Select your Top Menu from wp menus

O nama

O nama

Udruga Novi Pogledi je neprofitna pravna osoba osnovana 10.prosinca 2015 godine te upisana u Registar udruga Republike Hrvatske pri Gradskom uredu za opću upravu u Zagrebu osnovana zbog jačanja uloge, značaja i važnosti Republike Hrvatske u srednjoj Europi.

Vizija:

Udruga Novi Pogledi želi osnažiti Republiku Hrvatsku, snažnim povezivanjem hrvatskog naroda u Domovini i iseljeništvu čime bi kao takva dala nemjerljiv doprinos gospodarskom i nacionalnom razvoju kroz srednjeeuropsku orijentaciju i povezivanjem sa članicama Višegradske grupe. Hrvatska bi postala  jadranskim vratima Višegradske grupe čime bi postala snažno prometno, pomorsko, energetsko, telekomunikacijsko i logističko čvorište za promet ljudi, roba i usluga.

Misija:

Hrvatska se mora vratiti srednjeeuropskoj orijentaciji  obnavljanjem kulturnih, povijesnih,političkih, prometnih, energetskih, telekomunikacijskih, logističkih i drugih gospodarskih veza sa državama srednje Europe danas uglavnom povezanim kroz Višegradsku grupu država jer je to bilo razdoblje snažnog razvoja Republike Hrvatske koje je zanemarivanjem zadnjih 100 godina u jugoslavenskim asocijacijama dovela do značajne stagnacije  i gubitka svoje tisućljetne važnosti. Srednja Europa danas predstavlja središte očuvanja tisućljetnih kulturnih i povijesnih vrijednosti kojoj Hrvatska svojim gestrateškim i geopolitičkim položajem može dati značajan doprinos zaštiti tih vrijednosti na kojima je nastala Europska unija, a kojoj danas prijeti uništenje svega onog što je stvarano tisućama godina.

Cilj Udruge Novi Pogledi:

Cilj Udruge „Novi Pogledi“ je zalaganje da se Republika Hrvatska učlani u srednjeeuropski, jadransko-baltički Višegradski savez sa državama Republikom Poljskom, Češkom Republikom, Slovačkom Republikom te Mađarskom koji bi se zasnivao na izgradnji nacionalnog srednjeeuropskog identiteta te očuvanja temeljnih europskih vrijednosti kroz kulturna, povijesna, energetska, prometna, gospodarska, politička te sigurnosna povezivanja spajanjem Sjevera i Juga, Jadrana i Baltika te Istoka i Zapada.

Djelatnosti Udruge Novi Pogledi:

 1. Jačanje kulturnih i povijesnih veza koje traju više stoljeća na prostoru srednje Europe od Jadrana do Baltika;
 2. Poromoviranje važnosti jačanja i stabilizacije energetskih veza izgradnjom LNG terminala na postojeću međunarodnu mrežu paneuropskih koridora koji bi se plinovodom povezao s LNG terminalima Swinousche na Baltiku (Poljska) te Klaipeda (Litva) čime bi se ostvarila dugotrajna konkurentna i niska cijena plina, kojom bi Hrvatska postala potpuno energetski neovisna država zajedno s ostalim članicama Višegradske grupe;
 3. Promoviranje geostrateške važnosti luka Rijeka, Zadar i Ploče, čije integriranje u postojeću međunarodnu mrežu paneuropskih koridora znatno skraćuje put roba za srednju Europu iz Južne Koreje, Kine, Japana i Indije čime bi se stvorile značajne uštede u vremenu i cijeni transporta;
 4. Isticanje značaja željezničke pruge Rijeka – Zagreb – Budimpešta koja bi povezivala također Rijeku s baltičkim gradovima te dalje smjer od Varšave prema Bjelorusiji te Litvi, Latviji i Estoniji;
 5. Zalaganje za razvoj nove telekomunikacijske srednjeeuropske mreže koja je znatno devastirana usljed investicijskih ciklusa njemačkih telekomunikacijskih kompanija,
 6. Razvoj logističko-edukacijskih centara zbog potreba za povećanim transportnim i špediterskim poslovima koji će zahtjevati nova znanja kako jezika tako i edukacije za nove poslove koje bi Hrvatskoj donio ovakav gospodarski i vanjskopolitički smjer Jadran – Baltik.
 7. Informiranje javnosti o benefitima članstva Hrvatske u okviru euroatlanskih asocijacija, kao jedinom jamca sigurnosti i stabilnosti na prostoru srednje, istočne i jugoistočne Europe.
 8. Organizacija, priprema, izrada i provođenje projekata koji mogu dati doprinos razvoju Republike Hrvatske i ulozi Republike Hrvatske u Višegradskom savezu.

Prednosti hrvatskog (pre)orijentiranja na države Višegradske grupe:

 1. Odmak od štetnih jugoslavensko-balkanskih asocijacija i povratak u Srednju Europu.
 2. Izgradnja LNG terminala na Krku koji bi se spojio s terminalom na Baltiku u Poljskoj čime bi se bi se formirao sjeverno-južni energetski koridor Baltik-Krk i omogućila opskrba plinom Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske novim dobavnim pravcem čime bi se tržište plina diverzifiralo. Hrvatska bi time postala značajno energetsko čvorište.
 3. Izgradnja nizinske pruge Rijeka-Zagreb-mađarska granica kao dijela Koridora 11 Baltic – Jadran, odnosno Route C-65.
 4. Veća važnost Luke Rijeka koju je, kao i Route C-65, na ministarskoj konferenciji u Szczecinu održanoj 28. lipnja 2010. EU proglasila strateškim prometnim koridorom za operativno povezivanje sa zemljama Bliskog, Srednjeg i Dalekog istoka, kao najvećim tržištima na svijetu. U ovom slučaju značajno bi dobile na važnosti i luke Zadar i Ploče.
 5. Izgradnja koridora V C kao regionalne poveznice na prometnom pravcu Baltik – Srednja Europa – Jadran. Budući da taj koridor prolazi kroz Slavoniju, Baranju, te na jugu kroz Metković i Ploče to će imati pozitivne ekonomske efekte za istočnu i južnu Hrvatsku. Koridor k tome prolazi kroz nekoliko gradova u BiH gdje su Hrvati većina ili čine značajan postotak (Odžak, Kakanj, Mostar, Čapljina) čime se poboljšavaju prometne veze Hrvata s dvije strane granice.
 6. Poboljšanje željezničke, lučke i cestovne prometne infrastrukture i povećanje prometne važnosti Hrvatske po ekonomskoj bi logici pozitivno utjecalo na oporavak hrvatskog gospodarstva i povećanje investicija.

 

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *