Select your Top Menu from wp menus

DAVID CAMERON danas podnosi ostavku kako bi Theresa May mogla postati nova premijerka

DAVID CAMERON danas podnosi ostavku kako bi Theresa May mogla postati nova premijerka

Dogodilo se i to da Velika Britanija dobije novu Margaret Thatcher, drugu po redu “čeličnu Lady” premijerku Ujedinjenog kraljevstva Theresu May.

Nakon britanskog Brexita koji je izazvao snažne potrese širom svijeta, posebno na financijskom tržištu, Premijer i predsjednik konzervativne stranke David Cameron danas, u srijedu podnosi ostavku kako bi premijersku dužnost preuzela 59-godišnja Theresa May, dosadašnja ministrica unutarnjih poslova. Novi Pogledi su prepoznali Theresu May kao snažnog britanskog dužnosnika koji se zalagao za snažnu Veliku Britaniju u sastavu Europske unije. Naizgled njena politika je izgledala euroskeptična, prvenstveno zbog centraliziranog birokratskog sustava u Bruxellesu, ipak kad se odlučivalo o britanskom referendumu, procijenila je da je za Veliku Britaniju bolja varijanta ostanka u Europskoj uniji.

Theresa May je pokazala čvrsti stav oko migrantske politike koja mora biti pod kontrolom uvažavajući kulturološke, civilizacijske te druge vrijednosti koje je lokalno stanovništvo godinama izgrađivalo. Ovakvim  masovnim i stihijskim useljavanjem kakvo je potencirala njemačka kancelarka iz samo njoj znanih motiva dovelo je snažnog povećanja nesigurnosti na europskom kontinentu.

Politika Therese May koju možemo očekivati je najbliža politici koju danas zastupaju članice Višegradske grupe: jake države, s jakim liderima u ravnopravnoj Europskoj uniji te sa smanjenim ovlastima Europske komisije i ostalih nelegitimno izabranih činovnika izvan demokratskih izbora.

Theresa May treba preuzeti premijersku dužnost od Davida Camerona te poznavajući njen čvrsti stav možemo očekivati Ujedinjeno Kraljevstvo kakvo je bilo tijekom upravljanja prve britanske premijerke Margaret Thatcher, velikog prijatelja Hrvatske,

Na tragu tih odnosa je i njena izjava prije Brexita kojom se jasno odredila protiv budućeg proširenja Europske unije na Srbiju, Albaniju i Tursku.

M.Glavinić/Novi Pogledi/Foto: Ilustracija NP

Vezani članci:

Theresa May, nova Margaret Thatcher na kladionicama ima najveće šanse naslijediti Camerona

Theresa May sigurno korača stopama Margaret Thatcher

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *