Select your Top Menu from wp menus

RUSI ŽELE NA JADRAN: Nakon Medvedeva i Putin dolazi u Sloveniju, što će reći SAD?

RUSI ŽELE NA JADRAN: Nakon Medvedeva i Putin dolazi u Sloveniju, što će reći SAD?

Slovenski mediji najavljuju skori dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Sloveniji povodom 100 obljetnice podizanja “Ruske kapelice”. Da li će se sve odvijati samo ceremonijalno ili su u pozadini neki drugi dogovori. Poznato je da Rusija pokušava učvrstiti svoj položaj na Jadranu kako bi kontrolirala energetske projekte. Gubitkom Crne Gore u ruski fokus se uključuje Slovenija koja je bila dio trase Južnog toka od Bugarske, Srbije, Mađarske preko Slovenije dalje do Italije i Austrije. Ovakve inicijative ponovno blokiraju Hrvatsku i projekte Jadran – Baltik koje je predstavila predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović te ostavljaju Hrvatsku u potpunoj izolaciji.

“RUSKU kapelicu” u Sloveniji na planinskom prijevoju Vršič lani je posjetio ruski premijerDmitrij Medvedev, dok bi se ove godine povodom 100. obljetnice njena podizanja moglo dogoditi da se pred njom pojavi i predsjednik Vladimir Putin, tvrde slovenski mediji.

Oni pišu da je predsjednik Borut Pahor odlučio uputiti neslužben poziv Putinu na simbolično mjesto rusko-slovenskog prijateljstva, kapelicu svetog Vladimira koju su 1916. na planinskom prijelazu Vršič u zapadnoj Sloveniji napravili ruski ratni zarobljenici koji su na tom mjestu gradili cestu kad je velik broj njih zatrpala lavina.

Očekuje se da bi Pahor tu zasad nepotvrđenu informaciju trebao razjasniti sljedeći tjedan. Mediji podsjećaju kako se radi o vrlo osjetljivom pitanju, s obzirom da je i Medvedev lanjski posjet Sloveniji iskoristio za oštre kritike Europske unije zbog nametnutih sankcija.

Na vanjskopolitičke dimenzije upućivanja neslužbenog poziva Putinu Pahora je navodno na Münchenskoj konferenciji o sigurnosti nedavno upozorila Victoria Nuuland iz američkog State Departmenta, a “Večer” navodi da se Amerikanci boje “probijanja” međunarodnih sankcija i politike izolacije Putina koji su nametnuti zbog njegove politike prema Ukrajini i djelovanja u sirijskom konfliktu.

SAD navodno potez Ljubljane prema Moskvi smatraju signalom udaljavanja EU-a od američke strategije izolacije Moskve jer posjete ruskih dužnosnika ovo ljeto predviđaju i neke druge države poput Austrije i Finske, navode mediji u Sloveniji.

Neki slovenski portali u nedjelju tvrde da bi – ako do posjeta Putina Sloveniji krajem srpnja doista dođe – bilo moguće očekivati i njegov kratki obilazak Ljubljane, gdje bi iskazao počast pripadnicima Crvene armije poginulima na slovenskom tlu tijekom Drugog svjetskog rata, pred spomenikom koji im je nedavno postavljen na ljubljanskom groblju Žale.

Mediji pišu i da bi čitava komemoracija na cesti za Vršič, strateški važnoj u Prvom svjetskom ratu zbog blizine fronte na Soči, mogla imati i ekumenski karakter.

MP/Hina/Foto:FaH/Maxportal

Facebook Comments

Vezani članci

RUSI ŽELE NA JADRAN: Nakon Medvedeva i Putin dolazi u Sloveniju, što će reći SAD?

Objavljeno u: RUSI ŽELE NA JADRAN: Nakon Medvedeva i Putin dolazi u Sloveniju, što će reći SAD?
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.