Select your Top Menu from wp menus

Poraz Hrvatske zbog dvije sudačke odluke u završnici, koje povjerenik Goran Radonjić nije primijetio

Poraz Hrvatske zbog dvije sudačke odluke u završnici, koje povjerenik Goran Radonjić nije primijetio

Hrvatska ponovno nije uspjela preokrenuti loš niz koji već dugo vremena traje. U četvrtfilalu Olimpijskih igara izgubila je od reprezentacije Srbije rezultatom 83:86 (19:20, 19:13, 14:34, 31:20) te završila svoje sudjelovanje u Riu.

Povjerenik suđenja Goran Radonjić koii ima realnu osnovu za pogodovanje Srbiji u odnosu na Hrvatsku određen je za povjerenika suđenja. Iako se deklarira kao predstavnik Francuske, dolazi iz Sarajeva, odnosno Bosne i Hercegovine od kuda je otišao tijekom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1991.godine. Profesionalna karijera ga je odvela u Francusku, dok sin je Gorjan imao nastupe za košarkaške klubove iz Srbije: kragujevački Radnički i OKK Beograd. Zašto je ponovno izostalo lobiranje od strane hrvatskih predstavnika jer ovakva situacija objektivno će sve dvojbene situacije okrenuti u korist onih koji imaju veći utjecaj na donošenje odluka. Hrvatska je još jednom izbubila diplomatsku bitku odabirom čelnih ljudi košarkaškog saveza koji nisu u stanju osigurati normalne uvjete Hrvatskoj za sportska natjecanja bez sumnji u zakulisne igre.

Presudilo je loše otvaranje treće četvrtine gdje je uz sedam izgubljenih lopti Srbija uspjela preokrenuti rezultat. U zadnjih 30 sekunda dvije sporne odluke u korist Srbije odnijele su pobjedu na stranu Srbije.

“Presudio je taj početak treće četvrtine, tih prvih pet minuta u koje smo ušli bez playmakera jer je Ukić bio s tri osobne pogreške. Jednostavno dogodilo se da Bilan mora prenositi loptu i uslijedile su pogreške. Sve ostalo je povijest”, -rekao je Petrović nakon utakmice te ukazao na ulogu sudaca.

“U zadnjih 30 sekundi suci su donijeli dvije odluke koje su izravno odlučile pobjednika. Radi se o nepostojećem prekršaju nad Raduljicom i nesportskoj pogreški Jokića koja nije svirana, a to su četiri bacanja za nas i pobjeda. Čestitam Srbiji na pobjedi, ali mislim da bi i mi imali šanse u polufinalu protiv Australije. Bez obzira na sve, ponosni smo na naš nastup u Riju. I sad stojim kod mišljenja, da unatoč deficitu igrača, tu su igrali samo oni koji zaslužuju, dakle oni koji su prošli pripreme i u Torinu ostvarili plasman na OI”, – zaključio je Petrović

HRVATSKA: Babič 4, Krušlin, Stipčević, Simon 8, Hezonja 16, Šarić 7, Ukić 4, Planinić 6, Bilan 10, Šakić, Arapović, Bogdanović 28.

SRBIJA: Teodosić 9, Simonović, Bogdanović 18, Marković 12, Kalinić 6, Nedović, Birčević, Raduljica 12, Jokić 12, Štimac, Jović 9, Mačvan 8

SUCI: Juan Carlos GONZALEZ (Španjolska), Borys RYZHYK (Ukrajina), Roberto VASQUEZ (Portoriko),

Povjerenik: Goran RADONJIC (Francuska)

Hrvatska je uglavnom u svim statističkim segmentima bila bolja osim izgubljenih i osvojenih lopti.  Šut ukupno: 45% (23-51)  Hrvatska, 41% (29-71) Srbija; Slobodna bacanja: 79% (30-38) Hrvatska, 80% (20-25) Srbija; Skok: 39 Hrvatska, 35 Srbija; Izgubljene lopte: 18 Hrvatska, 10 Srbija; Osvojene lopte: 3 Hrvatska, 10 Srbija. Prekršaji: 28 Hrvatska, 31 Srbija.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *