Select your Top Menu from wp menus

450-a obljetnica Sigetske bitke u Mađarskoj

450-a obljetnica Sigetske bitke u Mađarskoj

Na obilježavanju 450. godišnjice Sigetske bitke u Mađarskoj uz predsjednika države Janosa Adera, sudjeluje i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te visoki predstavnici Republike Turske.

Svečanost je počela prigodnim govorima mađarskog predsjednika Janosa Adera i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kod Sigetske tvrđave.

Ader je kazao između ostalog da je Nikola Šubić Zrinski znao da Siget nije samo zaštita domovine nego zadnji bastion svega onoga što je za njega vrijedno. Znao je da treba zaštititi i obraniti puno važnije od samih zidina – kralja kojem je prisegnuo, domovinu koju su i njegovi preci junački štitili, zemlju koja je bila njegov dom.  

Grabar-Kitarović je izjavila je da je unatoč padu Sigeta, ishod bitke u cijeloj Europi doživljen kao čudesna pobjeda. Njime je bio zaustavljen pohod moćne osmanlijske vojske na Beč, tada vrata zapadne Europe. Ujedno, spriječen je obuhvat Hrvatske sa sjevera, što bi za nju, iscrpljenu višedesetljetnim ratom, bilo fatalno. Zbog svega toga, a ponajviše, zbog nepokolebljiva junaštva Zrinskoga i sigetskih branitelja, ta je bitka za Hrvate i Mađare bila mnogo više od jedne epizode u dugom višestoljetnom obrambenom ratu,kazala je između ostalog predsjednica Republike Hrvatske.

Dvoje predsjednika je u obnovljenom Parku mađarsko-turskog prijateljstva potom odalo počast polaganjem vijenaca ispred spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom i Sulejmanu Veličanstvenom.

Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik poslije će se u Pečuhu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj. Zatim će zajedno otići u Karanac, u općini Kneževi Vinogradi, i nazočiti svečanosti otvoranja renovirane Reformirane kršćanske kalvinske crkve crkvene općine Karanac. Nakon toga predviđen je susret s predstavnicima mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik zajednički su pokrovitelji obilježavanja 450. godišnjice slavne Sigetske bitke.

Nikola Šubić Zrinski je 1566. s 2500 vojnika uspio zaustaviti napredovanje 100.000 pripadnika osmanlijske vojske pod vodstvom sultana Sulejmana Velilčanstvenog prema Beču. Turci su pod Sigetom izgubili 20.000 vojnika i to ih je stajalo uspješnog pohoda na Beč. Zrinski i njegovi vojnici junački su branili grad mjesec dana, ali kad su shvatili da Turke više ne mogu zadržati, umjesto predaje odlučili su se za proboj iz grada 8. rujna 1566., iako su znali da im to donosi sigurnu smrt.

M.Glavinić/Novi Pogledi, izvor HRT, foto: Johann Peter Kraft

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *