Select your Top Menu from wp menus

DAN SJEĆANJA: Odgovorni smo spriječiti da se nešto ovako ponovi

DAN SJEĆANJA: Odgovorni smo spriječiti da se nešto ovako ponovi

Povodom međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda sudjelovali su na obilježavanju 71. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz. – izvijestio je Ured Predsjednice.

U nekadašnjem koncentracijskom logoru Auschwitz II- Birkenau, osim poljskog predsjednika Dude, govorili su preživjeli logoraši, te veleposlanici Izraela i Rusije, a obilježavanje je završilo komemoracijom kod spomenika žrtvama.

Nakon molitve te polaganja svijeća ispred Spomenika žrtvama u Auschwitz II-Birkenau, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako odajući počast i razmišljajući o žrtvama, razmišlja i o tome koliko su pojedinci zakazali ne spriječivši te zločine. „Nažalost, zlo se događa i dalje. Dogodilo se u Vukovaru, dogodilo se u Srebrenici, Omarskoj, Ruandi i opet to nismo spriječili“, naglasila je Predsjednica i istaknula kako se zlo događa i dalje, u Siriji.

Predsjednica je također izjavila kako je naša odgovornost da s ovakvih mjesta šaljemo poruke te kako uvijek moramo razgovarati o tome što se dogodilo, razgovarati o povijesnoj istini. Isto tako, istaknula je važnost obrazovanja mladih o toleranciji te vrijednostima slobode i ljudskih prava. Dodala je kako moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo spriječili da se nešto ovako ponovi u svijetu te usmjeriti borbu na iskorjenjivanje onih zala koje tjeraju ljude na ovakve čini koje su se ovdje dogodile.

„Uz duboko poštovanje prema svim žrtvama ovdje, prema svim žrtvama holokausta, pozivam sve svoje kolege u Europskoj uniji da učinimo više kako bismo dokazali da smo uistinu Europljani“, kazala je Predsjednica Republike.

U nastavku posjeta Krakovu, predsjednica Grabar-Kitarović Sveučilišnoj knjižnici Jagiellonskog sveučilišta uručiti će donaciju knjiga za institute Slavistike.

M.G./Ured predsjednice/Foto: Ured predsjednice

Facebook Comments

Vezani članci

DAN SJEĆANJA: Odgovorni smo spriječiti da se nešto ovako ponovi

Objavljeno u: DAN SJEĆANJA: Odgovorni smo spriječiti da se nešto ovako ponovi
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.