Select your Top Menu from wp menus

Sramotno etiketiranje Saše Lekovića: “Hrvatska želi ozakoniti kršenja slobode medija kao u Poljskoj i Mađarskoj”

Sramotno etiketiranje Saše Lekovića: “Hrvatska želi ozakoniti kršenja slobode medija kao u Poljskoj i Mađarskoj”
Foto od:Maxportal

Nakon niza neutemeljenih napada na svoje političke neistomišljenike od strane Saše Lekovića, predsjednika Hrvatskog Novinarskog Društva, reagirao je jedan od najstarijih članova HND, Mario Profaca koji jasno daje do znanja da ne podržava takve medijske istupe koje Saša Leković radi samostalne bez konzultacija drugih članova društva. Obrazac koji Saša Leković koristi je takav da političku opciju koju ne podržava, napadne organiziranom konferencijom, tribinom ili jednostavno objavom u ime HND-a, zatim najavi pismo Međunarodnoj novinarskoj federaciji te se nakon toga poziva da u ime svih novinara Europe postavlja pitanje svojim političkim oponentima. Sve te aktivnosti Saša Leković provodi samostalne prema riječima člana HND-a Maria Proface, koji ističe da njega kao člana HND-a ne zastupa Saša Leković, o čemu piše već duže vremena.

Posljednji istup da je udruga Hrvatski Novinari i Publicisti (HNIP) stvorena kako bi dali legitimitet kršenju sloboda medija  kakvo posljednjih mjeseci vidimo u Poljskoj i Mađarskoj. Ovakvo zastrašujuće etiketiranje koje provodi Saša Leković, svakako nije dostojno prvog čovjeka Hrvatskog Novinarskog Društva. Mediji u Poljskoj i Mađarskoj imaju puno veću slobodu nego sustav jednostrane istine kakvu provodi Saša Leković kao i vodeći mediji u Hrvatskoj o čemu se Siniša Kovačić jasno izjasnio čime je temeljna novinarska profesija stavljena u službu jedne opcije. Poljski mediji tijekom organiziranja protuvladinih prosvjeda su izvješćivali o svim događajima, izvješćivali su o svim događajima koji su se događali u Europi, pa tako i o nemilim novogodišnjim događajima u Njemačkoj koje su njemački mediji pokušali cenzurirati. Nakon ovakvih zlouporaba HND-a u čije ime Saša Leković samostalno nastupa jedini je izlaz njegov odlazak i prepuštanje te pozicije nekom tko je spreman zastupati sve svoje članove, štititi novinarsku profesiju, slobodu izražavanja te omogućiti da istina i informacija budu u pravo vrijeme dostupne svima.

Također neutemeljeni napad na jednog od utemeljitelja udrege HNIP, i glavnog urednika Maxportala, Marka Markovića da izmišlja događaje i onda odbija objaviti demantij, u izjavi za Nove Poglede, Marko Marković je izjavio da nikad nije dobio demantij, u njegovoj formi kakav je demantij nekog događaja dužan biti, te da je za navedeni istup prijavio Sašu Lekovića Etičkom povjerenstvu HND-a.

Status Mario Proface o neutemeljenim istupima Saše Lekovića prenosimo u cijelosti.

U ime Hrvatskog novinarskog društvanca (HND)
“OPET SAŠA LEKOVIĆ KAO SAM SVOJ MAJSTOR”

Leković u panici zbog Radmana oštro napao HNIP Siniše Kovačića
“Udruga, čiji je Kovačić predsjednik, utemeljena je kako bi svakim istupom štetila novinarstvu i slobodi javnog izražavanja, tvrdi Leković, koji kao sam svoj majstor piše i raspačava “Priopćenja HND-a” u ime više od 2500 profesionalnih novinara formalnih članova HND-a koje u tom hrvatskom novinarskom društvancu nitko ništa ne pita.”

TKO JE NOVINAR, A TKO NIJE
“NISMO JEDNO NITI ŽELIMO BITI”

FB status: Mario Profaca
FB status: Mario Profaca

Nakon što je Saša Leković u panici zbog Radmana kao sam svoj majstor oštro napao HNIP Siniše Kovačića objavivši u svom “Priopćenju HND-a” da je ta “udruga, čiji je Kovačić predsjednik, utemeljena kako bi svakim istupom štetila novinarstvu i slobodi javnog izražavanja”(!) danas se oglasio i njegov potrčko, bivši novinar Vojislav Mazzocco,glasnogovornik splitske podružnice Sindikata lučkih radnika Hrvatske.

Danas se Vojo obrušio na Sinišu Kovačića i udrugu Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) tvrdeći ne samo da to nije novinarska udruga, nego i da njezini članovi nisu ni novinari: “No, za vršitelja dužnosti odabrali su Sinišu Kovačića. Siniša Kovačić jedno je od utjelovljenja svega onoga što HRT ni na koji način ne bi smio biti. Proslavio se ulagivačkim pitanjima, kada ih je uopće znao postaviti, posrednim dojavljivanjem političarima koje će se teme obrađivati u Dnevniku, lažnim predstavljanjem gostiju, neujednačenim prilozima… Iako je svaki od tih razloga dovoljno dobar da mu se ne dozvoli da uređuje ništa više od vlastitog dnevnog boravka, jednako tako su svakoj garnituri na vlasti baš ti razlozi dovoljni da u Kovačiću vide idealnog urednika. Sada i vrhovnog šefa HRT-a.

Siniša Kovačić ima još jednu veliku, najveću, preporuku za vladanje HRT-om. Osnovao je paranovinarsko udruženje HNIP (Hrvatski novinari i publicisti). S kolca i konopca u tom su se društvancu okupili Marko Jurič, Velimir Bujanec, Jure Vujič, Obrad Kosovac, Hrvoje Hitrec te niz drugih koji se lažno predstavljaju novinarima, a zapravo su najobičniji propagandisti. Takvo je društvo Sinišu Kovačića izabralo za svog predsjednika. Ta kvazinovinarska družba naravno nije član Međunarodne novinarske federacije (IFJ), njeno djelovanje je za domaću upotrebu. Takvi su im i proglasi, nepismeni na nekoliko jezika. Služe samo da bi se predstavljali kao alternativa Hrvatskom novinarskom društvu, a zapravo promovirali stavove tvrde desnice. Njihov rad nema nikakve veze s novinarstvom, baš kao što se ni većina njegovih članova ni u najluđim snovima ne mogu nazivati novinarima.

Ipak, korisni su. Korisni su HDZ-u kada treba braniti „hrabrog ministra“ Zlatka Hasanbegovića, ili kada sud predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku dosudi 70 tisuća kuna zbog objave intervjua. Tada Kovačić smatra da to nije pritisak na medije i da presude zapravo ne treba komentirati. HNIP i Kovačić ne bave se novinarskim poslom, niti su zato osnovani. Stvoreni su da daju legitimitet kršenju slobode medija, kakvo posljednjih mjeseci vidimo u Poljskoj i Mađarskoj, a uskoro ćemo i u Hrvatskoj.

Kovačićev zadatak nije da popravi HRT, nego da ga pretvori u slugu samo jedne političke opcije”, natrkeljao je Vojo Mazzocco u ime neke druge političke opcije na portalu Index.

Otvoreno pismo HNiP-a članovima HND-a

Poštovane kolege,

strukovna udruga Hrvatski novinari i publicisti, čiji su članovi i doajeni novinarstva kao što su Branimir Dopuđa, Obrad Kosovac i Stipe Božić, posljednjih je mjeseci izložena nenačelnim, anarhističkim i politikantskim javnim napadima predsjednika HND-a Saše Lekovića.

U javnosti nas se blati, sada evo, i u ime “600 000 članova“ IFJ, da smo zastupnici politički dirigiranog novinarstva, totalitaristi i karijeristi. Kako smo svi mi kolege koje se uglavnom i osobno poznajemo, vjerujem da smo suglasni da osobe poput bivšeg predsjednika Siniše Kovačića, potpredsjednice HNiP-a Katje Kušec, Ivana Hrstića ili Joze Barišića, nisu nikakvi totalitaristi i moralne ništarije kako nas u javnosti blati S. Leković, nego pošteni ljudi i novinari koji su osnovali HNiP upravo zbog manjka demokracije i svjetonazorske uravnoteženosti u medijima. Prihvaćamo da se ne morate slagati s nama oko naglasaka etičkih pravilnika novinarstva, te da naša sklonost stručnom i zakonodavnom redu, nasuprot politikantskoj anarhiji u medijima, ne mora biti izbor svakog novinara. No isto tako vjerujemo da ne podržavate niti prljavo vrijeđanje neistomišljenika. Pa zamislite molim vas, kako bi to izgledalo da sada HNiP počne kopati po životopisima svakog člana HND, ili nedajbože po arhivima SKH, te počne javno prozivati mnoge članove HND-a zato što su bili doušnici u komunističkom jednoumlju. (Evo, i dobitnica više nagrada HND-a M. Rakić, nedavno je javno priznala da je davala izvješća komunističkom represivnom aparatu, a pravdajući se da su to svi „morali raditi“. Šteta da nije upitana kakva je bila karijera i sudbina novinara koji cinkanje nisu smatrali dijelom novinarske struke niti podupiračem vlastite blistave karijere.)

Poštovane kolege članovi HND-a, kako je većina članova HNiP-a bila dio HND-a, podsjetit ćemo vas da su članovi HND-a izbacivani iz udruge zbog političkih razloga 1929., 1941., 1945. i 1972. godine. I sada, gledajući kako nas se javno blati bez ikakvih suvislih argumenata, pitamo se je li se među 2400 novinara i umirovljenika ponovo uvukao stari strah, ako baš nitko osim (u HND-u čak i nepriznatih!) internetskih novinara, nema hrabrosti reći: Leković ne provodi svoj anarhističko lijevi politički aktivizam u moje ime.

HNiP, Foto: Marko Marković
HNiP, Foto: Marko Marković

HNiP je volonterska udruga koja će svoje djelovanje i nadalje aktivno nastaviti pokretanjem niza projekata od značaja za novinarstvo i hrvatsko društvo u cjelini. Pokušati ćemo pomoći običnim novinarima i poboljšati njihov socijalni status. Pokušati ćemo biti različiti od vašeg predsjednika koji preko udruge prima izdašne prihode i povlastice za svoje politikantstvo, tj. za zaštitu podobnih i povlaštenih. Kao što je na primjer i Goran Radman koji je jučerašnjom presicom još jednom pokazao da osobne materijalne interese i taštinu stavlja iznad interesa Republike Hrvatske i građana koji su njega i njegovu kliku obilato plaćali i plaćaju. Ovom prilikom želimo vas i izvijestiti da je G. Radman jučer, prema riječima svjedoka – nakon razrješenja, potpisao dodatno povećanje ionako velikih plaća djelatnicima HRT-a bliskim bivšoj vlasti, kao i svome legendarnom kumu.

Poštovane kolege iz HND-a, ovo pismo završit ćemo podsjetnikom na riječi prvog predsjednika HND-a Milana Grlovića, koje za članove HNiP-a i danas odjekuju bolnom istinitošću: „Ni jedan stališ u Hrvatskoj možda nije tako neznatan i tako zapušten kao novinarski, dotično književnički. Razlozi tomu vrlo su očevidni za svakoga, koji poznaje poviest hrvatskog naroda, njegove vječne borbe u prošlosti i kratki tek viek njegova društvena preporoda. Onaj koji je oružjem u ruci stajao na braniku, da brani svoju zemlju od divljeg tudjinca, nije mogao za svoje materijalno blagostanje skoro ništa učiniti…..“

Milan Glavinić/Novi Pogledi/Mario Profaca

Facebook Comments

Vezani članci

Sramotno etiketiranje Saše Lekovića: “Hrvatska želi ozakoniti kršenja slobode medija kao u Poljskoj i Mađarskoj”

Objavljeno u: Sramotno etiketiranje Saše Lekovića: “Hrvatska želi ozakoniti kršenja slobode medija kao u Poljskoj i Mađarskoj”
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.