Select your Top Menu from wp menus

DODIKOV REFERENDUM:Teške međusobne uvrede Dodika i austrijskog veleposlanika u BiH

DODIKOV REFERENDUM:Teške međusobne uvrede Dodika i austrijskog veleposlanika u BiH

Novi uzrok nestabilnosti balkanskog poluotoka predstavlja referendum o Danu Republike Srpske koji protivno ustavnim odredbama bosanskohercegovačkog ustava namjerava provesti Milorad Dodik 25. rujna. Jedan od najjačih kritičara takve politike Milorada Dodika je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.  Zbog takve jasne vanjske politike prema secesionističkim pokušajima predstavnika Srba u BiH, dolazi do čestih sukoba između Milorada Dodika i austrijskog veleposlanika u BiH Martina Pammera te obostranog vrijeđanja.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz usprotivio se najavi referenduma o Danu Republike Srpske te upozorio kako “nacionalistički nabijena secesionistička retorika neće stvoriti nijedno novo radno mjesto”. I Pammer je iznio takvo stajalište Beča pa ga je Dodik nazvao “smotanim austrijskim veleposlanikom koji se pokušava igrati nekog važnog špijuna”.

On je na to odgovorio da ga “Dodikov nastup i njegova nepredvidivost podsjećaju na pojam koji su mu prijatelji objasnili, a koji postoji u jezicima u BiH. To je pojam – uličar”. Austrijskom veleposlaniku nije jasno zašto se Dodik uporno svađa sa svijetom kada mu je nužna financijska potpora iz inozemstva.

M.Glavinić/Novi Pogledi, izvor: HRT, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *