Select your Top Menu from wp menus

Cameron u novim problemima: Već 3,5 milijuna želi drugi referendum u Velikoj Britaniji

Cameron u novim problemima: Već 3,5 milijuna želi drugi referendum u Velikoj Britaniji

Nakon održanog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, zbog kojeg je Cameron najavio ostavku, nezadovoljni građani su pokrenuli peticiju za drugi referendum koji je do ponedjeljka ujutro skupio preko 3,5 milijuna potpisa.

Potvrđivanjem Brexita Velika Britanija se našla u velikim problemima. Britanska funta je i u ponedjeljak ujutro nastavila s snažnim zaronom od preko 2% u odnosu na američki dolar kada je pred vikend zatvoreno trgovanje po tečaju 1,3645 da bi u ponedjeljak ujutro funta zaronila na 1,3357.

Podsjetimo da je prvi dan nakon izglasavanja referenduma o izlasku britanska funta oslabila više od 10 % u odnosu na američki dolar, dok je tržišno gospodarstvo ostvarilo manjak tržišne vrijednosti na svjetskim burzama od 2.000 milijardi američkih dolara. Samo je Velika Britanija za potrebe spašavanja tečaja funte osigurala 250 milijardi funti.

Dodatni problem za Veliku Britaniju predstavlja mogućnost podnošenja veta od strane škotskog parlamenta obzirom da su Škoti nezadovoljni ishodom referenduma te najavljuju novi referendum o odvajanju od Velike Britanije kako bi zadržali svoj stjaatus članstva u Europskoj uniji za što su se u Škotskoj birači izjasnili većinom od 62 %.

Peticija UKO milijunskim potpisima peticije za ponavljanje referenduma morat će se ozbiljno raspravljati u Velikoj Britaniji bez obzira što u ovom trenutku britanski premijer David Cameron izjavljuje da se neće ponavljati referendum. U svakom slučaju burno razdoblje za Veliku Britaniju i Europsku uniju se i dalje nastavlja te je ishod potpuno neizvjestan kako će završiti. Rezultate peticije možete pratiti ovdje.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto:  ilustracija NP

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *