Select your Top Menu from wp menus

U čije ime premijer Slovenije upućuje prijetnje pojedinim članicama Unije?

U čije ime premijer Slovenije upućuje prijetnje pojedinim članicama Unije?

Premijer Slovenije Miro Cerar je nakon posljednjih prijetnji Hrvatskoj oko neprovedbe kompromitirane arbitraže, za Bloomberg iskazao oštre prijetnje uvođenja sankcija Poljskoj zbog sukoba s Eruopskom komisijom.

– Vidimo da u Poljskoj postoje one snage koje ugrožavaju vladavinu prava. Ako netko u Europi ozbiljno ugrožava vladavinu prava, tada Slovenija podupire primjenu sankcija protiv takve države ako je potrebno – istakao je Miro Cerar za Bloomberg.

Premijer Slovenije je predstavio stajalište svoje zemlje o budućnosti Europske unije. Naglasio je da glasovi o „daljnjoj i jačoj integraciji država članica“ postaju sve češći unutar Europske unije. Agencija Bloomberg sugerira kako  bi to moglo značiti prema riječima Cerara. EU se mora nositi s problemima s kojima se suočavaju države poput Poljske i Mađarske koje odbijaju slijediti demokratske vrijednosti zajednice.

U svojem govoru Cerar se također bavio nedavnim sporovima vlade Beate Szydlo i Europske komisije o reformi pravosuđa. Prema njegovu mišljenju, veto predsjednika Poljske, Andrzeja Dude na predložene zakone predstavljaju samo „polovično rješenje“ te Europska komisija ima pravo tražiti dodatna objašnjenja od Varšave, Podsjetio je da su predložene izmjene zakona „napad na neovisnost sudova“. Prema Bloombergu ova izjava Mire Cerara ima važnost zato što iako predstavlja postkomunističku državu koja zastupa stavove o snažno integriranoj Europi za razliku od Poljske i Mađarske.

Ovakav neočekivan oštar istup slovenskog premijera dolazi nakon prijetnji Hrvatskoj zbog neprovedbe kompromitiranog arbitražnog postupka koje su podržali Europska komisija i Berlin, iako je nedvojbeno potvrđena korumptivna aktivnost od strane slovenskog suca i slovenske diplomatkinje.

Prema Cerarovim riječima članice Višegradske skupine, kao i Hrvatska naći će se na suprotnim stranama u sukobu politike Europske unije što će doprinijeti još većoj podijeli koju je u stvari pokrenula njemačka kancelarka nametanjem gospodarskih rješenja poslije svjetske gospodarske krize od prije desetak godina, a što je dovelo do priprema za Europsku unije više brzina iz koje je proizašao prvo Brexit, a nakon nerazumnih riješenja s migrantskom krizom i do najveće podjele unutar EU jer su članice Višegradske skupine ostale čvrsto na položajima snažne zaštite vanjskih schengenskih granica koje je u jednom trenutku Angela Merkel praktički uništila.

Hrvatski vanjskopolitički put krivuda od linije Bruxelles – Berlin – Beograd do Inicijative tri mora. Slovenija i njen premijer bi mogli pomoći Andreju Plenkoviću i Kolindi Grabar – Kitarović da silom prilika uguraju Hrvatsku u Višegradsku skupinu i Inicijativu tri mora iz koje očito Slovenija uskoro planira istupiti otvarajući politički front protiv tri važne članice Inicijative: Hrvatske, Poljske i Mađarske.

Kad premijer jedne male dvo – milijunske države upućuje oštre prijetnje većim državama članicama iste zajednice znači da te izjave predstavljaju poruku nečeg mnogo većeg što se tek treba dogoditi.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: premier.gov.pl

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *