problem Rumunjskoj predstavlja to što Srbija Vlahe koji žive u dolini rijeke Timok u istočnoj Srbiji smatra vlaškom manjinom, a Rumunji ih smatraju rumunjskom nacionalnom manjinom. Predstavnici Rumunja iz Timočke krajine zahtijevaju da službeni Bukurešt bude odlučniji u inzistiranju na primjeni sporazuma o zaštiti prava manjina potpisanog 2012. godine.

Uz Hrvatsku i Rumunjsku, također i Bugarsku ima uvjete za Srbiju na putu u EU. Kako napetosti između Hrvatske i Srbije rastu zbog neshvatljive vanjske politike koju Srbija pokušava nametnuti, velika pogreška je napravljena što se taj europski put Srbije nije lobiranjem zaustavio na vrijeme dok Srbija ne ispoštuje uvjete koje su morale proći sve europske tranzicijske članice.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: ilustracija NP

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *