Select your Top Menu from wp menus

Ukrajinska heroina Nadiya Savchenko vratila se u Ukrajinu nakon pomilovanja Vladimira Putina

Ukrajinska heroina Nadiya Savchenko vratila se u Ukrajinu nakon pomilovanja Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pomilovanju ukrajinske pilotkinje i zastupnice ukrajinskog parlamenta Nadiyu Savchenko nakon čega se ona predsjedničkim zrakoplovom spustila na kijevsku zračnu luku Borispolj. Pomilovanje se dogodilo u skladu s dogovorom o razmjeni pilotkinje Savchenko s dva pripadnika ruskih specijalnih postrojbi Evgeniya Erefeeva i Aleksanda Aleksandrova zarobljenih na ukrajinskom Donbassu.

Vojna pilotkinja Nadiya Savchenko
Vojna pilotkinja Nadiya Savchenko

Nadiya Savchenko je zarobljena od strane proruskih separatista na području Luganske oblasti u lipnju 2014 godine tijekom obaranje helikoptera kojim je upravljala. Nakon zarobljavanja ilegalno je prevezena u Rusiju od strane tajnih službi te je u montiranom sudskom postupku osuđena na 22 godine zatvora zbog navodnog navođenja ukrajinske artiljerije pri čemu su od eksplozije granate poginula dva ruska televizijska novinara . Tridesetpetogodišnja Nadiya Savchenko je postala poznata zbog svojeg otpora koji je pružala tijekom sudskog postupka tijekom gotovo dvije godine te mnogih štrajkova glađu. Nakon zarobljavanja i provedenih parlamentarnih izbora na listi stranke Batkivshchina izabrana je u ukrajinsku radu, a nakon toga i u parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe.

Mnogi međunarodni pritisci za njeno oslobađanje su provođeni u akcijama širom svijeta te je 25. svibnja 2016.godine i oslobođena  od strane ruskih vlasti.

Nadiya Savchenko tijekom suđenja u Rusiji
Nadiya Savchenko tijekom suđenja u Rusiji

Po dolasku u kijevsku zračnu luku, bosonoga Nadiya je i tim simboličkim postukom ponovno stala na ukrajinsku zemlju za čiju slobodu je dalo život više od 5.000 građana Ukrajine tijekom dvogodišnjeg rata na jugoistoku Ukrajine. „Prvo što želim reći – ja sam slobodna. Želim se ispričati svim majkama čija se djeca nisu vratila iz ATO (antiteroristička operacija), a ja sam još uvijek živa. Molim oprost svih majki čija djeca sjede u zatočeništvu, a ja sam na slobodi. Također vam želim reći da ja ne mogu vratiti mrtve i uvijek ću biti spremna dati život u boju za Ukrajinu. Napravit ću sve što je u mojoj moći kako bi se oslobodili oni koji su i danas zatočeni. Ti heroji Ukrajine ne trebaju umirati. Želim da heroji Ukrajine budu u Vrhovnoj Radi, da Rada bude sastavljena iz takvih koji su dostojni štitit interese Ukrajine. Želim da ukrajinski čovjek ima dostojanstven život. Ja ne mogu reći da ću to sutra napraviti, ali mogu obećati da ću biti spremna umrijeti svake sekunde da se stvore takvi uvjeti za dostojanstven život građana Ukrajine.” – istakla je Savchenko tijekom prvog obraćanja javnosti nakon oslobođenja.

Kijevska zračna Luka Borispolj
Kijevska zračna Luka Borispol, izvor: Censor.net

Poroshenko: „Kako smo vratili Nadiyu vratit ćemo Donbass i Krim“

„Kako smo vratilii Nadiyu, tako ćemo vratiti Donbass i Krim istakao je predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko povodom oslobođenja Nadiye Savchenko tijekom konferencije za medije naglašavajući da je završio dugotrajan proces njenog oslobađanja nakon 700 dana provedenih u zatočeništvu te da su pokušaji njenog oslobađanju bili 18 i 22 svibnja koji su propali zbog objava informacija u javnosti.

Kijevska zračna luka Borispol; izvor Censor.net
Kijevska zračna luka Borispol; izvor Censor.net

Svjetski diplomati složni u ocjeni da je ovo veliki korak prema mirnom rješenju vojnog sukoba

Kanada pozdravlja oslobođenje Nadiye Savchenko i vidi u tom događaju približenje rješenja konflikta na Donbassu. O tome je govorio u svojem obraćanju javnosti ministar vanjskih poslova Kanade Stephane Dion prenosi ukrajinski portal Censor.net. „Dugoočekivano rješenje vračanja u Ukrajinu Nadiye Savchenko predstavlja važan korak u naporima za rješvanje sukoba na ukrajinskom Donbassu te smo mi zadovoljni naporima Ukrajine i Rusije u pronalasku obostrano prihvatljivog rješenja u slučaju Savchenko.“ – rekao je Dion.

Kanadski ministar je pozvao Rusiju da oslobodi i druge političke zatvorenike. Također je istakao da je Rusija i Nadiyu Savchenko nezakonito nalazila u zatočeništvu od lipnja 2014 godine koja je privukla pažnju cijelokupnog svijeta svojim snažnim nacionalnim uvjerenjima.

Pripadnici GRU Erefeev i Aleksandrov na aerodromu Vnukovo sa suprugama

Pripadnici GRU Erefeev i Aleksandrov na aerodromu Vnukovo sa suprugama, izvor: censor.net

Tihi doček zarobljenih ruskih specijalaca pripadnika Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU)

Nasuprot svečanom dočeku ukrajinske pilotkinje u Kijevu, s druge strane dva zarobljena ruska specijalca – obavještajca Evgeniya Erefeeva i Aleksanda Aleksandrova su bez velike buke u javnosti vraćeni u Moskvu. Kako ističe Mark Feygin, ruski odvjetnik Nadiye Savchenko povratak dva zarobljenika u javnosti je prihvaćen kao povratak dva izdajnika te se mediji nisu htjeli baviti s tom temom.

Ruski novinar Kaningin u Zračnoj luci Vnukovo tijekom dočeka Erefeeva i Aleksandrova
Ruski novinar Kaningin u Zračnoj luci Vnukovo tijekom dočeka Erefeeva i Aleksandrova

Doček Erefeevu i Aleksandrovu je omogućen samo medijima sklonim Kremlju Russia Today, 1 Prvi Kanal i NTV, ali bez mogućnosti postavljanja pitanja. Susret Putina s njima također nije u planu. Nakon doćeka njihovih supruga jednostavno su nestali iz javnosti i tiho otišli sa zračne luke Vnukovo gdje su doletjeli iz Kijeva.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto censor.net

 

Facebook Comments

Vezani članci

2 komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *