Select your Top Menu from wp menus

Vinko Vukadin: Je li itko odgovoran?

Vinko Vukadin: Je li itko odgovoran?

Policijska postaja u Heinzelovoj je zgradurina koja odaje svu moć policijskog aparata. Kad uđeš u nju, imaš dojam da si ušao u one socrealistične zgrade pune moćnih isljednika, ljudi koji znaju i mogu svakoga fratra učiniti kriminalcem, a svakoga kriminalca svecem.

Autor Vinko VukadinOvih dana je policijska središnjica za borbu protiv kriminala, mrzim riječ kriminalitet, postala mjesto sprdnje nad hrvatskom policijom. Odnese neki lopov iz ureda samoga šefa novce i zlato. Poznajem mnoge policajce i to mi je dobra prigoda da ih malo zezam. ali je to najmanja korist od ovakvog stanja.

Ovaj zadnji događaj, međutim, ukazuje na katastrofalno stanje ne samo u policiji. Već dugo se hrvatsko društvo i država sustavno uništavaju i urušavaju, a nigdje na obzoru osobe, stranke ili grupacije koja bi preuzela odgovornost. Uvijek su krivi oni drugi, a naši su tu da počiste.

Čiste tako partije od kako smo dobili državu, a smeća sve više i više. Nikako čovjeku ne ide u glavu da imamo toliko moralnih stanovnika, a toliko je nemorala, korupcije, pljačke, abortusa… u državi. 

Za vrijeme rata su neki gubili zdravlje i noge, a drugi skupljali poluge zlata, cisterne nafte ili naselja nekretnina i koncerne. Dok je narod vodio bitku za slobodu i proživljavanje neki su vodili bitku za bankovne račune, stjecali tvrtke i stanove, utjecaj i položaje. Rekosmo da je bilo vrijeme rata, da nije bilo moguće procesuirati kriminalce i tajkune, da nije bilo moguće provesti lustraciju ili nešto slično. U vrijeme rata je predsjednik bio neupitni Tuđman, a najveći broj tajkuna, bogataša i kriminalaca je potekao iz bivših komunističkih struktura i uhljebio se oko Tuđmana i u HDZ-u. No, nitko nije bio niti je i danas kriv. Jednostavno nema u ovoj politici stranke, osobe ili grupacije koja bi rekla da preuzima odgovornost. Razlozi su uglavnom prozirni: najveći broj lopova je danas utjecajan u drugom redu politike. Stranački kolege, moćnici, ugledne osobe, tajkuni.

Tko bi se njima zamjerio?

Nakon rata i nakon Tuđmanove smrti smo doživjeli sljedeću fazu pljačke i uništavanja države. Nešto preko starih struktura, nešto preko novih. U svakim slučaju je model ostao isti. Politika kao poluga za bogaćenje, rastakanje države i podčinjavanje svih elemenata države osobnim i grupnim interesima. Partijska stoka sitnog zuba, raspodijeljena po glavnim strankama, se dohvatila države i siše narodni novac, pije narodu krv i raseljava mladež. No, sve je to u interesu partije i njezinih stručnjaka. Sve dok partijski vođe uz gromoglasni pljesak elite ne završe u zatvoru.

Iza Ive dolazi nova ekipa stručnjaka, uglavnom zajapurenih i zapjenjenih  jugofašističkih  agritpropova.  Kao u vrijeme najžešćih partizanskih bojeva protiv nacionalizma i oni kreću u restrukturiranje države, u sve pore ubacuju vjerne komesare i  komesarčiće, najgori jugošljam, koji nas je desetljećima uništavao. No i takve grupacije imaju svojeg smisla, jer narod traži vođe, spasenje i lijepa

obećanja. Neojugoslavenziacija se počinje provoditi. Tito i partizani postaju opet salonski prihvatljivi, a uvode se i stare metode kažnjavanja i prokazivanja za govor mržnje, koji jugofašisti definiraju kao govor protiv njihove ideologije. Tajkuni i tajkunčići se preslaguju, stare veze se obnavljaju, narod se iseljava, poduzeća zatvaraju, a mladež se s braniteljima pita čemu nam je trebala država. Projekt je skoro uspio, al je ostalo premalo novaca i narod opet bira staro-novu ekipu s malim korektivom u obliku mostića preko kojeg bi trebalo prijeći s opozicijeke na pozicijsku obalu užitka u malim plaćama i radu samo za narod i vlastitu guzicu.

Rekoše nam da je sad na sceni najstručnija vlada koju vodi premijer engleskog naglaska i poslovnog instinkta za moć. Oni koji su izmislili Oreškovića i odabrali Most, sada ni za što nisu krivi. Za sve je kriv MOST i Orešković, a navodni pobjednici iz HDZ-a niti luk vidjeli nit luk mirisali.

U međuvremenu se raspada sustav, mladež se sve više i više zabavlja po irskim pubovima, poduzeća se zatvaraju, Slavonija propada, ali nitko nije ni kriv ni dužan. Uvijek  su to neki drugi, a mi se trebamo ujediniti i podržati one koji nas vode od 45-e do danas.

Samo su promijenili i mijenjali košulje, ali duh je ostao isti, onaj stari partizansko komunistički i šahovnicom ogrnuti jugoslavenski duh krađe, laži o jednakostima, malim plaćama i zavisti.

Uskoro se približava dan kad je po prvi put nakon nekoliko stoljeća proglašena nezavisna hrvatska država. Nije bila nezavisna i nije bila postavljena kako Bog zapovida. Na njezinim ruševinama su okupatori stvorili Jugoslaviju, koju smo u ratu, kao i onu prvu, rušili da bismo dobili svoju državu. 

Ako smo već jednom izgubili državu, znači da je ta opcija moguća i da nije samo teorija. Jugoslavenska ideja je još živa. To se vidi iz mnogih poteza jugofašista, a oni koji se diče, ili se vole dičiti, domoljubljem, bi konačno morali preuzeti odgovornost za sve što su nam oni i njihove stranke učinili od raspada Jugoslavije do danas.

Policijski sustav je samo pokazatelj sve bijede i jada onih koji tvrde da znaju voditi i očuvati državu.

Već jednom su nam tako govorili, a znamo kako je završilo. 

Ako nitko nije odgovoran za probleme, onda nitko ne može biti ni zaslužan za sve ono dobro. 

Vinko Vukadin/Pomak/Foto/Pomak

Facebook Comments

Vezani članci

Vinko Vukadin: Je li itko odgovoran?

Objavljeno u: Vinko Vukadin: Je li itko odgovoran?
  • novipogled na: travanj 7, 2016 u 11:25 am #4280

    Policijska postaja u Heinzelovoj je zgradurina koja odaje svu moć policijskog aparata. Kad uđeš u nju, imaš dojam da si ušao u one socrealistične zgra
    [Cijeli članak pročitajte ovdje: Vinko Vukadin: Je li itko odgovoran?]

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.