Select your Top Menu from wp menus

BRUNA ESIH najavljuje nakon izbora novi zamah u razjašnjavanju udbaških likvidacija

BRUNA ESIH najavljuje nakon izbora novi zamah u razjašnjavanju udbaških likvidacija

Bruna Esih, kandidatkinja HDZ-a u I izbonoj jedinici, te predsjednica udruge Hrvatski križni put za TV Bujicu komentirala je osuđujuću presudu protiv Zdravka Mustača i Josipa Perkovića te najavila novi iskorak u istraživanju udbaških likvidacija koje bi se trebao pokrenuti odmah nakon izbora. U Hrvatskoj je gotovo u potpunosti neistraženo područje udbaških likvidacija koje su se događale na teritoriju Republike Hrvatske te bi se tom problemu trebalo značajnije posvetiti

“Ta njihova kazna doživotnog zatvora  pokazuje zapravo i težinu njihovih nedjela i nedjela čitavog jugokomunističkog represivnog sustava jer je potpuno jasno da se on bavio čistim terorizmom.” –  rekla je Bruna Esih.

Više od 3 desetljeća  čekalo se da netko UDBA-i stane na kraj i to je učinio Visoki zemaljski sud u Muenchenu, a ne hrvatsko pravosuđe. Udbaške ubojice do zadnjeg trenutka štitio je SDP – pravni, imovinski i ideološki sljednik zloglasne komunističke partije. Zbog zaštite udbaša Mustača i Perkovića  tadašnji predsjednik vlade Zoran Milanović uz podršku Ive Josipovića bio je spreman zaratiti s cijelom Europom, a posebno s Njemačkom. Godine 2013. donio je famozni lex Perković i teško osramotio Hrvatsku neposredno prije ulaska u Europsku uniju.

“Nakon onoga što se pokušalo 2013.godine, dakle zaštititi tu gospodu da dobiju ovu zasluženu kaznu, potpuno je jasno da su neki čimbenici u tom procesu morali u međuvremenu odstupiti, što nisu učinili tako da njihovu reakciju još uvijek čekamo, pa ako ništa drugo, u vidu jedne isprike hrvatskom narodu.” – dodala je Esih.

Bavarski sudac Manfred Dauster presuđenim doživotnim zatvorskim kaznama Mustaču i Perkoviću zapravo je pokazao politički ovisnom pravosuđu u Hrvatskoj kako bi se trebalo ponašati u demokratskom sustavu.

“Ono što na kraju krajeva kao društvo moramo shvatiti da je nakon ove presude nužno pristupiti suočavanju poglavito s nasljeđem komunističke totalitarne prošlosti koje je evo možemo svjedočiti svakoga dana da je još uvijek prisutno i u našoj domovini. Smatram da je odmah po završetku izbora potrebno početi djelovati u tom smjeru i sa svih društvenih pozicija, javnih pozicija, političkih pozicija, istraživačkih pozicija učiniti ono što je na svima nama, a to je suočiti se sa prošlošću isključivo rade naše bolje budućnosti.” –  dodala je Bruna Esih

Bruna Esih se osvrnula i na udbaške likvidacije koje se nisu samo bile u hrvatskoj emigraciji već i na prostoru bivše Jugoslavije što je još u potpunosti neistražena tema.

“Jugoslavenska udba proganjala je apsolutno sve svoje političke oponente, svoje protivnike. Kažnjavala ih je od verbalnog delikta pa sve do samih likvidacija. Ono što je važno reći te likvidacije koliko god smo za njih više upoznati da su se događale u hrvatskoj emigraciji, događale su se i na tlu Jugoslavije. To je još jedna u potpunosti neistražena tema kojoj će u budućnosti trebati posvećivati istraživačkog napora.” – zaključila  je Bruna Esih, kandidatkinja HDZ-a na prijevremenim parlamentarnim izborima u I izbornoj jedinici pod brojem 11.

Bez obzira na opstrukcijama Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila,  Zorana Milanovića i Ive Josipovića s jedne strane te državnog odvjetništva s druge strane, u rekordnom kratkom roku pravda je na kraju zadovoljena  te je Muenchenska presuda u objavljena u najnezgodnije vrijeme za SDP – stranku sljednicu komunističke partije. Proces je završio upravo uoči prijevremenih parlamentarnih izbora, a sama presuda je poklon Hrvatima pred dvadesetprvu obljetnicu Oluje. Međutim HDZ u potpunosti nije uspio materijalizirati ovu osuđujuću presudu zločinačkom komunističkom sustavu te u Hrvatskoj i dalje nema reakcija odgovornih za pričinjenu štetu Hrvatskoj u rušenju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske.

M. Glavinić/Novi Pogledi, izvor: Osječka TV, foto: screenshot

 

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. oskar

    Sjaši Murta da uzjaši Kurta, ništa od svega, nema političke snage a boga mi ni volje.Ako na izborima dibije sdp, nastaviti če uništavati tamo gdje je stao 2015, ako pobijedi hdz, opet ništa samo blaži oblik, urušavanje u rukavicama.U svakom slučaju naj….i smo.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *