Select your Top Menu from wp menus

DORH i MUP kreću s istraživanjem korištenja sredstava iz EU fondova

DORH i MUP kreću s istraživanjem korištenja sredstava iz EU fondova

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) poduzima zakonom propisane radnje vezano za sporne projekte i korištenje sredstava iz EU Fonda za ruralni razvoj, za vrijeme mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Jakovine, potvrđeno je u petak iz DORH-a – prenosi HINA. Razlozi za postupanje DORH su zbog objavljenog izvješće revizije Europske komisije o stopiranju isplate 1,23 milijarde kuna iz EU fonda za ruralni razvoj, pod prijetnjom novčanih sankcija gdje je fiktivnim novootvorenim povezanim tvrtkama od strane ministarstva Tihomira Jakovine odobreno gotovo 360 milijuna kuna iako te tvrtke nisu smjele sudjelovati u natječajima za Mjeru 4 ruralnog razvoja.

Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara u sklopu Ministarstva financija kao koordinacijsko tijelo u mreži AFCOS na zahtjev Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organizirala je taj sastanak na kojem su bili i predstavnici DORH-a i Ministarstva unutarnjih poslova koji su dobili potrebite informacije vezane za sporne natječaje kako bi mogli poduzeti potrebite aktivnosti iz svoje nadležnosti – istakli su iz Ministarstva financija.

AFCOS-mrežu čine tijela koja se bave suzbijanjem nepravilnosti, prijevara, korupcije ili nekog drugog oblika nezakonitih aktivnosti – Ministarstvo pravosuđa, MUP, Ministarstvo financija – Porezna uprava, Carinska uprava, Sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, Ured za sprječavanje pranja novca, Sektor za financijski i proračunski nadzor; Ministarstvo gospodarstva – Uprava za sustav javne nabave; Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.

No, da ima osnova za ozbiljnu sumnju u rad bivšeg ministra potvrdili su iz Europske komisije komisije: “Imali smo ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su potpore dobila i poduzeća osnovana tri mjeseca prije objave natječaja. Imala su iste vlasnike, adrese i kontakt osobu”, pojasnila je Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

Oko 400 poljoprivrednih tvrtki i gospodarstava gotovo godinu dana čeka isplatu, ali čini se kako taj novac neće dobiti baš tako skoro.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto Ilustracija NP

Vezani članci:

http://novipogledi.hr/politika/europska-komisija-ostro-protiv-tihomira-jakovine-moguca-kazna-od-130-milijuna-kuna-zbog-nepostivanja-kriterija-ek/

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *