Select your Top Menu from wp menus

Phelps je najuspješniji olimpijac za proteklih 2792 godine održavanja igara, ali što nije uspio napraviti?

Phelps je najuspješniji olimpijac za proteklih 2792 godine održavanja igara, ali što nije uspio napraviti?

Amerikanac Michael Phelps (31),  potvrdio je da je i na ovim olimpijskim igrama najveći među najvećim nakon što je osvojio 5 zlatnih i jednu srebrnu medalju, upotpunio je svoj ukupan olimpijski učinak na 23 zlatne medalje, 3 srebrne te 2 brončane medalje. Zlatne medalje je osvojio u disciplinama 200 metara pojedinačno mješovito, 4×100 metara slobodno štafeta, 4×100 metara mješovito štafeta, 200 metara leptir te 4×200 metara slobodno štafeta dok je srebrnu medalju osvojio u disciplini 100 metara leptir čime nije uspio ponoviti podvig jedinstven u svijetu da je netko u istoj disciplini osvojio zlatne medalje na četirima uzastopnim olimpijskim igrama što je Michael Phelps napravio u disciplini 200 metara mješovito.

Najveći olimpijac svih vremena otišao je još korak dalje te budućim izazivačima ostavio nedostižan zadatak  dostići ovo što je Michael Phelps ostvario do svoje 31 godine života.

Pisali smo već da je Michael Phelps je postavio standarde koje će teško u dogledno vrijeme netko uspjeti dostići obzirom da je najbliži drugi uspješni olimpijac sa “tek” 9 zlatnih medalja koliko imaju ukrajinska gimnastičarka Larisa Latinjina te olimpijci Paavo Nurmi (Finska), Mark Spitz (SAD) te Carl Lewis (SAD).

Michael Phelps je svoj povijesni rezultat ostvario na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru te postavio nove standarde za sve olimpijce od vremena nastanka olimpijskih igara u vrijeme od prije 2792 godine kada su prvi put krenule Olimpijske igre u drevnoj Olimpiji. Dugo će još vremena ime Michaela Phelpsa ostati upisano zlatnim slovima za podvige koje je napravio na olimpijskim igrama u Ateni, Pekingu, Londonu te Rio de Janeiru.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto Ilustracija NP (FB Michael Phelps), 

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *