Select your Top Menu from wp menus

I Hrvatska potpisnica prigovora protiv plinovoda Nord Stream 2?

I Hrvatska potpisnica prigovora protiv plinovoda Nord Stream 2?
Foto od:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Nordstream.png

EU lideri potpisali prigovor protiv Plinovoda Nord Stream 2

Lideri osam vlada Europske unije su potpisli pismo prigovora projektu Nord Stream 2 koji će isporukom udvostručiti količine plina izravno iz Rusije u Njemačku navodi se u pismu prema saznanjima Reutersa.

U pismu adresiranom predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, ponovno se potiče rasprava dominantne članice EU, Njemačke protiv srednje i istočno europskih država. Ako se projekt Nord Stream 2 bude razvijao, proizvesti će „potencijalno destabilizirajuće geopolitičke posljedice“, govori se u pismu.

Europska komisija nije željela potvrditi prijem pisma. U pismu od 7. ožujka 2016. godine se navodi da projekt Nord Stream 2 u trenutnom pripremnom stadiju može predstaviti određene rizike za energetsku sigurnost područja Srednje i Istočne Europe. „To će snažno utjecati na razvoj tržišta plina i modela tranzita plina, prvenstveno tranzitnog pravca preko teritorija Ukrajine.“

Kroz Ukrajinu prolazi oko polovice plina koji ruski Gazprom prodaje u Europskoj uniji što čini trećinu postavki plina koje se troše u Europskoj uniji.

Kopiju pisma su potpisali premijeri Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Poljske, Slovačke i Rumunjske te predsjednik Litve. Dva izvora iz Europske unije, istakli su pod uvjetom anonimnosti da je također i Hrvatska potpisala kasniju verziju tog pisma, ali još uvijek nije potvrđeno od strane Vlade Republike Hrvatske.

Lideri Europske unije se susreću radi preogovora na višoj razini u Bruxellesu u četvrtak 17. Ožujka kada će se raspravljati o energetskoj sigurnosti, te se očekuje i rasprava o ovoj temi.

O Nord Stream 2 se raspravljalo na višoj razini tijekom prosinca 2015 godine nakon više puta istaknutih protesta Europskoj komisiji.  Predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk istakao je da će Komisija donijeti konačnu odluko o zakonitosti tog projekta. Međutim , po njegovu mišljenju Nord Stream 2 iza kojeg stoje Gazprom, E.ON, Wintershall, Shell, OMV i Engie ismijava pravila Europske unije.

Iz Gasproma i drugih partnerskih tvrtki u ovom projektu su istakli da je Nord Stream 2 najpragmatičnije rješenje za energetsku sigurnost Europske unije. Komisija je priopćila kako razmatra njihovu zakonitost.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel putovao je u Poljsku početkom godine te je obećao da će se novi plinovod preko baltičkog mora graditi samo ako Rusija ne odsječe Ukrajini i Istočnoj Europi dotok plina.

Gazprom već isporučuje plin Njemačkoj preko Baltičkog mora putem plinovoda Nord Stream. Plinovodom Nord Stream 2 će se udvostručiti distribucija plina u Njemačkoj do 110 milijardi m3 godišnje.

Milan Glavinić/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

I Hrvatska potpisnica prigovora protiv plinovoda Nord Stream 2?

Objavljeno u: I Hrvatska potpisnica prigovora protiv plinovoda Nord Stream 2?
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.