Select your Top Menu from wp menus

Jure Vujić: Tragikomično je da se bivši titoisti danas pozivaju na slobodu medija

Jure Vujić: Tragikomično je da se bivši titoisti danas pozivaju na slobodu medija

POVODOM DANA SLOBODE MEDIJA   

Koliko znam iz medija, organizatori navedene konferencije izostavili su pozvati druge predstavnike medija i udruga novinara koje ne dijele ista stajališta po pitanju sloboda medija u Hrvatskoj te da su na istom skupu sudjelovali isključivo ideološko bliski aktivisti i politički istomišljenici.

Jučerašnji incident  povodom dana sloboda medije tijekom kojeg  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izviždana na konferenciji o slobodi medija, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva razotkriva kako je  “političko korektna” sintagma „slobode medije“ vješto instrumentalizirana od domaćih liberalnih komunista (kolibri) kako bi se u očima domaće i međunarodne javnosti diskreditirala Hrvatska država.

piše Jure Vujić
piše Jure Vujić

Tragikomično je, da su  oni koji su danas najglasniji po pitanju slobode medija bili u bivšem jugo-totalitarnom sustavu režimski  ideološki i akademski glasnogovornici titoističkog sustava. Naime, koliko znam iz medija, organizatori navedene konferencije izostavili su pozvati druge predstavnike medija i  i Udruga novinara koje ne dijele ista stajališta po pitanju  sloboda medija u Hrvatskoj, te da su na istom skupu sudjelovali isključivo ideološko bliski aktivisti i politički istomišljenici. Podsjetimo  također da  se među panelistima navedenog skupa  i našao Nenad Zakošek  koji prema podacima iz wikipedije je 90.tih bio član odbora Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI) koja se zalagala za jedinstvenu socijalističku Miloševićevu Jugoslaviju i protivila se stvaranju suverene Republike Hrvatske ( što znači implicitno i  za očuvanje cenzure i kršenja temeljnih osobnih , građanskih i nacionalnih ljudskih prava). Nenad Zakošek  kao dekan Fakulteta političkih znanosti poznat  je u javnosti po  tome što je verbalno napao prof. Judith Reisman koja je bila gošća na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, zbog toga što se kritički postavila u odnosu na bivši jugoslavenski komunistički sustav. Također koliko znam iz medija,  drugi panelist istog skupa Gvozden Srećko Flego poznati je po ideološkoj  pristranosti za vrijeme titoističkog režima,  istaknuti „Praksisovac“, član redakcija časopisa: “Praxis”, “Kulturni radnik” i Open Society Institute (OSI),i bivši zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske dok je Melisa Skender (ljevičarska aktivistkinja)  u maniri nekomunističkih pamfleta i  propagande  prezentirala kronologiju , (selektivno i  dekontekstualizirano )  izjava nove vlade, prvenstveno ministra kulture Zlatka Hasanbegovića,  kako bi dokazala  tzv. „egzekuciji neprofitnih medija“.  Zanimljivo je da nitko od nazočnih nije se zapitao  jesu li isti uvaženi profesori i aktivisti ikada digli glas za vrijeme Titove Jugoslavije zbog sustavne cenzure i represije slobode mišljenje i izražavanja ? Možda bi odgovor na ta pitanje  otvorio i drugo ključno pitanje ljudskog moralno-etičkog integriteta dosljednosti.

Takva politička instrumentalizacija sintagme „slobode medija“ zapravo je danas odraz odnosa političkih snaga u Europi. Naime,  devedesetih godina se i na Zapadu i na bivšem komunističkom Istoku dogodila društvena transformacija (a ne revolucija) iz koje su proizašle dvije paradigmatične vladajuće figure: na Zapadu „boboi“(buržujski boemi-salonski lijevo-liberali), a na Istoku kolibri (liberalni komunisti). Francuski sociolozi Georges Mink i Jean-Charles Szurek dobro su detektirali tadašnji povoljan povijesni trenutak za rekonstrukciju neokomunističkog sistema u sustav koji bi mogao nesmetano reciklirati i konvertirati bivše komunističke aparatčike te marksistički sveučilišni kadar u novonastali liberalni demokratski mainstream. Tako su, postupkom svojevrsne društvene mutacije, i domaći titoisti postali preko noći novopečeni kolibri – liberalni komunisti. Stoga pozivanje na fiktivno „ugrožavanje sloboda medija“je glavna poluga za njihovu društvene re-legitimaciju i  mobilizacijsko sredstvo obmane.

Jure Vujić, pročelnik odjela za politologiju Matice Hrvatske

Facebook Comments

Vezani članci

Jure Vujić: Tragikomično je da se bivši titoisti danas pozivaju na slobodu medija

Objavljeno u: Jure Vujić: Tragikomično je da se bivši titoisti danas pozivaju na slobodu medija
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.