Select your Top Menu from wp menus

Hasanbegović: Neću se odreći Karamarka! Brkić: HDZ je stranka desnog centra

Hasanbegović: Neću se odreći Karamarka! Brkić: HDZ je stranka desnog centra

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović nakon održane sjednice Predsjedništva pokazao je svoju veličinu te je zadržao dostojanstvo do kraja izjavom kako se neće odreći Karamarka. Nije se ponio kao neki članovi HDZ-a koji su podsjetili na prošla vremena kad su okretali leđa starim šefovima u čemu je posebno prednjačio Darko Milinović.

Tomislav Karamarko nakon sjednice je kazao kako se razgovaralo o njegovoj ostavci – prenosi portal Narod.hr te kako je sastanak bio “manje radni, a više revijalan”. Na pitanje što su rekli članovi Predsjedništva, poručio je: “Neću ih ja cinkati”. Na upit koja će biti njegova buduća pozicija u stranci, odgovorio je: “Ne znam ništa! Hvala lijepa!”

Član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović novinarima je rekao kako se on osobno na sjednici Predsjedništva Karamarku zahvalio za sve što je napravio za stranku, za hrvatski narod i za njega osobno. Novinarima je na njihov upit hoće li se ‘odreći’ Karamarka, odgovorio da neće.

Podsjetimo, spremnost na preuzimanje vodstva nad HDZ-om, gostujući u Dnevniku HTV-a najavio Andrej Plenković. Potporu su mu dali Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica i Ivana Maletić. Podsjetimo, devetero osnivača stranke zatražili su odlazak Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a. Karamarkovu ostavku javno je zatražio i potpredsjednik stranke Tomislav Tolušić.

Milijan Brkić: HDZ je narodnjačka stranka, stranka desnog centra i kao takva ima svoju platformu

– HDZ je jedinstven i okreće novu stranicu. HDZ je najveća stranka u Hrvatskoj i iz ovoga ćemo izaći još jači. Gospodin Karamarko iza sebe ima pet pobjeda i kao moralan čovjek podnio je ostavku, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji je preuzeo upravljanje strankom do provedbe unutarstranačkih izbora.

Brkić je najavio kako će stranačka tijela sukladno proceduri donijeti propise o unutarstranačkim izborima koji će se održati unutar mjesec dana. “Puno članova ima ambicije”, poručio je te naglasio kako je njegov kandidat – “onaj kojega će članstvo izabrati”. Brkić je dodao kako će Karamarko ostati u vrhu stranke. Najavio je kako će se iduća sjednica Predsjedništva HDZ-a održati u četvrtak. “Oni koji govore da HDZ mora ići u centar, oni će o tome odlučivati u svojim centrima. HDZ je narodnjačka stranka, stranka desnog centra i kao takva ima svoju platformu”, zaključio je Brkić.

Ovakav istup Brkića ukazuje na moguće upozorenje Plenkoviću i sličnim koji žele odvesti HDZ u centar da se to neće dozvoliti jer je to najveća opasnost za Hrvatsku zbog slabljenja nacionalnog identiteta zbog inače snažne eurofederalističke politike kakvu zastupa Andrej Plenković.

Procijenio je da Karamarko nije jedini odgovoran za neuspjeh u aktualnim događanjima, i da dio odgovornosti imaju i svi dužnosnici od Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća. No, dodao je Brkić, stranka mora funkcioniratii ne može se ‘kolektivno samoraspustiti’.

Brkić je potvrdio da Karamarko ostaje članom Središnjeg odbora HDZ-a, naglasivši da je prošlost nekadašnji način ponašanja stranke prema bivšim stranačkim predsjednicima.

Milinović: Karamarku ne dugujem ništa

Darko Milinović poručio je “domoljubima” kako je “HDZ jedinstven” te kako će “dobiti izbore”.

Za stranačkog europarlamentarca Andreja Plankovića smatra kako ima neke od karakteristika koje je nabrojao. Milinović je uvjeren kako “HDZ nema pravo na pogrešku, te kako kandidat za stranačkog predsjednika mora imati karakteristike istinskog HDZ-ovca i istinskog domoljuba”, piše Vecernji.hr.

Za deset tisuća članova ličko senjske županije koje on zastupa, Milinović je naveo kako oni neće biti oni koji će remetiti situaciju u stranci, već će biti “faktor koji okuplja”.

Ustvrdio je i kako bivšem predsjedniku stranke Karamarku ne duguje ništa, te je objasnio kako je do njegove ostavke bio uz njega jer je samo “bio uz institut predsjednika stranke”, odnosno “čuvao je dignitet institucije predsjednika stranke”.

Evo zašto je Dubravka Šuica iz HDZ-a političar kakvog Hrvati preziru

HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Davor Stier i Dubravka Šuica, nakon što je Tomislav Karamarko dao ostavku, snažno su podržali kandidaturu Andreja Plenkovića za novog predsjednika stranke i izrazili spremnost pomoći u transformaciji HDZ-a u modernu, demokršćansku stranku prenosi Maxportal.

– Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a i s njim ću naravno raditi na razvoju HDZ-a u smjeru moderne demokršćanske stranke. Mislim da HDZ-u treba lider kojemu će hrvatski građani vjerovati i koga će izabrati za premijera na sljedećim izborima, najvjerojatnije u rujnu – izjavio je u Bruxellesu Davor Ivo Stier.

Istog je stajališta i Dubravka Šuica.

– Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a ne samo zato što ima liderske sposobnosti nego i zato što je uključiva osoba, to je bitan podatak o njemu – kazala je Dubravka Šuica.

dubravka-šuica
Dubravka Šuica, izvor Maxportal

I Šuica i Stier vjeruju da će Plenković pobijediti na izborima za predsjednika stranke po načelu “jedan član, jedan glas”, a da onda nakon parlamentarnih izbora treba raditi na daljnjem otvaranju i izgradnji stranke.

Šuica je naznačila kako je “situacija u državi ubrzala demokratizaciju stranke” i da vjeruje da će “s Plenkovićem kao predsjednikom HDZ-a to ići u pravom smjeru”.

Šuica je kazala da je osnovni problem kod sadašnjeg vodstva stranke bio nedostatak komunikacije unutar stranke.

– Nisu se uvažavala različita stajališta, taj autokratski sistem nije se pokazao dobrim. Ljudi moraju moći slobodno govoriti, ja se za to zauzimam bez pretenzija da uopće sudjelujem u bilo kakvoj vlasti ali želim pripomoći jer osnovni razlog za osnivanje HDZ-a bila je sloboda, demokracija i sloboda govora. To je u nekim trenucima bilo zapriječeno, pa čak i naše dobronamjerno pismo našim saborskim kolegama naišlo je na otpor vrha stranke – rekla je Šuica.

I ona smatra da je rušenje Oreškovićeve vlade bila pogreška.

– Mislim da je rušenje vlade bio loš potez. Imali smo 14 ministarstava, a šest ministara je bilo iz Mosta, koji su također naši prijatelji i kolege. I ovdje u Europskoj pučkoj stranici im je stalo da HDZ ima vladu, demokršćansku i narodnjačku. Sada moramo resetirati situaciju. Andrej Plenković je osoba koja razumije i europski, međunarodni hrvatski element,  on se dovoljno profilirao i mislim da je u pravoj životnoj dobi i stoga ne vidim razloga da ne bude podržan od svih slojeva HDZ-a – rekla je Šuica izrazivši nezadovoljstvo činjenicom da na prošlim izborima na stranačkoj listi HDZ-a nije bio dovoljno žena.

– Na listama nije bilo dovoljno žena, a to nije odraz hrvatskog društva jer nije točno da se žene ne žele uključiti – kaže Šuica.

Za Šuicu će njeni poznavatelji  često reći da je uvijek spremna ”priskočiti upomoć pobjedniku”,  da od političkog znanja ima samo naknadnu pamet, blaćenje poraženih i pohvala pobjednicima. A normalni ljudu uvijek preziru i mrze takvo ponašanje.

Kad ju je Karamarko stavio na listu za europarlamet onda nije vladao autokratski, nego je bio dragi i voljeni predsjednik, ali kako izvori iz HDZ-a kažu, Dubravka Šuica uvijek zna prepoznati trenutak kad treba promijeniti boje i obući novi dres koji ima novi vođa. To je Dubravka Šuica.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/Narod.hr/Maxportal/foto: ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *