Select your Top Menu from wp menus

Prvih pet helikoptera Kiowa stiglo u Hrvatsku

Prvih pet helikoptera Kiowa stiglo u Hrvatsku

MORH je danas izvijestio kako je stiglo prvih pet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih američkih država, dopremljeno je danas, u subotu 30. srpnja 2016. u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik.

Helikopteri, simulatori i ostala pripadajuća oprema stigli su američkim avionom C-5 koji je sletio u ranim jutarnjim satima, dok će preostali helikopteri i oprema stići u naknadnoj isporuci.

Važno je reći kako su ovi helikopteri novije proizvodnje. Proizvedeni su između 2010. i 2012., a uvedeni u uporabu između 2012. i 2015. godine.

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.

Ovo je tek prvi dio od dogovorenih 16 Kiowa koji bi trebali biti isporučeni Hrvatskoj

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi foto: MORH

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *