Select your Top Menu from wp menus

Višegradska skupina u Poljskoj – Orban dobio nagradu osobe godine zbog jačanja utjecaja Srednje Europe

Višegradska  skupina u Poljskoj – Orban dobio nagradu osobe godine zbog jačanja utjecaja Srednje Europe
Foto od:http://static.dailynewshungary.com/2016/09/D_MTI20160906025-1280x640.jpg

Mađarski premijer Viktor Orban je na ekonomskom forumu u Krynici, u Poljskoj dobio nagradu za osobu godine. Nagrada mu je dodijeljena zbog utjecaja koji je imao na prostor srednje Europe.

Ekonomski forum u Krynici ove godine očekuje preko 3000 posjetitelja uključujući političare te poslovne ljude ekonomiste. Proteklih godina je ova nagrada dodijeljivana papi Ivanu Pavlu II., Lechu Walesi, Donaldu Tusku i Jaroslawu Kaczynskom. Nakon svečane dodjele Orban je spomenuo poljsko-mađarske odnose s riječima kako povjerenje između Poljaka i Mađara ide mnogo dalje od političkih odnosa:

“Povjerenja koje postoji između naša dva naroda, naše dvije zemlje, naše dvije vlade je izvanredno, ono je bez premca,” – rekao je Orban.

Govoreći o Višegradskoj skupini rekao je kako bi ona trebala biti snaga u poticanju reformi unutar EU nakon Brexita. Na forumu se govorilo i o situaciji u Ukrajini gdje je Orban naznačio kako je Ukrajina dobila veliku pomoć od Europske unije, ali je nažalost proces pridruživanja Ukrajine Europskoj uniji zastao. Međutim istakao je Orban da mnogobrojni problemi kroz koje EU trenutno prolazi nisu razlog da se ne pokrene bezvizni režim za ukrajinske građane.

Na sastanku je obećana puna podrška Višegradske skupine Ukrajini u njenom europskom putu. Na pitanje o migrantskoj krizi, Orban je odgovorio kako se obrana protiv nekontrolirane migracije mora preseliti što južnije i da se zbog toga treba pomoći Bugarskoj u obrani njenih granica.

Članice Višegradske skupine su i na ovom skupu pokazale čvrstu povezanost te se slažu da postoji potreba za snaćnom Europskom unijom. Na ovom summitu Višegradske skupine sudjelovao je i ukrajinski premijer Volodymyr Groysman.

Goran Koprivnjak, Novi Pogledi, izvor: DailyNews Hungary

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *