Select your Top Menu from wp menus

Mađarski udar na EU zbog zaštite braka muškarca i žene: Obiteljska politika je stvar nacionalne nadležnosti!

Mađarski udar na EU zbog zaštite braka muškarca i žene: Obiteljska politika je stvar nacionalne nadležnosti!

Mađarska blokirala dva dokumenta Vijeća EU o ravnopravnosti spolova i o unaprjeđenju jednakosti LGBT zajednice čime su onemogućeni istospolni brakovi jer je Ustavom Mađarske brak određen kao zajednica muškarca i žene.

Ministar za ljudske resurse u mađarskoj vladi Zoltan Balog uputio je pismo u kojem objašnjava zašto je Mađarska blokirala usvajanje dva dokumenta koja su donešena na EPSCO Vijeću. Pismo donosi portal Narod.hr u kojem mađarski ministar jasno iznosi protivljenje u ime Mađarske za nametanje jednostranih rješenja koja se pokušavaju nametnuti članicama EU u cilju obezvrjeđivanja obitelji i obiteljskih vrijednosti, braka muškarca i žene. Ministar Balog je ovim pismo blokirao dva dokumenta Vijeća EU o ravnopravnosti spolova i unaprjeđenja jednakosti LGBT zajednice. Balog je istakao da je obiteljska politika u nadležnosti nacionalnog suvereniteta te se neće dopustiti nametanje rješenja od strane Europske komisije ili neke druge institucije EU. Pismo donosimo u cijelosti:

Drage dame i gospodo,

ovom prilikom skrećem vam pozornost na okolnosti oko odluke koju su donijeli EU ministri za socijalna pitanja na EPSCO Vijeću koje se održalo 7. ožujka u Bruxellesu.

U okviru razgovora o jednakosti, nizozemsko predsjedavanje Vijećem EU podnijelo je dva nacrta zaključka Vijeću ciljajući da se usvoje u paketu. Jedan je bio odgovor na angažman Komisije za ravnopravnost spolova, a druga je bila odgovor na popis aktivnosti Komisije za unaprijeđivanje LGBT jednakosti. Tijekom procesa pregovora Mađarska je tražila odvajanje dvaju zaključaka, ali je predsjedništvo u konačnici odlučilo ostaviti ih zajedno. Zbog toga je Mađarska morala blokirati usvajanje oba dokumenta.

S poštovanjem prema zaključcima Vijeća o ravnopravnosti spolova Mađarska cijeni nastojanja nizozemskog predsjedavanja. Jačanje uloge obitelji je top priritet za moju zemlju i stoga zaista cijenimo u odobrenje predsjedništva prema našem stavku o važnosti obitelji. Naše istinsko vjerovanje je da se jednakost između muškarca i žene ne može postći bez potpore obiteljima.

U skladu s ovim naporima, Mađarska podupire usvajanje zaključka vijeća koji propisuje daljnje zadatke za Komisiju i države članice, a koji podržava žene.

Nažalost, ovaj je dokument spojen s drugim, koji se odnosi na jednakost LGBT osoba kojem je cilj provođenje akcija koje je razradila Europska komisija. Sadržaj ovoga dokumenta povećao je zabrinutost, jer tekst nije bio u skladu s prethodno usvojenim dokumentima o ravnopravnosti LGBT osoba. Ne uzima u obzir nacionalni identitet država članica, ustavne tradicije i kompetencije u području obiteljskog prava.

Vrijednosti i norme propisane temeljnim zakonom su jako važne za mađarsku vladu i ne možemo i nećemo podržati odluke koje ne zastupaju ove vrijednosti. U skladu s međunarodnim obavezama i odredbama mađarskog prava koje su na snazi kako bi se osigurala zaštita LGBT osoba, naš temeljni zakon definira osnovne pincipe, uključujući da je brak zajednica između muškarca i žene, te da druge forme zajedničkog života ne mogu biti smatrane diskriminatornim.

Obiteljska politika spada pod nacionalnu nadležnost i svaki direktni ili indirektni pritisak koji cilja na promjenu naših vrijednosti, ne može biti prihvaćen.

S poštovanjem,

Zoltan Balog

M.Glavinić/Novi Pogledi/Narod.hr

Facebook Comments

Vezani članci

Mađarski udar na EU zbog zaštite braka muškarca i žene: Obiteljska politika je stvar nacionalne nadležnosti!

Objavljeno u: Mađarski udar na EU zbog zaštite braka muškarca i žene: Obiteljska politika je stvar nacionalne nadležnosti!
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.