Select your Top Menu from wp menus

Invazija ruskih bespilotnih letjelica na Poljsku – novi hibridni rat?

Invazija ruskih bespilotnih letjelica na Poljsku – novi hibridni rat?

Novi hibridni rat na vidiku nakon invazije ruskih “dronova” na Poljsku zbog kojeg je poljski ministar obrane pozvao NATO savez da ojača granice istočnog krila NATO saveza.

Kako je istakao poljski ministar obrane Antoni Mecierewicz, ruske bespilotne letjelice masovno krše zračni prostor Poljske. Incident se dogodio na granici Poljske i Kalininingradske oblasti, enklave Ruske Federacije. Na sreću u zadnjih 2,5-3 mjeseca granica je značajno ojačana te su u posljednje vrijeme  su rijeđi slučajevi. To je poljski ministar izjavio u sklopu komentara o presretanju ruskih vojnih zrakopolova nad Baltičkim morem.

12 svibnja ove godine nakon uočavanja 3 vojno-transportna zrakoplova oružanih snaga Rusije nad Baltičkim morem  lovci britanskog RAF-a tipa Eurofighter Typhoon presreli su ruske zrakoplove te ih prepratili do odlaska u ruski zračni prostor. Kako je izjavio ministar obrane Velike Britanije Michael Fallon, ruski zrakoplovi nisu uključili transponder i nisu mogli biti prepoznati.

Krajem travnja ministar vanjskih poslova Poljske je Witold Waszczykowski je pozvao NATO da ojača istočno krilo NATO saveza kako bi odvratio Rusiju od mogućih provokacija i djelovanja protiv istočnoeuropskih članica NATO saveza. Waszczykowski je naglasio da će ovakve mjere smanjiti rizik stvaranja konflikta te da to nisu provokacije prema Rusiji. Također je naglasio da u budućnosti Varšava ne isključuje mogućnost stvaranja prijateljskih odnosa s Moskvom.

Kako je istakao Aleksey Melnik, vanjskopolitički ekspert sa ekonomsko-političkog istraživačkog centra Razumkov u Kijevu, ulazak bespilotnih letjelica, tzv. dronova na teritorij Poljske svjedoči o pojavama hibridnog rata sa strane Ruske Federacije. Iako bespilotne letjelice za sada nisu okvalificirane kao vojni ciljevi ili sredstva napada. Takvim letjelicama se u pravilu prikupljaju obavještajni podaci, ali mogu imati i letalne napade. Na ovaj način Ruska Federacija ispituje mogućnosti do kuda može iće s ovakvim aktivnostima.

Prisjetimo se serije konfliktnih situacija s kršenjem unutarnjih voda članica Europske unije te zračnog prostora EU, kao i nedavne bliske konfliktne susrete ruskih zrakoplova i NATO-ovih brodova i zrakoplova. Jedna od takvih konfliktnih situacija je bila i kada je srušen ruski lovac od strane turskih zračnih snaga koja je dovela do vrlo ozbiljnih napetosti. „Dronovi“ danas predstavljaju također jednu od provokacija koje mogu rezultirati neželjenim posljedicama.

M. Glavinić/NP/foto:wschodnik.pl

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *