Select your Top Menu from wp menus

Višegradska četvorka za rujanski summit EU-a priprema plan reforme Unije

Višegradska četvorka za rujanski summit EU-a priprema plan reforme Unije

U drugoj polovici srpnja, točniije 21. srpnja  održan je sastanak šefova vlada  Višegradske skupine koji je zaključio da će V4 u rujnu na summitu EU-a u Bratislavi podnijeti zajednički prijedlog vezan za reformu Unije.

O tome su na summitu V4 u Varšavi zajedničku izjavu dali poljska premijerka Beata Szydło, mađarski premijer Viktor Orban, premijer Češke Bohuslav Sobotka te premijer Slovačke Robert Fico. Predsjednici vlada članica Višegraske skupine  su potvrdili čvrstu potrebu razvoja Europske unije i plana reforme Unije.

“Imamo zajedničku strategiju i zajednički volju za daljnje jačanje Europske unije te daljnji rad u Višegradskoj skupini.” – poručila je Szydlo dodajući potrebu za traženjem onih točaka koje ujedinjuju sve zemlje Europske unije.

Poljska premijerka je također istakla kako će članice Višegradske skupine pristati na aktivnu ulogu u procesu promjena Europske unije koje bi trebali biti usmjerene na sigurnost građana EU-a. Dodala je da će se na neformalnom summitu EU-a sredinom rujna u Bratislavi bez Velike Britanije gdje će se raspravljati o stanju u Uniji nakon Brexita.

“Želimo imati zajednički prijedlog o budućnosti Europske unije jer je to vrlo važno. Ova rasprava danas je posvećena pripremi zajedničkog stajališta. Dogovorili smo se o činjenici da je Europska unija vrijednost za nas Europljane, vrijednost koju treba čuvati i razvijati, ali i promijeniti. Brexit je znak upozorenja za Europsku uniju.” – rekla je Beata Szydło.

Krajem kolovoza ili početkom rujna trebao bi se održati novi sastanak u poljskom gradu na baltičkom moru Krynici kako bi se izradio konačan prijedlog reformiranja Unije koje će se predstaviti na neformalnom summitu tijekom rujna 2016.godine.

Poljska je 1. srpnja preuzela rotirajuće predsjedanje Višegradskom grupom dok Slovačka predsjeda Europskom unijom.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: vlada.cz

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *