Select your Top Menu from wp menus

Beata Szydło Theresi May: Ujedinjeno Kraljevstvo je naš strateški partner!

Beata Szydło Theresi May: Ujedinjeno Kraljevstvo je naš strateški partner!

U hrvatskim medijima je nezapaženo prošao prvi državnički posjet nove britanske premijerke Therese May jednoj članici Europske unije – Poljskoj gdje je tijekom posjeta poljska premiejerka istakla važnu rečenicu: “Ujedinjeno Kraljestvo je naš (poljski) strateški partner”.

Ona je za prvi bilateralni posjet odabrala čvrstu partnersku državu Poljsku te je u  četvrtak, 28. srpnja održan sastanak na kojem su se sastale premijerka Poljske Beata Szydło i premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Theresa May. Time je Poljska među prvim zemljama koje je nova britanska premijerka posjetila nakon preuzimanja vlasti. Razgovaralo se o strateškom partnerstvu, problemima Poljaka u UK i odnosima UK i EU nakon Brexita.

Strateško partnerstvo i proširena suradnja

Premijerke Szydło i May su otvorile teme o bilateralnim odnosima između Poljske i Velike Britanije te o proširenju multirateralnih odnosa s Velikom Britanijom nakon Brexita. Premijerka Beata Szydlo je naglasila ulogu Velike Britanije u Poljskoj kao važnog strateškog partnera te  je istaknula ulogu Ujedinjenog Kraljevstva i Poljske u zajedničkim ciljevima na mnogim područjima među kojima su posebno važna sigurnostna pitanja podsjećajući na zaključke NATO summita u Varšavi koji su uključivali ojačavanje NATO-vog istočnog krila gdje će UK imati važnu ulogu.

Istaknuta je i slična pa čak i istovjetna politika prema migrantima i prema istoku. Najavljene su i zajedničke konzultacije Poljske i UK oko politike prema istoku prije summita EU, uz to donesena je i odluka o početku zajedničkih konzulatacija ministara dvije vlade.

Na sastanku se dotakao i problem poljskih državljana u UK i pitanje što će biti s njima nakon Brexita. Premijerka May je izjavila kako se njihova situacija neće mijenjati dok je UK dio EU, a onoga trenutka kada se proces napuštanja Unije dovrši primjenjivati će se načelo reciprociteta, dakle odnos prema državljanima EU u UK će biti istovjetan onome kakav će imati državljani UK u zemljama članicama EU.

Na kraju sastanka se raspravljalo i o budućnosti odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Premijerka Szydło je istaknula kako Poljska neće nametati nikakve uvjete što se tiče vremenskog roka za početak formalnog procesa za izlasak UK iz EU, dodala je kako i sama Unije treba vremena da se pripremi za taj proces.

Szydło je ponovno naglasila kako je izuzetno važno da EU izvuče prave zaključke iz Britanskog referenduma : „EU mora započeti temu potrebnih reformi i promjena koje bi morale biti uvedene kako bi Unija postala jača institucija, bolje vođena i iznad svega kako bi mogla zadovoljiti očekivanja i želje svojih građana, a Poljska će sudjelovati u tom procesu vrlo aktivno“ dodala je Szydło.

Nakon državničkog posjeta Poljskoj, Theresa May nastavila je državničke posjete i po ostalim članicama Višegradske skupine tese  sastala i sa slovačkim premijerom Robertom Ficom gdje su teme bile migracije i sigurnost kao i budućnost slovačkih građana u UK. Raspravljalo se naravno i o Brexitu gdje su se posebno naglasila pitanja jedinstvenog tržišta i sigurnosti. Fico je naglasio potrebu za masksimalnom suradnjom između EU i UK.

Neki mediji koji javno djeluju i u Hrvatskoj su pokušali prikazati britansku premijerku kao razlog povećanja “rasizma” u Velikoj Britaniji nakon izglasavanja Brexita. Vjerojatni razlozi leže u činjenici da je Theresa May još prije dolaska na premijersku funkciju u Velikoj Britaniji otvoreno istupala protiv proširenja Europske unije na Srbiju, Albaniju i Tursku zbog velike razine organiziranog kriminala i korupcije u tim državama što izuzetno loše prihvaćeno u Srbiji.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto: Ured Premijera Poljske

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *