Select your Top Menu from wp menus

Bartolomejski zagrebački govor i “hrvatska (predizborna) šutnja” na području pod ‘jurisdikcijom SPC’

Bartolomejski zagrebački govor i “hrvatska (predizborna) šutnja” na području pod ‘jurisdikcijom SPC’

U vrijeme završetka predizborne kampanje u kojoj se raspravljalo o sukobu jugokomunizma i eurofederalizma točku na i je stavio carigradski patrijarh Bartolomej posjetom “području pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve” u društvu osvjedočenih neprijatelja Hrvatske Efraima Zuroffa, Aleksandra Vulina i Amfilohija Radovića, mitropolita crnogorsko-primorskog koji je tijekom Domovinskog rata davao javnu podršku agresiji na Hrvatsku. Efraim Zuroff poznat po svojim neutemeljenim napadima na današnju Republiku Hrvatsku,a koji je do kraja izgubio vjerodojstojnost negiranjem dokazanog genocida u Srebrenici koji su proveli pripadnici srpskog naroda i Republke Srbije. Aleksandar Vulin, ministar u vladi Aleksandra Vučića kojem je cilj širiti protuhrvatsku propagandu zasnovanu na lažnim srpskim mitovima. I vrhunac svakako predstavlja “sveti čovjek”, Amfilohije Radović, koji je javno poticao i blagosivljao ubijanja po Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovinu u cilju širenja “područja pod jurisdikcijom SPC-a” kako je to istakao svepravoslavni patrijarh Bartolomej u srcu Hrvatske, Zagrebu. Na taj zadnji dan predizborne kampanje osvrnuo se i Dinko Dedić na svojem facebook profilu tumačeći apsurdnost političkog stanja u Hrvatskoj.

To je bila debata o odnosu Hrvatske prema Europi i internacionalnim ideološkim stajalištima, a najmanje o odnosu Hrvatske prema samoj sebi. Glavna rasprava po svakom pitanju se odnosila na to kako će se prema tome ponijeti Europska zajednica.

Milanović je predstavljao internacionalne principe svoje ljevice a Plenković Europske zajednice: Kako Hrvatsku ocijeniti prema nekim tuđim vrijednostima, Hrvatsku kao objekt a ne kao subjekt?

Zamislite posljednju predizbornu debatu na dan kada nas Srpska pravoslavna crkva, cijelu Hrvatsku, s izuzetkom možda Milanovića i Plenkovića, jasenovačkim maljem tuče po glavi uz pomoć carigradskog patrijarha Bartolomeja, koji izjavljuje da je došao u na područje pod jurisdikcijom SPC, dok se hrvatske vlasti, bez obzira koja strana odnijela pobjedu, ne usuđuju ni spomenuti mogućnost priznavanja HPC, kako nebi ugrozili interese centralne velikosrpske, svetosavske institucije, koja Hrvatsku niti ne gleda kao državu, nego kao izgubljeni srpski teritorij koji treba povratiti “u zagrljaj otadžbine”.

U Zagrebu, dva dana pred izbore Bartolomej otvara konferenciju o “novomučenicima” uz učešće deklariranog antihrvata Efraima Zurofa, i Ministra za antihrvatsku propagandu Aleksandra Vulina, gdje će se voditi rasprava o Jasenovcu, Stepincu i “hrvatskom fašizmu”.

Kako reče Marko Jurič na fb stranici “Markov trg”: “Širitelji govora mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj doveli su pojačanje iz Carigrada. Oboružani lažima o Jasenovcu, krijući se iza kršćanskih vrijednosti, sijati će mržnju o trošku državnog proračuna Republike Hrvatske koju čak i ne priznaju. Ali ničija nije do zore gorjela.”

U isto to vrijeme, dok namjerno, tendenciozno, planirano i tajmirano, neki od najvećih mrzitelja Hrvatske dolaze u srce Hrvatske, u Zagreb, na “područje pod jurisdikicijom SPC”, dva kandidata za poglavara hrvatske države, raspravljaju o tome što je jedan rekao za mamu drugoga i što je drugi rekao za tatu prvoga.

Kao što sam više puta naglasio, nije toliki problem u tome o čemu se u predizbornoj kampanji govori nego u tome o čemu se uopće ne govori, čega nema ni u debatama, ni u programima ni u planovima.

Dinko Dedić

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *