Select your Top Menu from wp menus

Jakovina odlazi u povijest nakon kataklizme koju je ostavio iza sebe. Možda ne samo u povijest….

Jakovina odlazi u povijest nakon kataklizme koju je ostavio iza sebe. Možda ne samo u povijest….

Tihomir Jakovina bivši ministar poljoprivrede iz vlade kukuriku koalicije je danas na službenim stranicama SDP-a objavio kako se neće kandidatirati za nadolazeće parlamentarne izbore.

Nakon brojnih afera koje su potresale njegov mandat i koje i dalje ispadaju iz „ormara“ pod pristiskom javnosti, ali i nezadovoljstva u samoj stranci Jakovina se morao povući ili vjerojatnije Milanović ga je odlućio ukloniti.

Prenosimo njegovo pismo u cijelosti:

„U svom životu i političkom radu uvijek sam se borio za Hrvatsku i uvijek su mi interesi hrvatskih građana bili na prvom mjestu. U skladu s tim principima obnašao sam i dužnost ministra poljoprivrede u Vladi RH. Želim naglasiti da u svome radu nisam činio ništa protivno zakonima, niti se protiv mene zbog mojih postupanja vode ikakvi postupci. Međutim, u ovom trenutku izložen sam napadima koji se koriste da se dovede u pitanje ne samo moj integritet, već i vjerodostojnost politike stranke koje sam član, SDP-a.

Moja je želja da se Hrvatska nastavi razvijati kao uspješna i uređena država čemu je jamac pobjeda Narodne koalicije.  Zbog toga ne želim biti prepreka svojoj stranci i Narodnoj koaliciji na putu prema pobjedi na rujanskim izborima. Obavještavam javnost da odustajem od kandidature za izbore za Hrvatski sabor u rujnu 2016.

Tihomir Jakovina“

Tihomir Jakovina će vjerojatno biti zapamćen kao jedan od najgorih, a možda i najgori ministar ikada jer je pod njegovim upravljanjem hrvatska poljoprivreda gotovo uništena.

Započelo je aferom „apoteka“ kada se saznalo da je u sukobu interesa kao direktor tvrtke T-J Prom koja je ujedno imala i dugovanje prema državi od 150.000 kuna, nakon toga otkrića Jakovina je jednostavno prodao prava tvrtke gubitaša jednom od SDP-ovih partnera i priča je na tome ostala.

Zatim smo imali aferu „šečer“ gdje je preraspodjelio izvozne šečerne kvote u korist Osječke šečerane o čemu je pisao SBonline, odluku je kasnije poništio Upravni sud.

Poznata je i afera s mljekarima, gdje je ministarstvo poljoprivrede nudilo vrlo niske cijene otkupa od oko dvije kune po litri, dok su mjekari tražili 4.05 kuna po litri. Nakon što su propala mnoga mljekarska gospodarstva i obitelji koje su se bavile mljekarstvom iz medija smo doznali kako Hrvatska zapravo uvozi mlijeko i to po cijeni otkupa koju naši domaći mljekari nisu mogli dobiti. Mljekarstvo je 2013 godine potresala i snažna afera trovanjem mlijeka nedopuštenom količinom alfatoksina zbog čega je obustavlje otkup mlijeka, a istraga o uzrocima nikad nije provedena niti su odgovorni kažnjeni iako se špekuliralo da je uzrok neispravna stočna hrana.

Uz nedavne afere oko EU fondova s mjerama 4.1 i 4.2 Ruralnog razvoja kada je EK stopirala isplatu hrvatskim tvrtkama zbog pogodovanja velikim sustavima koji nisu smjeli sudjelovati s tvrtkama kćerima na natječajima. Većina predviđene tranše je trebala biti isplaćena tvrtkama u vlasništvu Ivice Todorića, Mirka Ervačića i Marka Pipunića o čemu smo nedavno pisali  kao i štetnih ugovora za Republiku Hrvatsku dužnosnicima Hrvatskih šuma na čelu s bonusom Ivanu Paveliću za što se štete računaju u milijardama. Naravno ministra Jakovinu se povezivalo i uz brojna neobična zapošljavanja i nepotizam, doista nevjerojatan broj spornih slučajeva vezanih za samo jednog čovjeka. Na samom početku ministrovanja otišle su tri snažne stručne osobe iz ministarstva kako je pisao Glas Slavonije i to pomoćnica ministra prof.dr.sc. Vesna Gantner Kuterovac koja je vodila Upravu poljoprivredne i prehrambene industrije, Luka Čuljak koji je vodio Odjel za ruralni razvoj te EU i međunarodnu suradnju te pomoćnik ministra Goran Rubin koji je bio zadužen za šumarstvo. Ove ostavke i razrješenja iz 2013 po resorima koje su danas top afere naslućuju svrhu tih razrješenja.

SDP je očito negdje morao podvući crtu nakon nevjerojatnih pokušaja obrane svojih članova ili koalicijskih partnera tipa Sabe, Merzel, Vlahušića, ali i nekih novih kao što je novi koalicijski partner Beljak.

Kamo sreće da su crtu iznad Jakovininog imema podvukli negdje 2011.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto:

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *