Select your Top Menu from wp menus

Islandsko čudo – čudo samo za one koji ne znaju stvarati uspjeh

Islandsko čudo – čudo samo za one koji ne znaju stvarati uspjeh

Potomci Vikinga, mali Island je pokazao na niz velikih odluka kako mali narodi mogu stvoriti velike države. Island, država na krajnjem sjeverozapadu Europe koja ima samo 330.000 stanovnika postala je poznata kad je nakon bankrota i krize 2008 godine provela istragu protiv špekulativnog kapitala koji je trebao uništiti stanovnike Islanda. Vlast na Islandu je poslala mnoge banke u stečaj, a brojni bankari su završili u zatvoru te je Island ekspresno izašao iz krize tako da je danas među državama sa najvećim BDP po glavi stanovnika.

Ovih dana je Island ponovno u fokusu svjetskih medija svojim velikim podvizima na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Nakon plasmana u drugi krug između favorita Portugala. Mađarske i Austrije, u 8/finala briljantom igrom protiv velike Engleske i pobjedom 2:1 ostvarila rezultat kojim se mali broj država može ponositi.

Heimir Hallgrimsson, glavni trener Islanda, koji vodi reprezentaciju od 2013 zajedno s švedskim menadžerom Larsom Lagerbeckom, smireno, bez emocija se osvrnuo na pobjedu potomaka Vikinga protiv Engleske: „Danas sam bio opušteniji nego u utakmici protiv Austrije, za moje dečke nema nerješivih zadataka“. U Engleskoj danas igraju supernogometaši, najveći među najvećima – no, njih je pobjetio supertim koji je odlučio ne bojati se, nego pobjediti.

Heimir Hallgrimsson, rođen 1967.godine, bio je po zanimanju stomatolog koji je završio fakultet 1994. godine, radio u svojoj profesiji. Nogomet mu je bio hobi, ali svejedno je, bez obzira na uspješnu profesionalnu karijeru stomatologa odlučio  postati nogometaš u klubu „Vestmannaeyjar“ na svojem rodnom otoku i istoimenom arhipelagu na obalama Islanda. Na otoku živi 4.000 stanovnika. Stomatologa je također malo na otoku Vestmannaeyjaru kao što je malo i nogometaša. Hallgrimsson je nekoliko godina igrao paralelno nogomet i radio kao stomatolog, ali nakon nekoliko godina je napravio izbor u korist nogometa te napustio karijeru stomatologa jer je na malom otoku bilo lakše naći novog stomatologa nego nogometaša.

Vestmannaeyjar
Vestmannaeyjar

Prije dolaska na mjesto izbornika Islanda, Heimir je trenirao jedan jedini klub u svojem životu – taj klub u kojem je započeo karijeru „Vestmannaeyjar“.

Aron Gunnarsson, drugi islandski velikan „specifične nogometne povijesti“, kapetan reprezentacije Islanda, rođen 1989.godine. Gunnarsson nije učio nogomet na nogometnim akademijama. Do svoje petnaeste godine bio je poklonik rukometa, a nakon toga je prešao u nogometni klub „Tor“, jedan od najvećih islandskih klubova čije utakmice na svojem stadionu može pratiti čak 984 navijača. Tor je čak jednom zauzeo treće mjesto u islandskojm prvenstvu. Igrajući u islandskom prvenstvu, Aron je uspio privući engleske nogometne skaute koji su ga odveli u klub iz druge divizije prvenstva Engleske, u velšskom klubu Cardiff City, jedan od najtrofejnijih klubova engleske lige, kako oni u klubu vole za sebe reći.

Aron Gunnarsson na svojoj desnoj ruci ima veliku tetovažu na kojoj se nalazi broj 603 – poštanski broj rodnog grada Akjureyri, grada s 18.000 stanovnika gdje se Aron rodio i naučio igrati nogomet. Također na ruci se nalazi i tetovaža crkve rodnog grada.

Ova islandska priča je posebno zanimljiva jer se na Islandu u zadnjih 15 godina provodi program rada s mladim nogometašima od samog dječjeg uzrasta. Pravilan rad s mlađim generacijama kao u primjeru malog Islanda s nevelikim novčanim sredstvima može dovesti do velikog uspjeha kakav Island već dugi niz godina ima s rukometom, a sad i s nogometom.

Ovo su rezultati pravilnog obrazovanja i usmjerene pažnje prema svakom pojedinačnom građaninu, to je recepk islandskog nogometnog čuda.

U suvremenom svijetu ovo je primjer da novac nemora biti glavni razlog za stvaranja nogometnog čuda za koje nisu potrebni ni nogometne zvjezde ni mjesto rođenja. Čuda rade ljudi, svaki konkretni čovjek na svojem mjestu koji zna raditi u timu i koji želi dati čitavog sebe za taj rad. Island je pokazao da se talent stvara, a ne rađa. I zato danas na malom sjevernoeuropskom otoku u srcu atlanskog oceana imamo talentirane nogometaše, rukometaše, stomatologe, ribare,…. Jednostavno nema netalentiranih ljudi na Islandu.

M.Glavinić/Novi Pogledi, foto/ Ilustracija NP

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *