Select your Top Menu from wp menus

Ukrajina: Obilježavanje 100. obljetnice I. svjetskog rata i spomena na hrvatske vojnike

Ukrajina: Obilježavanje 100. obljetnice I. svjetskog rata i spomena na hrvatske vojnike

Na mjesnom crkvenom groblju uz sudjelovanje svećenika Ivana Gogolja u Glybivci u Bogorodčanskom rajonu u Ivano-Frankivskoj oblasti 5. studenog 2016. održano je obilježavanje 100. obljetnice Prvog svjetskog rata i spomen na hrvatske vojnike 25. Zagrebačke i 26. Karlovačke domobranske pukovnije, sahranjene 1916.g. na istom groblju.

Na uređenom i obnovljenom dijelu groblja i grobovima pokopanih hrvatskih vojnika postavljeni su križevi, natpisna ploča s fotografijom snimljenom tijekom samog sprovoda, te je na dio groblja gdje su pokopani hrvatski vojnici premješten i sačuvani spomenik iz tog vremena.

Prigodnim riječima su se obratili predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 100. obljetnice Prvog svjetskog rata grada Zagreba i voditelj izaslanstva iz Hrvatske Ivica Pančić, zamjenik predsjednika Ivano-Frankivske oblasne državne administracije Igor Pasičnjak, zamjenik predsjednika vijeća oblasti Sergij Bаsarab, predsjednica seoskog vijeća Nadija Luniv, profesori Jevgenij Paščenko i Vasil Marčuk, predsjednik grupe prijateljstva Ukrajina-Hrvatska u Vrhovnoj radi zastupnik Taras Jurik i veleposlanik Tomislav Vidošević, koji je u svom obraćanju između ostalog istaknuo kako se ne bi sačuvali nakon toliko vremena originalni drveni križevi, drveni ulaz sa natpisom na groblju, spomenik, ali i više drugih objekata koje su tada izgradili hrvatski vojnici na području sela, da su ti ljudi na bilo koji način nešto uradili što bi ostalo u lošem sjećanju lokalnog stanovništva.

Nakon obilježavanja na mjesnom groblju u mjesnoj osnovnoj školi veleposlanik Hrvatske u u Ukrajini je otvorio izložbu umjetničkih fotografija Marka Vrdoljaka „Zeleno-plava Hrvatska“. Sama izložba je postavljena uz stalni postav fotografija iz vremena Prvog svjetskog rata i to onaj dio koji se odnosi na samu Glybivku. Tom prigodom se ravnateljica škole Olga Guljak posebno zahvalila na uspostavljenim kontaktima i već potpisanom sporazumu sa osnovnom školom Vugrovec-Kašina i izrazila nadu da će već iduće proljeće i ljeto doći do uzajamnih posjeta djece.

Pukovnik Nikola Tominac je dao kratki presjek događanja i kretanja, te sudbina hrvatskih vojnika tijekom Prvog svjetskog rata s posebnim osvrtom na jedinice koje su bile smještene na područjima Bukovine, Galicije i Volina, a profesor Orest Korčinski, direktor povijesno-kulturnog muzeja „Stiljske gradine“ presjek povijesnih događanja od 8. do 10. stoljeća i istraživanja vezanih uz Bijele Hrvate i lokalitet Stiljsko.

M. Glavinić/Novi Pogledi, Veleposlanstvo RH u Ukrajini

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *