Select your Top Menu from wp menus

Hrvatska inzistira da Srbija ispuni sve kriterije na putu do EU!

Hrvatska inzistira da Srbija ispuni sve kriterije na putu do EU!
Foto od:http://croaticum.hrstud.hr/wp/wp-content/uploads/2015/01/Hrvatska-eu.jpg
Da li je ovakva samostalna politika dovoljna za zaustavljanje ovakve radikalizirane Srbije, ili je Hrvatska trebala tražiti partnerstvo među članicama Europske unije za ostvarenje svojih interesa. Partnerskim odnosima sa članicama Višegradske grupe bi imala snažne partnere na tom putu. Ovako čekamo pritiske kad će se Hrvatska “morati povući” zbog viših interesa. I tko će snositi odgovornost za još jednu propuštenu priliku?
Neovisno o promjeni vlasti, hrvatska blokada Srbije očekivan je slijed događaja i nije nikakva novost. Republika Hrvatska ima sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u RH potpisan još 15 studenog 2004. Trenutna situacija u odnosima država posljedica je činjenice kako Srbija ne poštuje međunarodno potpisan i u Skupštini Srbije ratificiran sporazum o osiguravanju izravnih mandata za hrvatsku nacionalnu zajednicu. Ta država čak ni poslije dvanaest godina nije ispunila ključne odredbe Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina a koje je potpisala o zastupljenosti u predstavničkim i državnim tijelima, iako s druge strane srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima zajamčena mjesta u Saboru. Održano je šest sastanaka mješovitoga povjerenstva, u kojemu sudjeluju predstavnici hrvatskih i državnih tijela, kao i srpske i hrvatske manjine, no stajalište hrvatske zajednice je da Srbija preporuke s tih sastanaka u najvećem dijelu nije provela!
Pored drugih otvorenih pitanja koja se odnose na ukidanje regionalne nadležnosti svog suda za ratne zločine, već dvije godine, svi hrvatski eurozastupnici ističu da Beograd treba osigurati odgovarajuću zastupljenost nacionalnih manjina i korištenje manjinskih jezika u medijima i obrazovnim ustanovama ali ni to nije pomoglo. Obzirom da se poglavlja 23 i 24 tiču ljudskih i manjinskih prava te pravosuđa, to je jedini i najbolji način na se Srbija kada već to ne želi implementirati, natjera na poštivanje ono čega je i sama potpisnica. Pristupni pregovori sa Srbijom dobra su prilika za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom u kojima je jedinstvena prilika da se u pregovore umiješaju bilateralna pitanja jer pregovori su jedini način da se ta pitanja riješe!
Veličina svake diplomacije jeste u zaštiti interesa države koju predstavlja a ne u savijanju kičme pred interesima drugih država. Očekujem da partneri iz EU bez ikakvih pritisaka, vode svoju politiku u gledaju svoje interese onako kako to isto treba raditi i Republika Hrvatska. Iako formalno pregovore o članstvu Srbije vodi Europska komisija, da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile Srbiji potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja. Nakon toga EU može utvrditi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može potrajati i nekoliko mjeseci. Svako daljnje odlaganje suglasnosti Zagreba moglo bi značiti da procedura neće biti završena do lipnja, odnosno – odlaganje otvaranja za neki kasniji datum!
Trenutno gotovo sve aktivnosti vanjske politike odnose se na susjedstvo. Zadatak Hrvatske mora biti da sa svim susjedima ima uređene odnose. Otkako je formirana nova vlada 22. siječnja, ministar Kovač krenuo je u obilazak susjedstva, a prvo je odredište bila Bosna i Hercegovina čiji put u EU Hrvatska snažno podupire kao i uključenje drugih zemalja jugoistočne Europe. Ministar je najavio da će nakon parlamentarnih izbora u Srbiji posjetiti tu susjednu zemlju i ponovio da Zagreb podupire ulazak Srbije u EU, ali tek nakon što ispuni kriterije, provesti ugovor o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji i ne postavljati se kao sudac za ratne zločine za cijelu regiju. Nakon godišnjih odmora slijede aktivnosti usmjerene ka inicijativi Jadran-Baltik-Crno more!
Tomislav Matteo Herceg/Foto: FB
Facebook Comments

Vezani članci

Hrvatska inzistira da Srbija ispuni sve kriterije na putu do EU!

Objavljeno u: Hrvatska inzistira da Srbija ispuni sve kriterije na putu do EU!
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.