Select your Top Menu from wp menus

Ako se ne smanje ovlasti EK, Poljska pokreće novu Višegradsku uniju

Ako se ne smanje ovlasti EK, Poljska pokreće novu Višegradsku uniju

 „Europska komisija ne bi trebala imati tako veliku snagu jer povjerenici nisu demokratski izabrani od strane građana članica Europske unije na općim izborima. Poljska vlada smatra da veća prava treba dobiti Europsko vijeće u kojima se nalaze predsjednici vlada i šefovi država koji su izabrani od strane građana“

Poljska je od 1. srpnja predsjedavajuća članica Višegradske unije i zbog sve većeg odvajanja bruxelleskih birokrata od stvarnosti,  poljski dužnosnici razmišljaju o pokretanju vlastite Višegradske unije.

Danas sve više država članica Europske unije  pokazuje nezadovoljstvo riješenjima koje Bruxelles i Berlin nameću ostalim članicama, posebno članicama Višegradske grupe pri čemu  se agresivno upliću u unutarnje stvari članica. Čelnici Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke sve glasnije najavljuju promjene u odnosima s Bruxellesom i Berlinom. Prijelomna točka u odnosima unutar EU britanski Brexit kojim je Velika Britanija izglasala izlazak i Europske unije i stvorila novu nesigurnost  na europskom kontinentu.  Bruxelleski birokrati nisu osjetili potrebu za detaljnom analizom razloga koji su doveli do ovog čina već upravo suprotno žele iskoristiti izlazak Velike Britanije kako bi nametnuli neku svoju viziju buduće „superdržave“ .

Članice Višegradske grupe se sve čvršće povezuju kako bi zaštitili svoje nacionalne interese  te jačanje konzervativizma u V4 dovodi do sve većeg odvajanja od Bruxellesa. Članice Višegradske grupe pripremaju novi model ustroja Europske unije 2.0 u kojoj bi središnje institucije bile znatno smanjenog utjecaja. Kako piše britanski „The Times“ koji je iznio navode poljskom ministra vanjskih poslova Witolda Waszczykowskog o tim institucijama EU.

 „Europska komisija ne bi trebala imati tako veliku snagu jer povjerenici nisu demokratski izabrani od strane građana članica Europske unije na općim izborima. Poljska vlada smatra da veća prava treba dobiti Europsko vijeće u kojima se nalaze predsjednici vlada i šefovi država koji su izabrani od strane građana“  – prenosi  „The Times“ izjavu ministra Waszczykowskog.

Čak i u starim članicama Europske unije postoji nepovjerenje jer Njemačka i Nizozemska smatraju da Francuska i Italija žele iskoristiti Brexit kako bi ostvarili svoje ciljeve u ključujući i pitanja oko integracije članica Eurozone. U Berlinu smatraju da ovakve aktivnosti mogu dovesti do slabljenja Europske unije i njene podjele.

Uskoro se može očekivati nov plan unutarnjeg ustroja Europske unije koji bi predstavila Poljska kao predsjedavajuća članica Višegradske grupe. A ako se predložena rješenja ne podrže, može se očekivati stvaranje nove Višegradske unije u kojoj bi Poljska imala vodeću ulogu, a u kojoj bi bilo mjesta i za Hrvatsku.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *