Select your Top Menu from wp menus

Presuda Perkoviću i Mustaču biti će uvod u vruću jesen donositeljima Lex Perkovića

Presuda Perkoviću i Mustaču biti će uvod u vruću jesen donositeljima Lex Perkovića

Najavom završetka sudskog postupka u Muenchenu otvaraju se vrlo žive i dinamične rasprave te se otvara prostor raznim nagađanjima oko termina donošenja prvostupanjske presude vodećim jugoslavenskim obavještajcima optuženim za monstruozne zločine. Sažetak važnijih događaja u vezi Muenchenskog suđenja je objavio i istaknuti hrvatski novinar Mario Profaca na svojem facebook profilu koji prenosimo u cijelosti:

“Kako je uobičajeno kad su najavljene završne riječi, u sudnici je danas i nekoliko bavarskih novinara. Potaknuti pisanjem Sueddeutsche Zeitung raspituju se ima li veze između mogućeg termina presude i datuma izvanrednih izbora u Hrvatskoj.

U prepunom prostoru za publiku pojavio se i bivsi agent SDS-a Vinko Sindičić, koji je jučer završio svjedočenje. Niječe izvješća da je oteo u Švedskoj Luku Sekulu i silom ga dopremio u Njemačku. Tvrdi kako ga je po uputi bavarskih kriminalista samo trebao nagovoriti da dođe u Njemačku i da nije bilo otmice.

Tročlano vijeće odlučilo je odbiti zahtjev obrane za izuzećem sudaca kao neosnovan. Na kraju su u 16.20 suci ušli u sudnicu i htjeli nastaviti. Tužitelj Weiss dobio je riječ. Perkovićevi branitelji tražili su prekid zbog napornog dana za Perkovića. Na pitanje suca, Perković se žalio na bolove u leđima i tražio je prekid. Mogu izdržati neko vrijeme, rekao je. Sudac Dauster je zatim naredio da Perkovića pregleda liječnik, a ročište želi zatim nastaviti završnom riječi državnog odvjetnika.

Kako saznaje HRT, Perković je svojim braniteljima odmah pristao da daju zahtjev za izuzeće, iako je to, da je prošlo, moglo značiti još jedan višegodišnji boravak u zatvoru Stadelheim.” – napisao je Mario Profaca.

Ovime sažetkom se otvara još niz drugih pitanja od okolnosti pod kojima su pojedini svjedoci sudjelovali u svojem svjedočenju do poruka koje se žele poslati ovim sudskim postupkom uvažavajući pokušaje bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, vlade Zorana Milanovića te ulogu bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića koji su zakonskim izmjenama te procesualnim varkama pokušali onemogućiti postupanje Hrvatske po Europskom uhidbenom nalogu.

Svakako donošenje presude neposredno pred izbornu kampanju bit će snažan vjetar jednoj od političkih grupacija na prijevremenim izborima koji se trebaju održati 11. rujna 2016. godine. Svakako nakon diplomatskog posjeta veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj Andreju Plenkoviću ova presuda Zdravku Mustaću i Josipu Perkoviću mogu biti uvod u nove potrese na ostavštini iz jugoslavenske prošlosti koja se kao avet prošlosti provlači kroz 26 – godišnju povijest moderne hrvatske države nastale u Domovinskom ratu.

M. Glavinić/Novi Pogledi/M.Profaca/Facebook, foto: Ilustracija NP

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *