Select your Top Menu from wp menus

VIDEO: BACAČU TOPOVSKOG UDARA prijeti 20 godina zatvora zbog terorističkog akta!

VIDEO: BACAČU TOPOVSKOG UDARA prijeti 20 godina zatvora zbog terorističkog akta!

Pokušaj grupe huligana da svoje teroriziranje hrvatskih navijača nastave i izvan granica Republike Hrvatske kako bi nanijeli što veću štetu  Hrvatskoj pod okriljem sukoba s Hrvatskim nogometnim savezom. Međutim grupa huligana koja je pokupašala prekinuti nogometnu utakmicu Hrvatska – Češka u simboličnoj 86 minuti naišla je na veliki otpor ostalih navijača Hrvatske koji su premlatili huligane. Sad tim huliganima prijete stroge kazne za terorističke akte jer rukovanje pirotičkim sredstvima na javnom prostoru čime prijete većoj grupi građana ima sve opisne karakteristike terorističkog čina. Hoće li manijak sa slike koji je prvi bacio topovski udar na teren pri čemu su zamalo stradali vatrogasni službenik te Ivan Perišić dobiti kaznenu prijavu za terorizam jer prema francuskim zakonima može dobiti do 20 godina zatvora.

“To nisu navijači, to su su bili teroristi, bio je to teror huligana, a mene boli što se naša država ne želi uhvatiti u koštac s tim problemom”, kazao je izbornik Ante Čačić nakon susreta Hrvatska – Češka, a nadovezao se Ivan Rakitić:

– Sva sreća da se nastavila utakmica nakon prekida. Nije slučajno što smo toliko puta kažnjeni. Srećom ima mnogo više pravih navijača od ovih koji su izazvali nerede.

Iako francuski mediji  tek usputno spominju huliganizam na stadionu, prema posljednjim informacijama, koje nisu službeno potvrđene, uhićeno je 28 hrvatskih huligana, a traga se za još nekima koji su prepoznati na snimci.

Svima će se suditi prema francuskim zakonima, a spominje se čak i mogućnost da im sude za terorizam zbog topovskog udara koji je bačen na službenu osobu.

– Ovo je već 15 godina normalno u hrvatskom društvu i hrvatskoj politici. Plaćanje kazni, huligansko slanje poruka s tribina, a najviše boli igranje pred praznim tribinama. Ne učimo na svojim greškama i ne znam više kome se obratiti. Hrvatski nogometni savez radi svoj posao, a apeliram na državu i na institucije da odrade svoj – rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Prijatelji iz Francuske prenijeli su nam informacije da bi se bacaču topovskom udara moglo suditi za terorizam, jer je napao i ozlijedio vatrogasca, Napad na vatrogasca na dužnosti smatra se kao terorizmom, kao i napad na policajca, i kazne su rigorozne. Bude li bacaču topovskog udara suđeno u Francuskoj, prijeti 20 godina zatvora.

TERORIZAM  – DEFINCIJA

Terorizam je smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki.

Kazneni zakon RH ovako definira terorizm::

Terorizam – Članak 97.

(1) Tko s ciljem ozbiljnog zastrašivanja pučanstva, ili prisiljavanja države ili međunarodne organizacije da što učini ili ne učini, ili ozbiljnog narušavanja ili uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura države ili međunarodne organizacije, počini jedno od sljedećih djela koje može ozbiljno naštetiti državi ili međunarodnoj organizaciji:

1. napade na život osobe koji mogu prouzročiti smrt,
2. napade na tijelo drugoga,
3. otmicu ili uzimanje talaca,
4. uništenje državnih ili javnih objekata, prometnog sustava, infrastrukture uključujući i informacijske sustave, nepokretne platforme na epikontinentalnom pojasu, javnog mjesta ili privatne imovine koje može ugroziti živote ljudi ili prouzročiti znatnu gospodarsku štetu,
5. otmicu zrakoplova, broda ili drugih sredstava javnog prijevoza ili prijevoza robe,
6. izrada, posjedovanje, pribavljanje, prijevoz, opskrba ili uporaba oružja, eksploziva, nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja, kao i istraživanje i razvoj nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja,
7. ispuštanje opasnih tvari ili prouzročenje požara, eksplozija ili poplava, čime se ugrožava život ljudi,
8. ometanje ili obustava opskrbe vodom, električnom energijom ili drugim osnovnim prirodnim resursom, čime se ugrožava život ljudi, ili
9. posjeduje ili koristi radioaktivne tvari ili izrađuje, posjeduje ili koristi uređaj za aktiviranje, raspršivanje ili emitiranje radioaktivnog materijala ili ionizirajućeg zračenja, koristi ili ošteti nuklearni objekt tako da dođe do ispuštanja ili opasnosti od ispuštanja radioaktivnog materijala, ili upotrebom sile ili prijetnje zahtijeva radioaktivni materijal, uređaj za aktiviranje, raspršivanje ili emitiranje radioaktivnog materijala ili nuklearni objekt,
kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.
(2) Tko prijeti počinjenjem kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka ,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Ako su kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka prouzročena velika razaranja ili je prouzročena smrt jedne ili više osoba,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.
(4) Ako počinitelj prigodom počinjenja kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka s namjerom usmrti jednu ili više osoba, kaznit će se kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Hrvatske vlasti do sada nisu pokušale riješiti veliki problem koji prati hrvatski nogomet, ovaj događaj kad su prvo navijači Hrvatske morali reagirati te potaknuti institucije za djelovanjem pri čemu je predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović aktivirala članak 102 Ustava RH te sazvala izvanrednu sjednicu Vlade RH na kojoj bi se riješavalo ovo pitanje po hitnom postupku. Ministar Vlaho Orepić je još jednom pokazao da nije dorastao ovim događajima izjednačavajući krivnju čelnika Hrvatskog nogometnog saveza i ovih neprijatelja Hrvatske. Država je dužna stvoriti okvir za rad svih njenih građana pa tako i članova Hrvatskog nogometnog saveza. A tu se ministar Orepić ne snalazi jer umanjuje značaj ovog terorističkog akta kojim je prijetilo nanošenje neprocijenjive štete Republici Hrvatskoj.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/Maxportal/ foto: screenshot

baklja 2

baklja 4

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *