Select your Top Menu from wp menus

Bruna Esih: “Do kada misle klonirati partizanske mirovine”.

Bruna Esih: “Do kada misle klonirati partizanske mirovine”.

Bruna Esih je objavom na svojoj facebook stranici ponovno podsjetila na jednu od većih nelogićnosti u hrvatskom mirovinskom sustavu o kojoj se dan danas vrlo malo ljudi usudi govoriti: “Do kada misle klonirati partizanske mirovine? Ovakve nasljedne mirovine nekima omogućuju da bez dana radnog staža žive kao paraziti.. Ukidanjem ovakvih mirovina bi se omogućilo značajno uvećanje mirovina onima koji su ih zasluženo stekli poštenim radom!”

Dok se mirovine hrvatskih branitelja često provlače po blatu, činjenica da se još uvijek prima toliki broj mirovina iz rata koji je završio 1945. očito nikome ne smeta, a kamoli činjenica da je 2001. zabilježen skok u broju takvih mirovina od čak 5000!? Dakle 5000 novih mirovina za rat koji je tada bio gotov već 56 godina? Doista nevjerojatno.

Svi znamo koliko je običnom čovjeku teško izboriti nekakva prava, već samo sa mjesecima čekanja na odluku o starosnon mirovini, a kamoli o nasljeđivanju za koje bi pravila trebala biti jasna – osobito kada se ne radi o supružniku – djeca i unuci mogu naslijediti ukoliko su nesposobni za rad i ukoliko se još školuju i to nisu trajna prava.

Ovdje je i sam broj tih mirovina doista zanimljiv. Po završetku Drugoga svjetskog rata na papiru je bilo oko 800.000 partizana, jasno pošto su se 1945. u NOB priključivali svi – poznata priča o “dva svjedoka”. Dok je na Hrvate po Josipu Brozu od toga otpadalo 30% i po drugim statistikama na području tadašnje Hrvatske je bilo oko 200.000-250.000 boraca, naravno dobar dio toga otpada na današnu BiH. Uzmimo da je na teritoriju današnje Hrvatske bilo oko 150.000-200.000 boraca (jasno da je ovaj broj sam po sebi nevjerojatan i teško tko može vjerovati da je istinit), a 2001. se još isplaćivalo preko 78.000 mirovina – doista impozantna brojka! 2017. su ti brojevi ipak pali i govori se o nekih 15-20.000 mirovina iako se i danas mogu naći podaci u medijima kako najmlađi korisnici tih mirovina 2016. tek navršili 12 godina, dakle vjerojatno se već prenosi i na praunuke.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/ Facebook Brune Esih

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *