Select your Top Menu from wp menus

Međunarodni susret udruga „Varta Ruhu“ i „Novi Pogledi“ na ostacima povijesnog drevnog hrvatskog grada Plisneska u Ukrajini

Međunarodni susret udruga „Varta Ruhu“ i „Novi Pogledi“ na ostacima povijesnog drevnog hrvatskog grada Plisneska u Ukrajini

22. ožujka 2016.godine Lavovsku oblast u Zapadnoj Ukrajini posjetio je predsjednik udruge „Novi Pogledi“ Milan Glavinić. Sastanak je održan na prostoru starohrvatskog grada Plisneska. Na neformalnom sastanku su sudjelovali predstavnik udruge „Varta Ruhu“, Jaroslav Kysyl, ravnatelj Povijesno-kulturnog rezervata „Drevni Plisnesk“ («Давній Пліснеськ»), dr.sc. Andriy Fylypchuk, voditelj Zajednice kršćanskog života „Vojnici Krista Kralja“ vlč. Orest Dmytro Wilczynski te katolički vojni kapelan vlč. Vitalij Barabaš . Kako je rad udruge „Novi Pogledi” zasnovan na očuvanju i promicanju tradicionalnih kršćanskih srednjeeuropskih vrijednosti. Jedan od mehanizama očuvanja ovih vrijednosti je i povezivanje prijateljskih država na prostorima Srednje Europe između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora uz očuvanje svojih različitosti. Projekt starohrvatski gradovi Plisnesko, Stiljsko i Galič na području današnje Ukrajine omogućiti će povezivanje država Srednje Europe kroz zajedničku starohrvatsku povijest.

Plisnesko, UkrajnaNa sastanku se razmatrala mogućnost međusobne suradnje obzirom da dvije udruge Varta Ruhu i Novi Pogledi imaju slične ciljeve djelovanja na očuvanju i promicanju tradicionalnih vrijednosti Srednje Europe te će se nastaviti održavati suradnja u planiranju zajedničkih projekata.

10313538_128447847549338_6100584795533243036_nDrugi dio sastanka se je odnosio na upoznavanje s povijesnim ostacima kulture galicijanskih Hrvata. Naime, sadašnje stanovništvo Galicije vjerojatno su direktni potomci tog ogranka hrvatskog plemena. Godina 993.-995. Veliki je Kijevski knez Vladimir Veliki zauzeo taj dio Velike Hrvatske, o čemu poljski ljetopisac Jan Długosz šturo izvještava: „Ljeta Gospodnjeg 995. Vladimir, knez Kijevski popali Hrvatsku“, a Kijevska kronika „Povijest teških ljeta“ izvještava: „Ljeta Gospodnjeg 993. ide Vladimir vojnom na Hrvate“.

Povijesni ostaci grada Plisneska koji se prostirao na prostoru veličine 450 hektara, a tragovi hrvatske kulture i civilizacije su i danas u velikoj mjeri sačuvani te ukazuju na razdoblje od 7 do 10 stoljeća kad je bio u sastavu Bijele (Velike) Hrvatske, a poslije toga su jasno očuvani tragovi koji su upućivali na razdoblje Kijevske Rusi od 11 do 13 stoljeća kada je grad površine 450 hektara pao na samo 3 hektara.

Ravnatelj povijesno-kulturnog rezervata „Drevni Plisnesk“ dr.sc. Andriy Fylypchuk je održao prezentaciju do sad istraženih tragova ovog povijesnog grada te istakao smjernice rada za buduće razdoblje u kojem bi se nastavilo s iskopinama većih građevina te bi se na kraju napravio arheološki park s rekonstrukcijom objekata kako su izgledali u 10 stoljeću.

Plisnesko, 2015Specifičnost grada Plisneska koji je u 10 stoljeću prema riječima dr.sc. Filipčuka mogao imati oko 1000 stanovnika je jasna državna organizacija koja je štitila cjelokupno stanovništvo zaštitnom ogradom s prstenastom linijom obrane za razliku od većine utvrda tog razdoblja kad se visokim kamenim zidinama štitila samo vladajuća klasa, dok su seljaci i obični stanovnici bili izloženi na milost i nemilost opasnostima.

Ovakva organizacija jasno ukazuje da je kultura i civilizacija postojala i ranije na prostorima gdje su prebivali Hrvati, iako su u to vrijeme bila poganska vjerovanja. Plisnesk je bio povezan s jedne strane preko rijeke Zapadni Bug sve do Baltičkog mora, a s druge strane kanalima širine 4 metra i dubine 4 metra je bio povezan s rijelom Dnjestar koja je vodila riječni put sve do Crnog mora. Osvajanjem tog području od strane Vladimira Kijevskog, 993 godine, došlo je do znatnog smanjenja značaja grada, ali još dugi niz godina su ostali neki dijelovi izvan kontrole vlasti Kijevske Rusi, a kasnije i Poljske. Zanimljivost tog razdoblja je da su i Poljska i Kijevska Rus izbjegavali korištenje pojma Hrvati ili Bijeli Hrvati, već su ih nazivali staroslavenima u svojim povijesnim izvorima. Dr.sc. Fylypchuk je istakao da njihovi stručnjaci i znanstvenici imaju dovoljno znanja i iskustva da bi uspješno mogli naći poveznice i na području današnje Hrvatske koji bi ukazivali na zajedničku povijest Hrvata prije seobe na jug prema obali Jadranskog mora.

A.FilipchukSuradnja oko promoviranja projekta „Drevni Plisnesk“ će se nastaviti i dalje te će udruga „Novi Pogledi“ aktivno sudjelovati u promicanju starohrvatske kulture i civilizacije na prostoru Srednje Europe izvan prostora današnje Hrvatske.

Ovaj susret u Ukrajini su popratili u konzervativnoj stranci Narodni Ruh Ukrajine (Narodni Pokret Ukrajine) te udruga Varta Ruhu (Čuvari Pokreta)

Priredio: Milan Glavinić/Foto: NP/dr.sc. A. Fylypchuk

Facebook Comments

Vezani članci

Međunarodni susret udruga „Varta Ruhu“ i „Novi Pogledi“ na ostacima povijesnog drevnog hrvatskog grada Plisneska u Ukrajini

Objavljeno u: Međunarodni susret udruga „Varta Ruhu“ i „Novi Pogledi“ na ostacima povijesnog drevnog hrvatskog grada Plisneska u Ukrajini
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.