Select your Top Menu from wp menus

Europska komisija oštro protiv Tihomira Jakovine: Moguća kazna od 130 milijuna kuna zbog nepoštivanja kriterija EK

Europska komisija oštro protiv Tihomira Jakovine: Moguća kazna od 130 milijuna kuna zbog nepoštivanja kriterija EK

Hrvatskoj prijete sankcije Europske komisije koja je odlučila braniti interese hrvatskih seljaka oštećenih u sumnjivim natječajima Milanovićeve vlade i bivšeg ministra Tihomira Jakovine. Svatko tko se i malo bavio projektima financiranja iz EU fondova znao je za kriterije mikro, malih i srednjih poduzeća kojima su ova sredstva namijenjena. Izričito je bilo zabranjeno natjecanje velikih poduzeća te otvaranje tvrtki kćeri povezanih s tim velikim tvrtkama. To su MORALI znati svi oni koji su se bavili ovom tematikom, prvenstveno tadašnji ministri Gordan Maras i Branko Grčić koji su jednako odgovorni za pokušaj uništavanja malih proizvođača u Hrvatskoj kao i Tihomir Jakovina.

Također se navodi da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tri sporne tvrtke, koje su revizori pregledali, tretirala kao pojedinačne iako se radi o povezanim poduzećima te je svakoj dodijelila pet milijuna eura.

Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije početkom svibnja Ministarstvu poljoprivrede poslala je nalaz svoje revizije i zatražila od Hrvatske da zaustavi isplatu potpora za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. u iznosu od gotovo 1,23 milijarde kuna (oko 400 projekata od 1280 koji su bili na natječaju). Ovo je i službena potvrda novog skandala iz prošle Milanovićeve vlade koja je pogodujući velikim tvrtkama oštetila znatan broj mikro, malih i srednjih tvrtki kojima su bila namjenjena sredstava iz Mjere 4, programa Ruralni razvoj. Radi se o ukupno 21 tvrtki koje se spominju u negativnom mišljenju Europske komisije, a među njima su dvije tvrtke u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića, pet tvrtki koje su u vlasništvu tvrtke Žito Marka Pipunića te četiri tvrtke u vlasništvu Mirka Ervačića, prijatelja Tihomira Jakovine iz studentskih dana.

Iako su preporuke komisije bile da se isključe velika poduzeća obzirom da je mjera usmjerena na razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ministar Jakovina je izbacio odredbu o povezanim društvima te velićinu sredstava dodijelio takvim velikim poduzećima zbog čega danas Hrvatskoj prijeti kazna u visini od 130 milijuna kuna.

Mikro, male i srednje tvrtke

GOSTUJUĆI NA HRTu U EMISIJI “Plodovi zemlje”, ministar poljoprivrede Davor Romić na izravno pitanje o toj aferi priznao je da se radi o 21 tvrtki, ali je izbjegao odgovoriti koje su to tvrtke te koliki su im iznosi dodijeljeni.  Riječ je o dvije tvrtke u vlasništvu Agrokora, PIK Vinkovci i Vupik, koje su zajedno trebale trebale dobiti oko 46 milijuna kuna, odnosno svaka po 23 milijuna. Pet tvrtki u vlasništvu kompanije Žito d.o.o. čiji je vlasnik Marko Pipunić iz programa za Ruralni razvoj trebale bi dobiti 202 milijuna kuna. Tvrtke Salami Aurea, Copadio te Prosciutto Pannonico trebale su dobiti svaka po 38 milijuna kuna, tvrtka Floccus 32 milijuna kuna, a Argumentum Vitae 17 milijuna kuna. Na popisu su i tri tvrtke u vlasništvu Osatina grupe Mirka Ervačića, Nova natura, Vego Plantis i Mesna industrija Natura, koje su zajedno trebale dobiti 72 milijuna kuna, a dodatnih 38,5 milijuna kuna samostalno je trebala dobiti Osatina grupa.

Europska komisija stopirala je isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna, kako piše Jutarnji list. U nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine. “Nadzor smo aktivirali jer smo imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, s obzirom da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike i adrese, svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene potpore odgovaraju maksimalnom iznosu” istakla je Borchmann.

Dodaje da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi istražila sporne projekte tek nakon velikog pritiska javnosti i nije utvrdila nepravilnosti, niti je ijedan uputila drugim tijelima radi daljnjeg istraživanja, te traži dodatnu analizu.

Spominju se i kazne od pet posto ukupnih sredstva, kao i za uočene nepravilnosti u provedbi natječaja za ruralni razvoj te one iz IPARD-a u kojima je već podijeljeno 1,3 milijarde kuna. Sve u svemu, kazna bi, ako je bude, mogla biti oko 130 milijuna kuna.

Od hrvatskih nadležnih tijela EK traži da se osigura “otkrivanje i rješavanje umjetno stvorenih situacija, te da se istraže i isključe iz financiranja EU”. Pohvaljen je ministar Davor Romić što nije potpisao isplatu novca za natječaj koji je napravila Jakovinina administracija.

Bivši ministar Tihomir Jakovina do sada se nije očitovao o pogodovanim natječajima zbog kojih bi Hrvatska mogla ostati bez većeg iznosa potpora, a iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi istakli su da se prije 22. rujna neće znati hoće li biti ili ne financijskih korekcija i kolike bi one mogle biti.

Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) je također potvrdila da je ta agencija od Europske komisije 25. travnja 2016. zaprimila pismeno očitovanje glede pojedinih mjera ruralnog razvoja, u kojem se navode uočene slabosti u ključnim kontrolama u vezi s Mjerom 4, za što su predviđene i financijske korekcije. IzARPA-e su tako potvrdili informaciju  od nezadovoljnih malih poljoprivrednika koji sumnjaju da novi ministar poljoprivrede štiti bivšeg ministra Tihomira Jakovinu koji je iz natječaja za Mjeru 4 Ruralnog razvoja Hrvatske, suprotno preporukama Europske komisije, izbacio odredbu kojom se sprječava dodjela sredstava tvrtkama istog vlasnika te je tako neprimjereno pomogao tvrtkama u vlasništvu Ivice Todorića, Marka Pipunića i Mirka Ervačića, koje su ukupno dobile gotovo 360 milijuna kuna na natječaju za Mjeru 4 iz programa Ruralnog razvoja.

Između ostalog, u izvješću revizije stoji kako postoje ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, što dokazuju sljedeći utvrđeni elementi: sporne tvrtke imale su iste vlasnike, istu adresu provedbe, neke tvrtke kojima su dodijeljene potpore osnovane su samo tri mjeseca prije natječaja, projekti za koje su se tvrtke istih vlasnika prijavile potpuno su komplementarni, navedena je ista osoba za kontakt te su sporne tvrtke točno ili približno točno zatražile iste iznose potpora koji su bili na granici za Mjeru. Također se navodi da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tri sporne tvrtke, koje su revizori pregledali, tretirala kao pojedinačne iako se radi o povezanim poduzećima te je svakoj dodijelila pet milijuna eura.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tako je zaslužan za novu sramotu Hrvatske pred Europskom komisijom, koja bi zbog nepravilnosti mogla stopirati dodjelu sredstava za program Ruralnog razvoja. Europska komisija ocijenila je da je natječaj koji je raspisao bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina upitan, jer su sredstva uglavnom dobile tvrtke koje su u vlasništvu istih osoba, što je protivno preporukama Europske komisije. Natječaj za Mjeru 4 Ruralnog razvoja već je ranije izazvao reakciju malih poljoprivrednika koji su upozoravali na moguće nepravilnosti, što je sada i potvrđeno izvještajem Europske komisije.

Konzultant Kristijan Mavrek, koji je još prije godinu dana upozoravao na nepravilnosti u natječaju, kaže da su “pravilnici izrađeni u mandatu ministra Jakovine rađeni po mjeri nekolicine odabranih poduzetnika koji su osnovali tri-četiri tvrtke i umjetno stvorenim uvjetima dobili po 3,4 ili 5 milijuna eura za svaki projekt, sa do 90 posto povrata za investicije”.

– Katastrofalan je i podatak iz izvješća Europske komisije da ‘hrvatska nadležna tijela u veljači 2016. još nisu provjerila projekte skoro godinu dana od zatvaranja prvih natječaja za Mjeru 4 u ožujku 2015.!’ EK u svojim zaključcima navodi da su ‘natječaji i odgovarajuća pravila izrađeni na način kojim se može omogućiti lako stvaranje umjetnih uvjeta’ i da ‘Agencija za plaćanja nije provela dovoljno detaljno istraživanje te je trebala uputiti slučajeve drugim istražnim tijelima’. Podsjećam da je za sporni ‘natječaj i odgovarajuća pravila’ direktna odgovornost bivšeg ministra Jakovine, a za ‘nepoduzimanje detaljnih istraživanja od strane Agencije za plaćanja’ odgovornost je bivšeg ravnatelja Agencije za plaćanja Ante Peze – kaže Mavrek. Koje su sada mogućnosti? Provede li se isplata po spornom pravilniku, prognozira Mavrek, može se očekivati da će EK odluke osporiti zbog “umjetno stvorenih uvjeta” pa bi potpore bile isplaćene iz državnog proračuna. Drugo je, po njegovu mišljenju, rješenje poništenje natječaja, uz žurnu izmjenu pravilnika i objavu novog natječaja uz limitirane potpore do dva milijuna eura. – prenosi Jutarnji list.

Najnovija afera bivšeg ministra mogla bi biti i najveća do sada jer bi zbog nje Hrvatska mogla ostati bez možda ključnih sredstava za opstanak domaće poljoprivrede. Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali tvrde da i novi ministar poljoprivrede Davor Romić odugovlači s rješenjem te tako drži u svojevrsnoj blokadi investicije u poljoprivredni sektor. Oni smatraju da ministar Romić problem može riješiti jednostavno i to tako da ukine odluke o povećanju alokacije na spornim natječajima te poništi odluke o dodijeli sredstava povezanim poduzećima. Tvrde da bi tako ostalo dovoljno novca da se pravednijim i poštenijim natječajima ispune obveze i da bi se tako vratilo povjerenje Europske komisije u hrvatske institucije.

I tako završava još jedna priča koja pokušava do kraja uništiti jednu od najjačih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Poljska je nakon ulaska u Europsku uniju uspjela znatno podići svoju razinu poljoprivredne proizvodnje, dok u Hrvatskoj razni interesni lobiji na ovakav način uz pogodovanje ministara kao što je Jakovina do kraja uništavaju male tvrtke i poljoprivredna gospodarstva koje predstavljaju konkurenciju krupnom kapitalu. Zato su granice uredno otvorene kako bi se nezadovoljni građani mogli odseliti i otvoriti prostor idejama koje su zacrtane u mentalnom balkanskom naslijeđu iz nedavne prošlosti. Kad je Hrvatska u takvoj poziciji da njene građane mora šitititi Europska komisija od vlastite vlasti, onda je to dokaz da ništa u Republici Hrvatskoj nije usklađeno kako treba.

Ovakve priče su jedna od temeljnih razloga zašto se Hrvatska MORA odmaknuti od zapadnobalkanskog mentaliteta i uvezivanja jer i danas kad je formalno članica Europske unije, Hrvatska ne pokazuje tu svoju europsku stranu. Oni koji bi trebali štititi interese svojih građana rade protiv njih kao u ovom slučaju bivši ministar Jakovina i Agencija koja nije sposobna utvrtidi nepravilnosti iako ih je utvrdio svaki poljoprivrednik koji je htio sudjelovati u natječajima Ruralnog razvoja. Bliskim vezama sa članicama Višegradske grupe mogla bi se preuzeti iskustva koja su omogućili snažan gospodarski razvoj svojim državama za razliku od Hrvatske koja već gotovo 10 godina stagnira i vraća se u prošlost.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/Jutarnji list/Nacional/Foto: screenshot

Facebook Comments

Vezani članci

8 komentara

 1. Pingback: Europska komisija oštro protiv Tihomira Jakovine: Moguća kazna od 130 milijuna kuna zbog nepoštivanja kriterija EK » Kultura i politika

 2. Pingback: Tomislav Tolušić: Netko u bivšoj vladi treba kazneno odgovarati zbog dodjele stotina milijuna eura u pogodovanim natječajima | Novi Pogledi

 3. Marina Radman

  OBNAVLJAMO VUKOVAR-TORANJ..
  a ZLOČINCI-četnici kraj, iza, ispred i oko tornja !!!!!!!!!!!
  PRVO se moraju istjerati ili zatvoriti ZLOČINCI- četnici-velesrbi…. ako ih ovako nastave maziti, nagrađivati i NASELJAVATI u obnovljene kuće i tuđe stanove..i to u zamišljenu veliku-svrbiju.. a ti isti velesrbi ili njihovi bližnji IMAJU vile u OTETOJ srpskoj republici..kao-kupljene, bolje reći darovane za SITNE novce jer Hrvatska država bosanske Hrvate DUUUUGOOO nije prihvatila kao PROTJERANE,, NIŠTA im nije donirala..ljudi su prodavali vile da KRATKO-prežive..
  TO znači velesrbima SVE i dole i u Hrvatskoj.. a BISKUPA FRANJU NAPADAJU ZBOG ISTINE…. pa, PROTJERANI Hrvati sa Kosova žive negdje tamo dalje od granice u NELJUDSKIM uvjetima..
  NAIVNI HRVATI SAMI SEBI JAMU KOPATE..!!
  Slavonce neprijatelji mudro -ISELIŠE.. EU fondove UPROPASTIŠE….. EU nije briga što Hrvati NEZNAJU Samostalnu imati.. zato će svrbiji uvjek pravo dati.. EU ZNA da je svrbija u BiH i CRO-velesrba vođa.. EU ZNA kako svrbija do manjina postupa itd…….. zašto bi EU brinula za one koji manjine izabiraju.. da ih UNIŠTAVAJU.. njima su godinama ŠUTILI.. Domoljube napadaju sa svih strana VI, OVI i ONI…….
  ZAPAMTITE: Agresor OSTAJE agresor.. TKO nije želio Samostalnu Hrvatsku je BIL i BITI ĆE naš-NEPRIJATELJ.. oni to NEskrivaju.. očito mnogi Hrvati uz njih mir sanjaju.. ALI gospodo….ZNA SE….AKO ih HITNO ne zaustavite 100% repriza=RAT
  Kako je umro naš FRANJO-Hrvati se MORAJU uz njih paziti…. slušam danas u Saboru da su velesrbi u jednom selu u HRVATSKOJ.. istjerali jedinog Hrvata.. koji je kraj njih živio.. JADNIK je od MUKE umro…..i NITKO NIŠTA.. gdjeeeee steeeee GADOVI mediji.. Hrvati su žrtve i ugroženi u SVOJOJ DOMOVINI….. TO JE ISTINA.. a svi čekaju.. ma, što se čekaaaaa..
  ZATO će uskoro čedomiri ponovo Hrvatsku RUŠITI-GAZITI.. i svoje spomenike đeneralima dizati kao u Borovu itd. NORMALNIMA NIJE jasno KAKO može to proći u modernoj državi.. da na spomeniku piše: DA JE BOROVO srpsko itd. STRAŠNO!!!!!!!!
  NAIVNI HRVATI SAMI SEBI JAMU KOPATE..!!
  Slavonce ISELIŠE.. EU fondove UPROPASTIŠE….. EU nije briga što Hrvati NEZNAJU Samostalnu imati..
  Netreba biti niti inteligentan, niti misliti.. VIDI I OSJEĆA…….. mirise velikesvrbije.. ALI nadam se da NEĆE njihovo PROĆI.. i ovaj put da će po ZASLUGAMA-GORE nego 1995. četnici proći.. SVE preko Drine. Kineski-STOP zid!
  Fuuuuuuuj BANDA četnička.. nije im dosta 49% OTETE Bosne.. a “Hrvati” koji su uz sdp-srbo-demon-partiju NEKA IM SE PRIDRUŽE…. svrbija im bude dala što su ZASLUŽILI.
  Bolje biti LUD nego NAIVAN. Amen! Marina Radman

  Reply
 4. Pingback: DORH i MUP kreću s istraživanjem korištenja sredstava iz EU fondova | Novi Pogledi

 5. Pingback: HSS odabrao koaliciju sa strankom koja je gotovo uništila hrvatsku poljoprivredu pogodovanim natječajima | Novi Pogledi

 6. Pingback: Jakovina odlazi u povijest nakon kataklizme koju je ostavio iza sebe. Možda ne samo u povijest…. | Novi Pogledi

 7. Pingback: Milanovićeva ministra Jakovinu DORH želi vidjeti u pritvoru? | Novi Pogledi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *