Select your Top Menu from wp menus

HDZ-u ujedinjena pravaška scena može donijeti ključnu pobjedničku široku koaliciju

HDZ-u ujedinjena pravaška scena može donijeti ključnu pobjedničku široku koaliciju

HDZ skretanjem u lijevo oslobađa prostor za formiranje nove desno orijentirane politčke opcije čime bi se napokon mogao stvoriti politički odnos snaga kao u Poljskoj, gdje bi SDP sa svojim satelitima te anarho – socijalističkim podružnicama mogao ostati ispod izbornog praga jer se svojim političkim djelovanjem zalažu za ostvarivanje nekih drugih nehrvatskih ciljeva, a što bi napokon glasači mogli kazniti sve smišljeno štetne odluke koje su donošene od ulaska Hrvatske u Europsku uniju pri čemu je Hrvatska doživjela sramotnu negativnu stopu gospodarskog rasta od -2% u vremenskom razdoblju od 2012 do 2015 godine.

Hrvatska je ponovno na novoj prekretnici. SDP je brže bolje pokrenuo koaliciju koju je nazvao Narodna koalicija u koju je uveo Beljakov HSS koji će još donijeti mnogo upitnika tijekom predizborne kampanje. Sad već otvorena podjela unutar HSS-a će sigurno značajno doprinijeti ne tako sjajnom rezultatu kako je očekivao Milanović. Mnoge afere koje politički protivnici iz nepoznatih razloga nisu koristiti kao sredstvo pritiska na DORH i USKOK iako postoje mnogi otvoreni primjeri koji su u najmanju ruku dvojbeni od ministarstva okoliša i preseljenja ureda do svakodnevnih afera koje dolaze iz resora poljoprivrede. SDP svakako očekuje dugo i toplo ljeto.

S druge strane smjer koji će odabrati HDZ te nove izborne liste ponovno mogu donijeti presudne glasove i izlaz iz ove situacije u koju je HDZ upao zadnjih mjeseci. Kao što smo i ranije konstatirali da ova imena koja bi trebala voditi HDZ-ove izborne jedinice svakako moraju biti popunjena sa dva najpopularnija današnja člana HDZ-a, a to su Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović. Hasanbegović mora biti nositelj jedne od izbornih lista kako bi privukao desno orijentirane glasače, dok takva uloga Željku Glasnoviću donosi velik broj glasova dijaspore i najvećeg broja hrvatskih branitelja. U takvom odnosu snaga HDZ može sigurno ići sam na izbore. U HDZ-ovu koaliciju bi se vrlo dobro uklopio Goran Dodik sa svojom Hrvatskom demokršćanskom strankom. Rezultati izbora za Europski parlament gdje je Ruža Tomašić dobila najviše preferencijalnih glasova bi također bila idealna kombinacija obzirom da HDZ-ovoj demokršćanskoj orijentaciji nedostaje dio domoljubnog konzervativizma što bi se ostvarilo koalicijom s Ružinom Hrvatskom konzervativnom strankom, koja je trenutno iznimno potrebna HDZ-u kako bi se barem djelomično HDZ odmakao od CDU-ova lažnog demokršćanstva.

S druge strane najava konsolidiranja pravaške scene ovaj put može značiti napokon potpuno ujedinjenje koje će im donijeti određeni broj zastupnika. Dva pravaška bloka Desno i Pomak bi trebali donijeti odluku o zajedničkom nastupu te napokon donijeti nova saborska mjesta pravašima dok s druge strane dvojac iz HSP AS, Ćorić i Tepeš su za sada nepoželjni ni jednoj drugoj desno orijentiranoj političkoj opciji. Ujedinjenjem blokova Desno i Pomak HDZ ima najveće šanse za formirati široku koaliciju te osvojiti izbore.  Sve drugo znači povratak Milanovića na vlast te nove odlaske najpotentnije generacije u inozemstvo.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *