Select your Top Menu from wp menus

Ministar Hasanbegović o napadima na sebe i o odgovornosti javno izgovorene riječi

Ministar Hasanbegović o napadima na sebe i o odgovornosti javno izgovorene riječi

Ministar kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović u Rijeci je nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom komentirao događaje povezanim s Antom Tomićem te jasno ukazao na odgovornost iskazane riječi u javnom prostoru u čemu Ante Tomić ima posebno osebujan kritički odnos prema svima kategorijama hrvatskog društva osim one kategorije kojoj on pripada.

Grupa tzv. kulturnih djelatnika koji ne mogu ostvariti zapažene rezultate u svojem profesionalnom radu pa su više usmjereni na političke istupe protiv ministra kulture kako bi dobili svoj dio prostora u kojima im značajno pomažu i neki od vodećih medija u Hrvatskoj. Kad jedna televizija kao što je RTL televizija u javnom prostoru neargumentirano iznosi stav svojeg urednika o “ustaškoj kapi” na ministrovoj glavi, istovremeno dajući prostor kritičarima ministra jasno ukazuje na neodgovornost javno izgovorene riječi kojima se služe urednici na RTL televiziji kao i sam Ante Tomić.

Ante Tomić, javno izgovorena uvreda ministru kojeg naziva neljudskim bićem
Ante Tomić, javno izgovorena uvreda ministru kojeg naziva neljudskim bićem, foto screenshot

Inicijativa “Kulturnjaci” traže vašu ostavku, smatra da niste dobro reagirali na fizički napad na Tomića?

“Njihovo je pravo da traže moju ostavku i nastavit će je tražiti sve dok budem ministar i zapravo tu nemam što posebno dodati. Još jednom mogu ponoviti, protivnik sam bilo kakvog nasilja u javnom životu, i neovisno o ovom konkretnom slučaju, osim tjelesnog nasilja upozoravam i na verbalno nasilje, različite uvrede i neprimjereni govor u javnom životu. Svi odgovorni sudionici javnog života i političkog i kulturnog trebaju biti primjer u stvaranju jednog ozračja, dijaloga i tolerantne rasprave o svim podjelama i prijeporima koji postoje u hrvatskom društvu i koji će postojati uvijek jer mi živimo u demokratskom društvu a ne u boljševičkom monolitu i nema uistinu načina a ni potrebe da svi o svemu isto mislimo”.

Zamjerili su vam jer ste rekli da svatko snosi odgovornost za izgovorenu riječ?

“To nije bilo nikakvo priopćenje, to je bila ad hoc intervencija vezana za upit jedne medijske kuće. Uistinu, stizali su upiti i vezano za slučaj Frljića. Unaprijed da kažem, Ministarstvo kulture nije prava adresa za to, postoji MUP i on treba štititi sigurnost građana. To je jedna vrsta neumjesnog pitanja ministru kulture za postaviti ‘što može misliti o napadu’”.

Ne možete reći da je neumjesno ministru kulture postaviti takvo pitanje.

“Upozoravam osim, nažalost, marginalnih pojava tjelesnog nasilja u hrvatskom društvu, porast iracionalnog govora mržnje i različitih uvreda, među kojima sam, među ostalim, i ja bio obasut posljednjih nekoliko mjeseci. Ne bih ulazio u potankosti, podsjećam da me gospodin Tomić u svojoj kolumni nazvao, citiram ‘retardom’, ‘maloumnikom’. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak po standardima u Hrvatskoj, novinskog i medijskog govora. Zanimljivo, HND niti jedna ustanova nije na to reagirala. Nikad nisam harangirao, osobno vrijeđao, niti ću to činiti, ja sam uistinu osoba dijaloga ali i načelnih i, ako hoćete, beskompromisnih političko nacionalnih stajališta od kojih ne odstupam, ali ne tražim da ih svi slijedite”, rekao je ministar dr.sc. Zlatko Hasanbegović.

Kulturno-medijski prostor u Republici Hrvatskoj jasno ukazaje na neodgovornost izgovorene riječi u kojima je pozitivno samo ono što se tiče transformiranog komunizma u lijevi liberalizam. Kako sam urednik priloga na RTL televiziji nema odgovornosti prema iskazanoj riječi, a kako sami ističu za HND o krovnoj novinarskoj udruzi i tzv. “kulturnjacima” koji svaki trenutak žele iskoristiti za napade i kritiku onih koji žele takav jednoumni sustav “vrijednosti” promijeniti te uvesti standarde kojima se omogućuje pristup informacijama iz oba smjera. Ministar kulture je uspio zaustaviti takav sustav transformiranog komunizma u lijevi liberalizam koji ne priznaje drugo mišljenje sustavno gazeći srednjeeuropske vrijednosti i nacionalni identitet Hrvatske, Toga su svjesni i “kulturnjaci” te brojne nevladine udruge zbog čega tako energično i napadaju ministra.

Javno izgovorena riječ snosi odgovornost onih koji su je izrekli i kako kaže ministar mora biti u duhu tolerantne rasprave i dijaloga o svim prijeporima i podjelama kako bi izgradili bolje društvo nego što su ga do sad gradili ovi transformirani kolibri.

Milan Glavinić /Novi Pogledi/Foto: screenshot

Facebook Comments

Vezani članci

Ministar Hasanbegović o napadima na sebe i o odgovornosti javno izgovorene riječi

Objavljeno u: Ministar Hasanbegović o napadima na sebe i o odgovornosti javno izgovorene riječi
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.