Select your Top Menu from wp menus

HDZ dobio novo pomlađeno vodstvo stranke, Brkić želi nastaviti suradnju s MOST-om

HDZ dobio novo pomlađeno vodstvo stranke, Brkić želi nastaviti suradnju s MOST-om

HDZ je izabrao vodstvo stranke te je u 23,15 sati kako javlja HINA predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio, zaključujući stranački Opći sabor, kako HDZ-ovi izaslanici izlaze sa Sabora ponosni, uzdignute glave.

„Porukama koje šaljemo sa Sabora, mnogi su scenariji propali, mnogi su očekivali da ćemo izaći pognutih glava, da će biti nesretnih, ali ništa se od toga nije dogodilo,“ – ustvrdio je Karamarko pred malobrojnim izaslanicima koji su dočekali rezultate izbora za novo vodstvo stranke.Čestitao je izabranima u novo vodstvo ističući kako se radi o kvalitetnim ljudima.

„Konfiguracija odabranih može služiti na ponos. Imamo što smo htjeli, balans između iskusnih, ‘starih vukova’ koji znaju pobjeđivati i mladih, novih lica. Veliki sam optimist,“ – naglasio je Karamarko.  „Stranka, poručio je, ide dalje. Situacija u kojoj se danas nalazimo, naša pobjeda na izborima je ‘pobjeda sa kamenčićem u cipeli’ i to će se riješiti. Nitko HDZ neće ignorirati ni ponižavati ni ucjenjivati,“ – istaknuo je Karamarko i ‘pobrao’ pljesak preostalih izaslanika.

U KD Vatroslava Lisinskog u subotu se okupilo više od 1.800 izaslanika kojima je predsjednik stranke zahvalio na ‘dobroj i prekrasnoj atmosferi koja asocira na jedinstvo’. Ipak, malobrojni su dočekali objavu izbornih rezultata. Naime, prebrojavanje glasova, koje je trebalo biti gotovo poslijepodne, razvuklo se do iza 22 sata, zbog tehničkih problema sa optičkim čitačem.

Rezultati izbora

Na Općem izbornom saboru HDZ-a kao jedini kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a izabran je Milijan Brkić, koji je dobio glasove 1601 delegata, uz 135 nevažećih listića.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Oleg ButkovićTomislav TolušićIvana MaletićTomislav ČuljakDarko Horvat i Josip Bilaver. Najviše glasova među 14 kandidata za šest potpredsjednika dobio je Oleg Butković (1270).

Između 32 kandidata, za članove Predsjedništva stranke izabrani su Ivan AnušićPero ĆosićJosip KrižanićŽarko TušekZlatko HasanbegovićAnton KlimanDarko MilinovićBožidar LonginZlatko Ževrnja i Željko Turk. Najviše je glasova dobio Hasanbegović (1227), a slijede ga Milinović (1210) i Tušek (1100).

Izabrani su i članovi Središnjeg odbora, u koji su uz ostale ušliDinko ČuturaStjepan TuđmanLovro Kušević itd.

HDZ je time okončao izborni proces u kojem je, prije nešto više od mjesec dana, za predsjednika u još jednom mandatu izravnim izborom potvrđen Tomislav Karamarko.

Brkić: Želimo nastaviti suradnju s MOST-om

Milijan Brkić je optimističan da neće biti preslagivanja u Vladi. ‘Napravit ćemo sve da se nastavi suradnja s Mostom, ako oni to budu htjeli i ako shvate da su igračka SDP-a. Sigurno će biti bolje da ne idemo na nove izbore, koji koštaju stotine milijuna. No, pričekajmo desetak dana da vidimo glasanje i odluku Povjerenstva’, zaključio je Brkić.

Brkić je istup Andreja Plenkovića, koji je rekao da stranka ne smije biti talac jednog člana te da se sumnje moraju razjasniti, okarakterizirao kao još jednu instancu demokracije te je pohvalio kolege kojima je ‘napokon proradila savjest’. ‘Svatko ima pravo na stav i mišljenje i to je dokaz da HDZ nije autoritarna stranka. Samo imamo različita mišljenja, ali dio smo iste obitelji, nitko nije izašao iz HDZ-a zbog toga’, rekao je Brkić za N1.

Tomislav Tolušić:  Ova Vlada ima budućnost

‘Ova Vlada ima budućnost, ovu Vladu HDZ ne želi rušiti, ali također ne možemo dozvoliti kao stožerna stranka da nam netko unutar naše stranke kadrovira i govori tko će nam što biti u Vladi ili u stranci’, poručio je Tomislav Tolušić za Dnevnik Nove TV.

Na upit na špekulacije kako bi mogao zamijeniti u vladi prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka te tako smanjiti tenzije. Tolušić je odgovorio da su to sve neistinite špekulacije: „Mi imamo prvog potpredsjednika Vlade, to je Karamarko, predsjednik HDZ-a  i izabran jednoglasno.“

Andrej Plenković: Situacija s Karamarkom je neugodna

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković,  prenosi HINA, nije u subotu, uoči HDZ-ova 17. Općeg sabora, izravno odgovorio na pitanje je li predsjednik stranke i prvi potpredsjednik VladeTomislav Karamarko postao prevelik uteg za Vladu i stranku zbog slučaja Drimia.

“Mislim da on sam treba u ovom trenutku dati odgovore na ta pitanja. Ponovio sam da je svatko od nas dio stranke i mora voditi računa o tome da su stranački i državni interesi najvažniji” – rekao je Plenković novinarima ispred KD Vatroslava Lisinskog gdje će HDZ-ovi izaslanici u subotu birati novo stranačko vodstvo.

Plenković je ponavlo da svaki član HDZ-a treba voditi računa da je interes Vlade, države i stranke znad interesa svakog pojedinca. “To sam rekao i kod unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke, da je najvažnije voditi računa i o stabilnosti Vlade i stranke”, izjavio je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

M.Glavinić/Novi Pogledi/HINA, Jutarnji list, Dnevnik.hr, N1

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *