Select your Top Menu from wp menus

Gospodarska suradnja: Uspravnica će sniziti cijene energenata i prijevoza roba

Gospodarska suradnja: Uspravnica će sniziti cijene energenata i prijevoza roba

JAČANJE prostora srednje Europe između sjevera i juga učinit će taj prostor jačim i on više neće samo slijediti politike EU-a nego i sudjelovati u njihovu kreiranju, ocjena je hrvatske predsjednice po završetku trodnevnog službenog posjeta Poljskoj.

Budući da razlika između starih i novih članica u EU još uvijek postoji, kako na gospodarskom planu tako i na polju životnog standarda, mislim da krećemo u novu fazu kad će se razlika brisati, kazala je Kolinda Grabar Kitarović novinarima u zrakoplovu na povratku u Hrvatsku. “Ako osnažimo ovaj prostor definitivno ćemo biti jači u okviru EU-a i nećemo slijediti politike nego aktivno sudjelovati u njihovu kreiranju”, kazala je.

Grabar Kitarović istaknula je kao iznimno važan aspekt posjeta Poljskoj onaj gospodarske suradnje unutar inicijative Jadran-Baltik-Crno more. “Jačanje uspravnice iznimno je važno za promicanje zajedničkih interesa u okviru EU-a i NATO-a, ali i za snaženje naših tvrtki, nastup na trećim tržištima, za privlačenje investicija i korištenje EU fondova”, rekla je. Na gospodarskom planu te inicijative ona vidi ogromne potencijale za jadranske luke gdje bi preko njih uz proširenje Sueskog kanala promet roba mogao postati znatno veći.

“Kina snažno zainteresirana za plasman roba kroz hrvatske luke.”

Koridor Suez - Rijeka - Gdanjsk
Koridor Suez – Rijeka – Gdansk

Predsjednica je istaknula da je Kina snažno zainteresirana za plasman roba kroz hrvatske luke jer put traje i do dva tjedna kraće nego preko sjevernoatlantskih luka kao što je Rotterdam, a luka Rijeka ima potreban gaz da može primati najveće brodove. Za to je potrebna, naglasila je, izgradnja infrastrukture kako lučke tako i željezničke, povezivanje Rijeke sa Zagrebom, Budimpeštom, Bečom i dalje.

Kao drugi projekt od velikog interesa ponovila je izgradnju LNG terminala na Krku što bi po njoj na kraju dovelo do pada cijena energenata i rasta životnog standarda, ali i energetske neovisnosti koja pridonosi i političkoj stabilnosti i snazi cijelog prostora.

 

 

Luka Barilović: “Na Poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjelovalo oko 50 hrvatskih tvrtki.”

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, koji je vodio gospodarsko izaslanstvo u Poljskoj, istaknuo je važnost velikog tržišta kao što je poljsko za Hrvatsku koja upravo zato što je mala pokušava internacionalizirati svoje gospodarstvo.  “Naši su gospodarstvenici zaista zainteresiranai za to tržište što se vidi i iz činjenice da je na Poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjelovalo oko 50 hrvatskih tvrtki”, kazao je. Interes je pokazala i poljska strana koja je imala osamdesetak tvrtki. Burilović je dodao da su i gospodarstvenici vrlo zadovoljni, da je bilo i konkretnih razgovora te da su “neki ugovori na vidiku”.

M.G./N.P./Energypress/Foto: Screenshot TVP

Facebook Comments

Vezani članci

Gospodarska suradnja: Uspravnica će sniziti cijene energenata i prijevoza roba

Objavljeno u: Gospodarska suradnja: Uspravnica će sniziti cijene energenata i prijevoza roba
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.