Select your Top Menu from wp menus

Državni odjel za agitacije i propagandu 2.0

Državni odjel za agitacije i propagandu 2.0

Koliko je realno jak utjecaj Rusije danas u Europi, ali i Hrvatskoj? Tko komunicira ruske interese u Europi i našem susjedstvu? Zašto se prvenstveno u Hrvatskoj i u Ukrajini događaju poplave izraza fašizacija koje sve više počinju zloupotrebljavati i međunarodne institucije? Odgovor je u djelovanju obnovljenih Odjela za agitaciju i propagandu tzv. AGITROP u kojem su Rusi i Srbi postali pravi stručnjaci.

Naglašeni primjeri takvog oblika agitacije protiv napadnute države je rusko-ukrajinski sukob gdje i najbezazlenije fotografije iz ukrajinskog rata koje pokušavaju podržati stavove ukrajinskog domoljublja objavljene na FB budu uklonjene pod sustavnim prijavama velikog broja članova specijalnog tima Odjela za agitaciju u Sankt Peterburgu pri čemu Facebook administracija nepravedno kažnjava žrtvu. Drugi slučaj je u Hrvatskoj oko pozdrava “Za dom spremni” koji iako nema nikakve veze s ustaškim pozdravom, i legalni je izraz koji se koristi u Hrvatskoj od vremena Domovinskog rata odjednom postao “ustaški pozdrav” koji čak i međunarodne organizacije kao što je FIFA primjenjuju u svojim odlukama. AGITROP napadi koje su provodili Zoran Stevanović i Zoran Jovanović, a poslije preuzeli i svi oni koji priželjkuju obnovu zločinačke komunističke Jugoslavije. Europska unija, NATO, Ukrajina su pokrenuli zaštitne mehanizme protiv takvog djelovanja, dok Hrvatska po običaju energiju troši na osude tih pojava, umjesto da oformi zaštitni mehanizam koji će neutralizirati takve napade

Agitprop ili punim nazivom Odjeljenje za agitaciju i propagandu, formirano u Drugom svjetskom ratu, djelovalo je u svrhu kontrole i usmjeravanja cjelokupnog intelektualnog stvaralaštva u državi prema ideološko-političkim direktivama CK KPJ. – Tatjana Šarić, Zavod za hrvatsku povijest, 2010.

Rusija se danas pokušava vratiti na hladnoratovske postavke u smislu utjecaja u Europi. Međutim, u promijenjenim okolnostima. Nestankom komunizma, nestala je ideološka podloga za blokovsku podjelu na kapitalistički zapad i komunistički istok, te je Rusija i sama donekle prihvatila model tržišnog gospodarstva (uz malu ogradu: tržišno/plansko gospodarstvo dirigirano iz centrale). Dakle, utjecaj Rusija može graditi ili novcem kojeg Rusi svakako još uvijek imaju, ili da taj utjecaj građani europskih zemalja slobodno prihvate. Međutim, kako bi ga građani slobodne volje prihvatili, mora ih se malo usmjeriti, manipulirati i oblikovati. To Rusija radi na više načina. Jedan od njih je razarajući zapadni narativ, pokušavajući ga prikazati dekadentnim, imperijalnim i eksploatatorskim, a Rusiju jakom i moćnom, spremnom u svakom trenutku zgromiti zlikovce i zaštiti tradicionalne vrijednosti. Koristeći jake i elementarne emocije, vizualno efektne i jasne poruke, ruski mediji utječu na javno mnijenje koje je i inače sklona slijediti onoga tko se predstavi nadmoćnijim. Putin prikazan nag do pasa ili s tigrom kao kućnim ljubimcem to sigurno i jest.

No, to nije sve. Za potrebe propagande i agitiranja osnovan je poseban komunikacijski odjel u Sankt Peterburgu – tzv. farma trolova. Gotovo 500 stalno zaposlenih osoba, u smjenama od 12 sati za 40 000 rubalja mjesečno (usporedbe radi, mjesečni prosjek iznosi između 25 000 i 30 000 rubalja), pokušavajući nametnuti dva argumenta, zapad kao dekadentan, slab i eksploatatoriski, dok je Rusija na čelu s Putinom snažna i odlučna. Pregledavajući i komentirajući sadržaje portala i objave na društvenim mrežama stvaraju upravo ova dva dojma. Kako bi sustav zaista funkcionirao, uz plaću koja nije dovoljan stimulans, tu je i pozivanje na odanost majci Rusiji.

Odgovor transatlantskog saveza i Europske unije bio je brz i efikasan. Osnovane su radne skupine za stratešku komunikaciju europske službe za vanjsko djelovanje, a u rujnu 2015. godine NATO je oformio specijalizirani odjel za komunikaciju koji se bavi isključivo razbijanjem ruskih mitova s posebnim naglaskom na Ukrajinu, Baltičke zemlje i Siriju.

Izreka koja kaže kako u svakom ratu najprije strada istina, svakodnevno se dokazuje u ruskim medijima. Nažalost, sve češće primjere viđamo u Hrvatskoj, ali i u našem susjedstvu, pogotovo zato što Srbija komunicira po istom modelu. To je model po kojem se fabriciraju svi relevantniji podaci vezano za Domovinski rat i usmjerava generalna komunikacija prema Hrvatskoj. Prvi smo puta to vidjeli u golemom intenzitetu, ne slučajno, tijekom Domovinskog rata, kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić, bivši “ministar informisanja” Slobodana Miloševića, takav model propagande doveo do savršenstva.

  • Fašisti hodaju Kijevom/Hrvatskom; rijeka izbjeglica iz istočne Ukrajine/Krajine teče prema Rusiji/Srbiji; antisemiti nemilosrdno napadaju.

Zvuči vam poznato? Jasna je sličnost komunikacije ruske i srpske propagande i načina dezinformiranja.

Problemu ovakvog načina prenošenja informacija je doskočio mladi ukrajinski novinar Sergej Baleko, koji je napravio antipropagandni portal Kontrola laži, kroz koji se bavi razbijanjem mitova i dezinformacija.

Razmišlja li Hrvatska vlada o ovom problemu? Prepoznaje li ovo uopće kao problem?

Ulazak ruskog načina komunikacije u hrvatski javni prostor očituje se kroz različite aspekte, preko tekstova na marginalnim portalima pa sve do izjava službenih osoba. Često upravo kod službenih osoba možemo pronaći tekstove prepune konfabulacija i rubnih tvrdnji.

  • Ukrajina kao alat SAD-a za sukob i obračun s Rusijom, a ne ruska agresija te nelegalno anektiranje dijela teritorija i kršenje međunarodnog prava. Rusija raste – zapad zavidi, želi je baciti na koljena.

Ovo je primjer kako izgleda ruski način izvještavanja i dezinformiranja.

Natjecati se u lažima je gotovo nemoguće. Jedini način borbe protiv takve hibridne prijetnje je prokazivanje i otkrivanje takvih poruka, pokušaja manipuliranja i propagande. Širenje proruske propagande i dezinformiranja ima za cilj i ublažavanje stava država članica Europske unije o europskim sankcijama prema Rusiji zbog kršenja međunarodnog prava. Upravo zbog toga sankcije trebaju prestati tek kad Rusija ispuni sve obaveze iz ugovora u Minsku, bude poštovala međunarodno pravo i suverenitet drugih zemalja, ali i prestane s propagandom i hibridnim načinom ratovanja na Baltiku, Ukrajini i Balkanu.

M.Glavinic/NP/Marin Babarović, blog/foto: blog.vecernji.hr

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *