Select your Top Menu from wp menus

EUROPSKI PARLAMENT: I druga pobjeda Ruže Tomašić, usvojeno izvješće o LAG-ovima

EUROPSKI PARLAMENT: I druga pobjeda Ruže Tomašić, usvojeno izvješće o LAG-ovima

EP je velikom većinom glasova prihvatio izvješće eurozastupnice Ruže Tomašić koje lokalnim zajednicama daje veći utjecaj na trošenje novca za regionalni razvoj, a smanjenje nezaposlenosti mladih stavlja među prioritete EU politike regionalnog razvoja.

Europski parlament u utorak, 10. svibnja 2016. godine, velikom je većinom glasova usvojio izvješće eurozastupnice Ruže Tomašić o novim razvojnim alatima u kohezijskoj politici kojim ona traži veću uključenost lokalnih zajednica u izradu razvojnih strategija. 595 zastupnika podržalo je inicijativu hrvatske eurozastupnice koja od Komisije traži da se malim općinama i lokalnim akcijskim grupama, tzv. LAG-ovima, pruži dodatna edukacija, olakša financiranje iz fondova i smanji administrativno opterećenje. Za izvješće je glasovalo 595 zastupnika, 63 je bilo protiv a 13 suzdržano.

Ruža Tomašić, izvor: konzervativci.hr
Ruža Tomašić, izvor: konzervativci.hr

Usvajanjem ovog izvješća, Parlament se obvezao snažno podržavati pristup “odozdo prema gore” te osigurati da lokalne zajednice u budućnosti imaju puno veći utjecaj na trošenje europskih sredstava namijenjenih regionalnom razvoju. Izvješće također ističe da smanjenje visokih stopa nezaposlenosti, pogotovo među mladima, mora biti glavni prioritet te u tom kontekstu preporučuje  veću uključenost lokalnih malih i srednjih poduzeća u implementaciju razvojnih strategija.

Europski parlament ovime daje veću ulogu lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima) te od Komisije traži da im se poveća područje djelovanja, omogući potrebna edukacija i smanji administrativni teret, a sredstva iz fondova učine dostupnijima kroz pojednostavljenje postupaka i integraciju različitih fondova.

U Hrvatskoj djeluje 58 LAG-ova koji obuhvaćaju 538 jedinica lokalne samouprave i pokrivaju 94 posto ukupne površine Republike Hrvatske. Njima će ovo izvješće značajno olakšati rad i financiranje budućih projekata.

Ovo je drugi veliki uspjeh Ruže Tomašić nakon što je 12. travnja Europski parlament usvojio njezino izvješće o inovacijama i diversifikaciji malog obalnog ribolova u područjima koja ovise o ribolovu u kojem je od Europske komisije tražila izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja.

Ruža Tomašić je eurozastupnica Europskih konzervativaca i reformista, klub koji broji 57 zastupnika, najbrojniji su zastupnici britanske Konzervativne stranke (CP), češke Građanske demokratske stranke (ODS) te poljske stranke Pravo i Pravednost (PiS).

M.Glavinić/Novi Pogledi/Konzervativci.hr

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *