Select your Top Menu from wp menus

Velika Britanija napušta Europsku uniju!

Velika Britanija napušta Europsku uniju!
Foto od:http://www.cer.org.uk

Nakon uzbudljive noći za sve Britance, prema prvim rezultatima pobijedila je opcija za izlazak iz Europske unije. Unatoč anketama koje su na sam dan referenduma davale laganu prednost opciji za ostanak i lošem raspoloženju u taboru „izlaska“ gdje je čak vodeći euroskeptik u Britaniji Nigel Farage izjavio da je ostanak vjerojatnija opcija dogodilo se upravo suprotno. Nezadovoljstvo odlukama Unije, pitanje imigranata i socijalni problemi su ipak prevagnuli za opciju izlaska.

Posljedice samog glasanja su se već osjetile tijekom noći velikim padom funte koji je dosizao i preko 8%, a očekuje se da bi taj pad mogao biti i veći u narednim danima. Nakon ovakvog rezultata očekuje se i novi referendum o nezavisnosti u Škotskoj, što i ne bi bilo veliko iznenađenje kada se prisjetimo kako je na referendumu 2014. upravo želja za ostankom Škotske u EU prevagnula protiv nezavisnosti.

Ostaje pitanje kako će se ovaj rezultat odraziti i na trenutnu političku situaciju u Velikoj Britaniji pošto je premijer David Cameron vodio kampanju za ostanak, ovo će sigurno biti težak udarac za njega.

Važno je spomenuti kako ovim referendumom Velika Britanija neće odmah napustiti EU već se pokreće proces izlaska koji bi trebao trajati oko dvije godine.

GBP.USD

Posebno velike oscilacije su bile na deviznom tržištu gdje je u 6:25 sati britanska funta pala na najniže razine u posljednjih 35 godina. Tečaj GBR/USD je zaronio na 1,3240 dok je taj odnos 6 sati prije toga bio na 1,5019 odnosno -13,44%. I dalje se predviđaju veliki potresi na deviznom tržištu što uvodi dodatnu nestabilnost, posebno ako se uzme u obzir činjenica da će nastavak također biti dramatičan zbog najavljenog referenduma u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj. Dodatna opasnost za britansku funtu predstavlja činjenica da je veći dio industrije i tržišta nafte na području Škotske. Također dodatni domino efekt bi se mogao nastaviti i u samoj Europskoj uniji ako ne shvate težinu situacije u kojoj se Unija nalazi sustavnim nametanjem imaginarnih vrijednosti te nepotrebne birokracije koja će uništiti i same temelje Europske unije.

G.Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *