Select your Top Menu from wp menus

Predsjednica nakon 50 dana postaje pobjednica u ozbiljnom sukobu s Banskim dvorima

Predsjednica nakon 50 dana postaje pobjednica u ozbiljnom sukobu s Banskim dvorima

Nakon 50 dana sukoba s Banskim dvorima, Predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović preuzima kontrolu nadzora tajnih službi. Dogovor je postigla s premijerom te time trasirala put za potpunom dominacijom u ključnim resorima za Ured Predsjednice: Vanjska politika, Ministarstvo obrane te nadzor tajnih službi preko svojeg kandidata za predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Pjera Šimunovića.

Pukotine odnosa Pantovčaka i Banskih dvora koje smo ukazali prije nešto više od mjesec dana kulminiraju sve više. Kako piše Jutarnji list dogovorom Predsjednice i Premijera oko postavljanja čelnih ljudi na čelna mjesta tajnih službi ostavile su po strani predložene kandidate potpredsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka čime su stvorili novi val nezadovoljstva unutar Vlade RH.

Ranije su postojali određena različita stajališta u kreiranju vanjske politike, sad se to prenijelo i unutar međusobnih odnosa unutar prvenstveno HDZ-a i Domoljubne koalicije. Vrijeme je da si Predsjedništvo HDZ-a samo pokuša dati odgovore na ove zadnje prijedloge rješenja koji su dolazili iz redova Domoljubne koalicije, a koji iz nekog razloga nisu pozitivno prihvaćeni ni u redovima vladajućih institucija, a ni u javnosti. Da li će takvo nezadovoljstvo rezultirati nastavkom ovakve puzajuće politike kakva se trenutno vodi, da li će se pokušati ostvariti neko novo preslagivanje u Hrvatskom saboru u cilju pronalaska nove saborske većine ili će se ići na nove izbore u kojim će najveći gubitnici ipak biti ovakva Domoljubna koalicija i MOST nezavisnih lista.

Točno pedeset dana nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića, a premijer Tihomir Orešković odgodio stavljanje svog potpisa na dokument, između njih dvoje postignut je dogovor. Predsjednica i premijer konačno su odlučili oko Lozančićeva odlaska, ali i da će ga na čelu obavještajne agencije naslijediti Daniel Markić. Također su dogovorili da će na mjesto Ivice Panenića kojeg je predsjednica isti dan kad i Lozančića, 5. veljače, smijenila s funkcije predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, doći Pjer Šimunović, dosadašnji veleposlanik RH u Izraelu. O tome je u petak kasno poslijepodne poslano i kratko priopćenje s Pantovčaka.

– Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković supotpisali su prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem za ravnatelja predlažu Daniela Markića. Sukladno proceduri prijedlog će biti upućen na prethodno mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu sigurnost.‬‬‬ Predsjednik Vlade  i Predsjednica Republike usuglasili su se i oko zajedničkog prijedloga te za novog predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost predložili Pjera Šimunovića – stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.‬

Pjer Šimunović, kako doznajemo, izbor je predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dok je Daniel Markić prijedlog premijera Tihomira Oreškovića. No, iako su se predsjednica I premijer konačno usuglasili, imenovanje Daniela Markića ipak bi moglo izazvati sukobe. Naime, izvori iz HDZ-a tvrde kako je ova odluka u vrhu stranke izazvala veliko nezadovoljstvo.

– Vrh HDZ-a jako je bijesan zbog Markića, a nisu isključeni ni novi izbori – kaže jedan od naših sugovornika dobro upućen u zbivanja. Ističe kako nije problem u imenovanju Šimunovića, nego da je riječ isključivo o Markiću zbog čega je vrh HDZ-a ljut I na predsjednicu.

No, predsjednica je, ako je suditi po dogovoru oko novog ravnatelja SOA-e, očito odlučila graditi svoj odnos s premijerom.

Da bi Daniel Markić, načelnik za međunarodnu suradnju u SOA-i mogao biti novi ravnatelj te obavještajne agencije spekulira se već danima. Navodno je za njega kod premijera lobirao upravo smijenjeni ravnatelj Dragan Lozančić čiji je Markić bio jedan od najbližih suradnika. Markić je rođen u Francuskoj gdje je završio osnovnu i srednju školu, a ima i francusko državljanstvo. Kako su mediji objavili, u Francuskoj je ostvario odlične veze s pripadnicima Legije stranaca, a navodno je bio dobar i s generalom Antom Gotovinom, te Antom Rosom. O Markiću je ovih dana pohvalno govorio i general Gotovina.

– Poznajem ga iz vremena 1991., kad je kao mlad čovjek, student, došao s grupom mladih i kao dragovoljac se uključio u Oružane snage, u 1. brigadu ZNG Tigrove, kazao je Gotovina u Večernjem listu, dodajući kako je Markić na njega ostavio dojam“ discipliniranog, hrabrog, požrtvovanog i perspektivnog časnika”.

O Markiću je još poznato da je bio ranjen 1992. godine te da je u SOA-i radio I u vrijeme dok su tamo šefovi bili sadašnji ministar obrane Josip Buljević, te Tomislav Karamarko koji se od početka protivio njegovu imenovanju.

Pjer ŠimunovićPjer Šimunović rođen je u Splitu, a diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Kako stoji u njegovom životopisu, magisterij je obranio na Department of War Studies, Kings College London. Inače, dugogodišnji je djelatnik Ministarstva vanjskih poslova gdje je bio zamjenik načelnika Odjela za analitiku, a bio je prvi tajnik I savjetnik u veleposlanstvu RH u Parizu. Također je u MVEP-u bio pomoćnik ministra, a radio je I u Ministarstvu obrane, najprije kao ravnatelj Uprave za obrambenu politiku, a potom I kao državni tajnik. Šimunović ima i novinarsko iskustvo jer je radio kao novinar vanjske politike u Večernjem listu, u kojem je kratko vrijeme bio savjetnik Uprave. Radio je I za BBC World Service Radio, London. Odlikovan je i Spomenicom Domovinskog rata, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Vezani članci

Predsjednica nakon 50 dana postaje pobjednica u ozbiljnom sukobu s Banskim dvorima

Objavljeno u: Predsjednica nakon 50 dana postaje pobjednica u ozbiljnom sukobu s Banskim dvorima
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.