Select your Top Menu from wp menus

BALKANSKI PROCES: Ima li tehnička vlada ovlast za odluku o otvaranju pristupnih pregovora Srbije s EU?

BALKANSKI PROCES: Ima li tehnička vlada ovlast za odluku o otvaranju pristupnih pregovora Srbije s EU?

Balkanski proces, njemački projekt kojim se promovira zbližavanje država bivše Jugoslavije u jednu zajednicu država donio je prve rezultate koji su dvojbeni za hrvatske nacionalne interese. Ovaj proces u Parizu iskorišten je kako bi se napravio pritisak na Hrvatsku za otvaranje pretpristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom. Hrvatska stajališta kako Srbija mora ispuniti sve one uvjete koji su i Hrvatskoj nametani tijekom pristupnih pregovora, Europska komisija je zaobišla čime je jasno dala do znanja da kriteriji i pravna stečevina Europske unije nije jednaka za sve članice.

Johannes Hahn, europski povjerenik za susjednu politiku i proširenje, na svojem twitter profilu objavio je da je Hrvatska dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24. Iako ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ističe da su svi hrvatski zahtjevi ugrađeni u pregovoračku poziciju, to se iz zakonodavstva Srbije ne može potvrditi.

Postavlja se pitanje da li tehnički premijer u Vladi RH Tihomir Orešković i tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač imaju ovlasti za donošenje jedne ovako važne odluke od međunarodnog značaja kojom se ugrožava nacionalna sigurnost Republike Hrvatske te da li mogu kazneno odgovarati zbog mogućeg kršenje i zlouporabe položaja i ovlasti.

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač čitavo svoje ministarsko djelovanje je usmjerio na riješavanje bilateralnih problema sa Srbijom. Kako je retorika dužnosnika Srbije čitavo to vrijeme bila naglašeno provokativna u oslikavanju Hrvatske kao fašizirane države u kojoj se obnavlja ustaštvo te krše prava srpske manjine postavlja se pitanje da li je moguće s takvom srpskom vanjskom politikom naći zajednički kompromis. Iako su pitanja srpske manjine u Hrvatskoj riješena na način da srpska manjina uživa ponajveća manjinska prava u cijeloj Europi, agresivni istupi predsjednka Nikolića, premijera Vučića i ministra Vulina ukazuju da se velikosrpska ideja nije promijenila u vanjskopolitičkom djelovanja dužnosnika Srbije. Uzimajući u obzir radikalizaciju Srbije kroz jačanje četničkih pokreta, rehabitacijom Draže Mihajlovića te također jačanje četničke ideologije u Hrvatskoj o čemu je i Sigurnosno obavještajna agencija u svojem posljednjem izvješću izvjestila javnost, čeka se odgovor na  pitanje u čijem interesu je data suglasnost ministra Kovača i premijera Oreškovića za otvaranje pristupnih pregovora Srbije.

Tehnički ministar Kovač je na ovaj način izdao hrvatske branitelje, izdao je hrvatsku manjinu u Srbiji, izdao je pravnu stečevinu Europske unije i izdao je hrvatske nacionalne interese te je vjerojatno u zadnjoj svojoj političkoj dužnosničkoj aktivnosti dugotrajno ugrozio nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske koja će dovesti do nesagledivih štetnih posljedica za Republiku Hrvatsku.

Tko ima interes za prijem ovakve Srbije u Europsku uniju?

Dobitnikci bitke za uključenje Srbije u Europsku uniju je Njemačka čija je kancelarka Angela Merkel već dugo vremena glavni pokrovitelj  ovakvog projekta proširenja Europske unije na Srbiju. Posebnu zabrinutost za ovakvu politiku proširenja Europske unije daje činjenica o britanskom Brexita za koji se stječe dojam da su Jean-Claude Juncker i Angela Merkel jedva dočekali kako bi njemačko-francuski koncept Europske unije zaživio u punom sjaju te kako bi se eliminirao remetilački faktor tog koncepta zasnovan na konzervativnom i nacionalnom suverenitetu članica Europske unije.

Polazeći od činjenice da je ministar Kovač sve svoje diplomatsko iskustvo koristio za pronalazak riješenja oko ulaska Srbije u Europsku uniju stječe se dojam da se takva vanjska diplomatska aktivnost vodi u interesu nekih drugih centara, a ne Zagreba. Hrvatski interes bi bio normalizacija susjednih odnosa sa Srbijom koja poštuje i uvažava svoje susjede, međutim Srbija danas nema takvu politiku. I laicima je jasno bilo da Hrvatska samostalno neće moći ustrajati na politici blokade Srbije i umjesto da je pronašla saveznike u srednjeeuropskim članicama Višegradske grupe te Rumunjske i Bugarske koje bi uvjerila u  ispravnost hrvatskih zahtjeva, jednostranim pristupom rješavanju ovih pitanja dovelo je samo do populističkih bombastičkih izjava koje nisu imali stvarno uporište u ostalim članicama Europske unije te je samo bilo pitanje kad će Hrvatska kapitulirati i odustati od blokade. Dogodilo se to u najkritičnijem trenutku, nakon rušenja Vlade RH te su tehnički premijer i tehnički ministar donijeli ovu ustavno-pravnu dvojbenu odluku. Ovakva međunarodna politika sigurno nije u hrvatskom interesu te bi to trebao biti snažan razlog za isključenje ministra Kovača s pozicija na kojima može kreirati vanjsku politiku te donositi odluke važne za Republike Hrvatske. Na ovaj način su tehnički premijer i tehnički ministar otvorili put za ostvarenje velikosrspke ideologije zapisane u dva Memoranduma SANU.

Znakovit je bio istup Aleksandra Vučića koji je istakao da će ta dva poglavlja biti otvorena 19. srpnja 2016.godine.

– Mislim da imamo dobru vijest za Srbiju, otvaranje poglavlja ide 19.srpnja, kancelarka Angela Merkel nam je to čestitala, a kada ona to kaže, ja apsolutno vjerujem u to- rekao je Vučić.

Reakcije ogorčenih građana su brojne, prenijeti ćemo neke:

Facebook status Borisa Vidovića:

Dr. Miro Kovač odblokirao Srbiju jer to nije u interesu „naših europskih interesa“

Dr. Miro Kovač je preko noći promijenio ploču: Umjesto već najavljene blokade Srbije za otvaranje poglavlja 23, zbog regionalne nadležnosti suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u beogradskoj Skupštini i ukupnu suradnju sa Haškim sudom, dr. Miro Kovač, u skladu s novom politikom HDZ-a, u interesu „naših europskih interesa“, besramno je izdao interese hrvatskih branitelja, hrvatsku manjinu u Srbiji i ukupnu pravnu stečevinu Europske unije, davši suglasnost za otvaranje svih poglavlja!

Aleksandar Vučić likuje na velikoj pobjedi nad ustašoidnom Hrvatskom!

Quo vadis, Croatia? In Magnum Serbia?

Miro Kovač, Boris Vidović

Komentari Miro Kovač

Hrvatska je još jednom pokazala da nema svoju samostalnu vanjsku politiku, nema svoju nacionalnu sigurnost, nema vladu i ima potpuno neizvjesnu budućnosti.

M.Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *