Select your Top Menu from wp menus

Početak kraja Angele Merkel, birači kaznili njenu politiku

Početak kraja Angele Merkel, birači kaznili njenu politiku

Održani izbori za ulazak u tri pokrajinska parlamenta Njemačke pokazali su da su Njemci nezadovoljni imigracijskom politikom svoje kancelarke te zbog politike otvorenih vrata migrantima su joj okrenuli leđa.

Ovakva politika je ojačala stranku Alternativu za Njemačku te ostvarili odlične polazne pozicije za savezne izbore. Kancelarka Merkel je doživjela snažan poraz te je ozbiljno uzdrmala stanje na političkoj sceni Europe. Svako daljnje odugovlačenje njenog odlaska u političku mirovinu za Europu znači novu neizvjesnost i prijetnju uništenju temeljnih europskih vrijednosti koje su značajno narušene samovoljnom politikom kancelarke.

Vrijeme je za odlazak njemačke kancelarke u političku mirovinu

Demokršćani njemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su u dva od tri pokrajinska parlamenta na izborima u nedjelju, a uspjeh je ostvarila Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ušla u sva tri parlamenta, pokazale su izlazne ankete.

Stranka kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Württemberga i Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pflaz), prema izlaznim anketama.

Veliki gubitnici su koalicija CDU – SPD tzv. crveno crna koalicija, javlja zeit.de. Najveći je gubitnik CDU Angele Merkel koji bilježi gubitak potpore glasača u svim njemačkim pokrajinama (u Baden Wurttenbergu -12,1 %, u Rheinland-Pfalzu -2,7 % a u Sachsen-Anhaltu -2,3 %. Gledajući do sada vladajuće (CDU, SPD, zeleni) u odnosu na AfD, rezultati izgledaju:

Baden Wurttenbergu vladajući -16,1 % AfD +14, %, u Rheinland-Pfalzu vladajući -10,2 % AfD +10,9 %, u Sachsen-Anhaltu vladajući -14 % AfD +21,8 %.

Rezultati znače da je stranka Alternativa za Njemačku sada zastupljena u polovici od 16 njemačkih saveznih pokrajina čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017.

Analitičari tumače da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njezine politike otvorenih vrata prema migrantima kojih je više od milijun ušlo u Njemačku u 2015.

Prije izbijanja migrantske krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima promjene raspoloženja njemačkog javnog mnijenja prema nepromišljenoj imigrantskoj politici Angele Merkel u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.

Imigracijska politika Angele Merkel doživjela je debakl koji su kaznili birači .

M.G. NP/Narod.hr

Facebook Comments

Vezani članci

Početak kraja Angele Merkel, birači kaznili njenu politiku

Objavljeno u: Početak kraja Angele Merkel, birači kaznili njenu politiku
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.