Select your Top Menu from wp menus

HDZ gubi glasove dijaspore: Zašto Željko Glasnović neće biti nositelj HDZ-ove liste za dijasporu?

HDZ gubi glasove dijaspore: Zašto Željko Glasnović neće biti nositelj HDZ-ove liste za dijasporu?

Željko Glasnović neće predvoditi 11 izbornu listu HDZ-a iako je na posljednjim saborskim izborima osvojio najveći broj preferencijalnih glasova ne samo u dijaspori  već i u cijeloj Hrvatskoj, čak 25% izašlih birača na izbore.

“Počašćeni smo što će, kao i 91. godine, general (Glasnović) s nama ići u ovu bitku, i uvjeren sam kako ćemo pobijediti”, rekao je predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac Ćane na skupu u Ljubuškom.

Kako je u utorak priopćeno iz te stranke, ovu listu s Glasnovićem na čelu poduprijet će sve pravaške opcije u Hrvatskoj te osam stranaka u BiH, među kojima su, pored pravaških opcija, i HDZ 1990. i HKDU-Hrast te dio Udruga iz Domovinskog rata, koje su i na proteklim hrvatskim parlamentarnim izborima podržale generala.

Glasnović broj preferencijalnih glasova graf
Odnos preferenicijalnih glasova generala Glasnovića u odnosu na druge najbolje zastupnike

Željko Glasnović je na posljednjim saborskim izborima osvojio najveći broj preferencijalnih glasova u dijaspori što iznosi 25% ukupno izašlih birača na izbore, odnosno 7.373, iako se nalazio na osmom mjestu liste Domoljubne koalicije. Na drugom mjestu po proferencijalnim glasovima s te liste u Hrvatski sabor su izabrani nositelj liste Bože Ljubić  (2.936) i trećeplasirani Ivan Šuker (2.035).

Tablica preferencijalnih glasova 2

Ova odluka Željka Glasnovića predstavlja težak udarac “integracijskoj politici” Andreja Plenkovića, jer sve ono što se potiho komentiralo posljednjih dana general Glasnović je napravio nezadovoljan tretmanom novih čelnika HDZ-a koji “integracijsku politiku provode prema lijevom centru te time nedvojbeno radi odmak od politike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je jasno u fokus hrvatskih nacionalnih interesa imao i politku kakvu danas zastupa najpopularniji general Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Milan Glavinić/HINA, foto: fb Željko Glasnović

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. Pingback: Preslagivanje na desnici: Ruža Tomašić i Branimir Glavaš ulaze u koaliciju | Novi Pogledi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *